CIKFIA

Karting: CIKFIA: Rick Dreezen heerst en pakt Europese titel, Bard Verkroost imponeert

Rick Dreezen is in het Zweedse Kristianstad Europees kampioen KZ geworden. De Belg volgt hiermee Nederlander Max Verstappen op die vorig jaar in Genk aan de haal ging met deze titel. Naast Dreezen behaalde Andrea Dalé in de KZ2 eveneens een Europese titel. Tijdens de finales vandaag boden onze landgenoten goed weerwerk tijdens enkele spannende gevechten.

Tekst: Philippe De Roeck

Het begon allemaal met de KZ2 waar Douglas Loundberg de finale vanaf pole mocht starten nadat hij in de prefinale de snelste was. Op plekken twee en drie stond het CRG duo Felice Tiene en Fabian Federer. Douglas maakte een goede start maar Menno Paauwe die naast Federer op de tweede rij vertrok was nog beter weg. Hij volgde meteen in tweede positie achter Lundberg maar moest naar het einde toe de rol wel wat lossen. Lundberg had nadat Paauwe voorbij werd gestoken door Tiene en Federer al een gaatje op deze twee heren en leek eenvoudig naar winst te gaan rijden. In de strijd om het kampioenschap stond er wel nog veel op het spel. Het was Simas Juodvirsis die aan de leiding ging in de tussenstand en de titel binnen handbereik had. Juodvirsis reed lange tijd in de top vijf maar viel dan ver terug. Weg titel.
Tiene en Federer dichtten intussen het gat tot Lundberg nadat er een full course yellow uitgehangen werd nadat Dylan Davies zwaar crashte en niet meteen van de baan raakte. Na wat bijstand kon de Nederlander naar een veilige plek geleid worden. Ondanks deze veiligheidsperiode hield Lundberg mede dankzij het thuisvoordeel stand en won zo de laatste manche van het EK voor Tiene en Federer. Menno Paauwe vocht zich in de tweede wedstrijdhelft weer naar voren en pakte een sterke vierde plek. Andrea Dalé had aan P5 genoeg om Europees kampioen te worden. Ook Guust Specken kende een goede race en werd dertiende. Danny Bleek werd negentiende, Ricardo Romkema moest bij de start al door het gras en werd 22e. Kenny Charles kwam tot een 25e plek. Marij Kremers werd dertigste voor de onfortuinlijke Dylan Davies op P32.

Na het verrijden van twee prefinales voor de KFJ vertrok Leonardo Lorandi als eerste voor Daniel Ticktum en Lorenzo Travisanutto. Lang was er weinig spanning maar toen de finishvlag in zicht kwam steeg de temperatuur in Zweden. Eerste punt; Bard Verkroost, gestart als vijftiende kwam naar P3 maar dan moest het nog gebeuren. De leidende Christian Lundgaard werd op de hielen gezeten door Lorenzo Travisanutto. Die plaatste een perfecte aanval op Lundgaard aan de chicane in de voorlaatste ronde. Lundgaard sneed vervolgens de chicane af maar kreeg zo wel een jagende Mick Junior die ondertussen P3 had overgenomen van Verkroost in zijn nek. Junior ging driest te keer en gaf Lundgaard meteen een eerste tik, opnieuw moest Lundgaard van de baan, opnieuw behield hij zijn positie. Daar was Mick Junior duidelijk niet mee opgezet en even later klapte ze vol op elkaar. Travisanutto was nu buiten schot en won voor Lundgaard en Verkroost die Junior in de laatste bocht keurig voorbijging. Dit tot ongenoegen van Junior die duidelijk een straf eiste voor Verkroost maar daar helemaal geen reden toe had. Dat vond ook de wedstrijdleiding die enkel Lundgaard bestrafte voor het afsnijden van de baan. Bard Verkroost schoof zo een plekje op en werd prachtig tweede voor Mick Junior die dan toch zijn podiumplek te pakken had.

Daar waar het vrijdag nog helemaal verkeerd liep voor Dreezen in de kwalificaties kon de Belg zich vandaag verzekeren van een startplek op de eerste rij naast Patrik Hajek die de prefinale won. Ook Bas Lammers presteerde uitstekend tijdens die prefinale en startte als derde. Geen al te beste start voor Dreezen in de finale terwijl Lammers wel goed kon volgen in het spoor van Hajek. De beste start was echter voor Paolo de Conto die al snel vooraan kwam postvatten. Dreezen wist voorbij te gaan aan Lammers terwijl ook Hajek even later naar P3 werd verwezen door Dreezen. De Conto kon echter makkelijk wegrijden, Dreezen controleerde want Marco Ardigo, die als achtste moest vertrekken, kwam vandaag niet in het stuk voor. Wie wel nadrukkelijk aanwezig was, was Jorrit Pex. Pex sloot aan achter het uit elkaar gerokken treintje De Conto, Dreezen, Hajek, en Lammers. Pex passeerde Lammers kort voor het einde terwijl ook Hajek voorbij ging aan Dreezen. De Conto reed makkelijk naar winst voor Hajek en Dreezen die zich tot Europees kampioen kroonde. Jorrit Pex en Bas Lammers eindigde sterk als vierde en vijfde. Jonathan Thonon kende een slechte prefinale maar herstelde goed in de finale en werd tiende, Yannick de Brabander werd 14e!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet