Diversen

Karting: Diversen: Thomas Martens kent sterk Europees debuut!

Twee wedstrijden. Dat was het aantal dat op de wedstrijdervaring teller stond bij Thomas Martens alvorens hij afgelopen week deelnam aan het EK MicroMax in Oostenrijk. Daar liet de jonge Belg meteen weer van zich horen. In het veertig koppig MicorMax veld werd de jonge piloot, in dienst van GKS, negende in de finale! Een prestatie die vraagt om een terugblik.

Tekst: Philippe De Roeck

Zijn eerste wedstrijd was die eind juni in Kerpen tijdens de derde BMC, zijn tweede wedstrijd, enkele weken later in een regenachtig Ostricourt. In Kerpen pakte hij zijn eerste overwinning, in Ostricourt zijn eerste pole. Ondanks de geringe wedstrijd ervaring trokken vader en zoon Martens samen met teammaten Luca Leistra en Gilles Stadsbader en het GKS team naar Speedworld in Oostenrijk voor de Eurofinale. Een EK voor de jongste piloten.

"Ik ben samen met mijn papa met het vliegtuig naar Oostenrijk gevlogen, toen we 's avonds aankwamen heb ik gevraagd om zeker nog even aan het circuit te stoppen zodat ik eens kon kijken hoe het eruit zag." Na de inschrijvingen konden de vrije trainingen starten. Al snel werd duidelijk dat het een echt rijders circuit was. "Ik vond het circuit veel moeilijker dan dat van Genk, vooral de twee chicanes die in het circuit liggen. In Genk kan je de chicane heel vlot nemen, bijna recht over de curbstones, maar dit was hier niet mogelijk. Je moest echt insturen van rechts naar links en het ging ook nog een beetje bergop. Het meeste tijd liet ik in deze chicanes liggen want de meeste rijders kenden het circuit al en konden op die plaatsen er sneller doorgaan dan mij. Mijn eerste rondje heb ik verkennend gereden, ik denk dat het meer dan twee minuten heeft geduurd. Maar tijdens de dag ging het alsmaar beter en op het einde van de dag eindigde ik met een tijd van 49,28. Hier was ik super blij mee want het was maar een half seconde trager dan de beste tijd van de jongens die ouder dan mij waren en meer ervaring hadden op het circuit."

De volgende dag begon minder goed. De tijden lagen een stuk hoger en de kart reageerde niet zoals Martens het wou. "De motor leek wat in te houden en de kart gleed aan de achterkant, samen met mijn monteur Edgar Baadjou hebben we wat aanpassingen doorgevoerd."
Aanpassingen die hun effect niet misten want in de volgende sessie zette Martens een 49.044 neer, de zevende tijd algemeen.

In de Belgische competitie is het MicroMax veld mager gevuld. In Oostenrijk was dat even anders, ruim veertig deelnemers namen het daar tegen elkaar op en ook dat vraagt een aanpassing. "Tijdens de chrono had ik wat last van het verkeer, ik verloor wat tijd maar kon toch een 20e tijd neerzetten. Luca zette net dezelfde tijd neer en startte dus vlak achter me." De kwalificaties zaten er op en het GKS team kon gaan afkoelen aan het zwembad.
"Bij de heats had ik al iets meer zenuwen. We moesten telkens met meer dan 20 rijders starten en dat was nieuw voor mij, maar dat vond ik wel heel fijn en ik heb dan ook geprobeerd om wat plaatsen op te schuiven. Maar het was heel moeilijk inhalen op het circuit, veel moeilijker dan in Genk. Op het einde van de dag was ik opnieuw 20ste. Ik had ook nog 3 seconden straf gekregen in de laatste heat voor een valse start, dat vond ik wel spijtig want ik wist niet dat ik iets verkeerd had gedaan. Ik was misschien nog wat onrustig want juist voor de formatie, 200 meter voor de rode lijn waar de formatie definitief moest zijn, was mijn motor afgeslagen, en is iedereen mij voorbij gereden. Uiteindelijk startte de motor weer en kon ik nog net mijn plekje innemen."

Zondag stonden er na de warm up een prefinale en finale op het programma. "Ik was redelijk zenuwachtig want deze keer zouden we starten met 34 rijders en ik wist dat Luca voor mij stond en dat ik zo snel mogelijk naar hem moest rijden en hem proberen in te halen want ik geloofde echt wel dat ik een top 10 plaats kon halen en daarvoor ben ik ook gegaan. Na de prefinale stond ik dan ook op de 14de plaats. Ik had 3 rijders ingehaald en kunnen profiteren van enkele foutjes van de andere rijders. Bij de start van de finale had ik redelijk wat zenuwen maar ik ben onmiddellijk in de aanval gegaan omdat ik graag de top 10 wilde halen. De race was goed verlopen en bij aankomst dacht ik dat ik 12de was maar Edgar zei dat ik tiende was en ook iets verderop schreeuwde mijn papa dat het mij gelukt was en dat ik top tien was, ik was heel blij. Op zo momenten weet ik waarom ik veel moet oefenen."

Een hele sterke prestatie dus van Thomas Martens die al plannen heeft voor volgend jaar! "Ik wil zeker volgend jaar terug komen om mijn prestatie over te doen of zelfs te verbeteren, ik zou nog wel eens een grote wedstrijd in het buitenland willen rijden, mijn papa droomt al van Amerika. Ook met Edgar klikte het heel goed. Hij heeft mijn kartles gegeven toen ik vier jaar was, we kunnen het goed met elkaar vinden en dus is dit resultaat extra mooi!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet