Belgian Max Challenge (BMC)

Karting: BMC: Karting van de bovenste plank in Berghem

KPX 9163

Naast een manche in het Duitse Kerpen en het Franse Ostricourt kan het BMC kampioenschap opnieuw een buitenlandse baan aan hun geschiedenis toevoegen. Dit weekend vond namelijk de vierde ronde van de Belgian Max Challenge plaats in Berghem! Het was voor velen een tijdje geleden dat ze nog op Circuit Park Berghem gereden hadden maar toch, mooie en keurige races en dat allemaal onder de beste omstandigheden!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis – Kartfoto.nl

De laatste trainingssessies op zaterdag voorspelde niet veel goeds, de regen kwam met bakken uit de lucht gevallen maar voor zondag beloofde het droog te worden. En dat werd het ook, al vanaf de eerste trainingen en de kwalificaties was de zon aanwezig, de dag kon beginnen.

KP4 7736

En de dag begon goed voor Bjarne van der Linden die in een vierkoppig MicroMax veld de pole pakte voor Luca Leistra, Dries Smeulders en Gilles Stadsbader. Thomas Martens, sinds Kerpen een nieuw gezicht in het MicroMax veld kwam niet naar Berghem. Hij concentreert zich op zijn Oostenrijks avontuur waar hij net zoals van der Linden zal deelnemen aan de Speedworld Micro- en MiniMax Eurofinale. Leistra nam in de eerste race al snel de kop over van van der Linden. Die moest uiteindelijk ook nog Dries Smeulders voor laten gaan en zou zo derde worden. In de tweede race viel het pak al snel uit elkaar, de twee GKS'ers Leistra en Stadsbader hadden zich losgemaakt van van der Linden en Smeulders. Stadsbader wist de wedstrijd te winnen voor Luca Leistra die tweede werd en Bjarne van der Linden die P3 in beslag nam. Leistra won het dagklassement voor Stadsbader, Smeulders en van der Linden.

KPX 9904

Nu de BMC naar Berghem trok, konden er ook Nederlanders deelnemen aan de wedstrijd. In Nederland ligt het MiniMax niveau erg hoog en dus keken we uit naar de kwalificatie. Die bracht echter weinig verrassing. Rens van Pelt gebruikte zijn ervaring in Berghem optimaal en pakte met een miniem verschil de pole op Ugo de Wilde en een sterke Xavier Handsaeme. Jesper Hofland was de eerste Nederland op P4, net voor Tuur Stalmans! In een mooie eerste race was het Rens van Pelt die aan het langste eind trok. Hij werd echter kort gevolgd door Ugo de Wilde die tweede werd. Tuur Stalmans kende een goede race en werd derde.

KPX 9918

Ook race twee werd een spannende wedstrijd. Van Pelt kon dit keer niet van start tot finish aan de leiding rijden. Halfweg koers kwam het zelfs tot een contact met Tuur Stalmans die op weg naar voren was. Stalmans ging voorbij aan van Pelt die zo wat plekken moest inleveren. Stalmans was zelfs op weg naar de leider maar schoot na contact met Thom Nelissen op het rechte stuk achteraan naast de baan. De kansen op winst verdwenen zo als sneeuw voor de zon en van Pelt kon opnieuw wat plekken opschuiven. Ook Ugo de Wilde profiteerde optimaal en pakte de winst voor van Pelt en Xavier Handsaeme! Thom Nelissen leek weinig te kunnen doen aan het incident met Stalmans en finishte als vierde. Met gelijke punten eindigen van Pelt en de Wilde bovenaan het dagklassement, winst was voor van Pelt dankzij een betere kwalificatietijd. Ugo de Wilde werd tweede en beperkt de achterstand in het kampioenschap op van Pelt. Xavier Handsaeme werd derde in de eindstand voor Thom Nelissen en Tuur Stalmans.

KPX 8923

In de Junioren lagen de tijden relatief kort op elkaar. De pole was voor Eric Stahl die met een 47.339 een tiende sneller was dan Deniz Beckers en Jens Achten op P3. Ries Viverette crashte een week geleden nog tijdens een training op Berghem en pakte gezien de geringe tracktime toch een keurige vierde startplek voor Sanne van Wagensveld!

KPX 9658

Het was diezelfde Sanne van Wagensveld die een mooie eerste wedstrijd reed. Stahl kwam niet super weg, Beckers wel. De leidende Beckers had al gelijk een mooie voorsprong bij elkaar gereden op de achtervolgers met onder andere van Wagensveld, Wargé, Viverette, Roovers en Stahl. Stahl leek niet meer de snelheid van de kwalificatie te hebben terwijl Beckers eenvoudig naar winst reed. Sanne van Wagensveld eindigde mooi in de top drie maar werd gediskwalificeerd wegens het ontbreken van een beschermkapje boven de starterkrans. Viverette pakt zo P2, Wargé werd derde voor Roovers op de Kosmic en Eric Stahl. In race twee wist Stahl zich te herpakken. Op Beckers stond opnieuw geen maat maar het verschil was wel kleiner. Beckers won knap met twee seconden verschil op Ries Viverette die zich opnieuw goed verweerde aan de kop van het veld. Sanne van Wagensveld kwam nog sterk terug tot een zevende plek achter Noah Roovers, Felix Warge en Joey Alders. Deniz Beckers kende dus een sterk weekend en pakt de dag zege voor Viverette en Stahl die ongetwijfeld op meer had gehoopt.

KPX 0366

Bij de Rotax Senioren kwalificeerde Tom Meijer zich als eerste. Glen Van Droogenbroeck zette een tweede tijd neer op 1 duizendste van Meijer zijn tijd. Ook Marnik Battryn zat er goed bij met een derde tijd voor Sam Castro en Michael Cool. Na de heats stond Meijer nog steeds bovenaan de tabellen. De Nederlander won beide heats. Glen Van Droogenbroeck werd één keer tweede en één keer eerste waardoor hij opnieuw als tweede startte. Melvin Benders, kersvers Gillard rijder, startte als derde, Battryn als vierde en Cool als vijfde.

KPX 0428

In een spannende finale met veel gevechten maakte Meijer meteen de beste start. Hij trok een gaatje op de concurrentie terwijl van Droogenbroeck in enkele gevechten verwikkeld was. Dat kostte tijd en aangezien van Droogenbroeck eigenlijk de enige was die Meijer zou kunnen bedreigen begon de tijd te dringen. Terwijl van Droogenbroeck uiteindelijk op weg kon naar Meijer gebeurde er in de achterhoede nog van alles. Zo kwamen Glenn Van Parijs en Roy Curfs met elkaar in aanraking. Van Parijs gaf op en ziet zijn kansen op een tweede opeenvolgende titel slinken. Curfs kon verder, sneed een stuk van de baan af maar kwam er met een waarschuwing van af. Ook de strijd om P3 liep verkeerd af. Benders kreeg het lastiger in zijn Gillard om Jewell achter zich te houden. Die zag zijn kans gekomen om Benders te passeren in de snelle tweede linkse knik. Hij raakte daarbij het voorwiel van Benders die met schade moest opgeven. Het was een zuiver race incident waarbij Jewell nog verder kon en dus ook Benders zijn kansen op een eventuele titel ziet slinken. Van Droogenbroeck raakte nog tot bij Meijer maar die behield zijn eerste plek en won voor Van Droogenbroeck en Battryn die op het einde nog voorbij ging aan Jewell voor P3. Jewell werd vierde, Dylan Lahaye vijfde!

Daar waar het in Kerpen nog best spannend was bij de kop van de GentleMax besloot Jonathan Knevels er dit weekend nog maar eens een one man show van te maken. Het begon al met een kanon tijd in de chrono, liefst een halve seconde sneller dan Kristof Allaerts en Dimitri Ostrovski.

KPX 0077

De eerste race werd makkelijk gewonnen door Knevels. Daarachter was de strijd om plek twee en drie wel spannend. Ostrovski en Allaerts waren gewikkeld in een mooi gevecht. Net daarachter volgde de verrassend snelle Luc Busschots en Thomas Mourant. Die laatste maakte pas de overstap van Formula K naar een FA van het team van Damien de Clerq maar de regerende kampioen werd tot opgave gedwongen nadat een wiel afbrak. Knevels reed vooraan vlot naar winst terwijl Ostrovski tweede werd voor Allaerts die derde werd. Ook race twee werd makkelijk gewonnen door Knevels die bijna zeven seconden voorsprong had op Allaerts die dit keer sneller was dan Ostrovski. Luc Busschots scoorde opnieuw een mooie vierde plek voor Thomas Mourant die een sterke inhaal wedstrijd reed! Dag winst voor Knevels terwijl Allaerts en Ostrovski tweede en derde werden. Luc Busschots won het dagklassement bij de Masters!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet