Rinus van Kalmthout

Aanrijding berooft Rinus van Kalmthout van topklassering in Rotax Max Euro Challenge

RvK Z6O5570

Met een zesde startplaats in de pre-finale had Rinus van Kalmthout zich een mooie uitgangspositie verschaft voor een topklassering bij de derde wedstrijd van de Rotax Max Euro Challenge in het Spaanse Zuera. In de tweede bocht viel deze droom al in duigen toen een tegenstander vol bij de 13-jarige Hoofddorpse karter naar binnen reed en hij zijn race pas als 31ste en met een beschadigde kart weer kon vervolgen. Ondanks dat Van Kalmthout nog enkele plaatsen wist goed te maken, betekende dit een 28ste en daarmee kansloze uitgangspositie voor de finale. Ook daarin wist het jonge karttalent weer posities te winnen, maar de 20ste plaats deed bepaald geen recht aan de snelheid die de uiteraard teleurgestelde Hoofddorper het hele weekend aan de dag had gelegd.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Bas Kaligis

RvK Z6O7281

Er lijkt geen zegen te rusten op de deelname van Rinus van Kalmthout aan de Rotax Max Euro Challenge. Als regerend Nederlands Rotax Max Junior-kampioen had de 13-jarige Hoofddorpse karter hoge verwachtingen van zijn deelname aan de Euro Challenge in de Rotax Max Junior klasse. Aan snelheid ontbrak het ook niet bij het jonge karttalent, aan geluk des te meer. Bij de eerste wedstrijd in Genk passeerde hij in de finale zelfs als derde de finish, maar werd teruggezet naar plaats 22 omdat hij een witte lijn had overschreden. Bij de tweede wedstrijd in Casteletto behoorde Van Kalmthout opnieuw tot de snelste rijders, maar gooiden diverse aanrijdingen in de pre-finale roet in het eten. En eigenlijk gebeurde hetzelfde bij de derde wedstrijd dit weekend in het Spaanse Zuera. Vanuit een kansrijke zesde startpositie begon de 13-jarige karter als beste Nederlander aan de pre-finale, die de startplaats bepaalt voor de allesbeslissende finale. In de tweede bocht werd Van Kalmthout volledig buiten zijn schuld hard geraakt door een tegenstander en was letterlijk in één klap kansloos voor een topklassering in de finale.

Start JUNIORS  Z6O7290

In het met 42 graden verzengend hete Spaanse Zuera toonde Van Kalmthout als Nederlands Rotax Max Junior-kampioen opnieuw met de allersnelsten mee te kunnen. In het veld van 42 rijders scoorde de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout in de kwalificatietraining een keurige zevende tijd en was daarmee de hoogst geklasseerde Nederlander. In de eerste kwalificatieheat mocht de 13-jarige Hoofddorper daarmee vanaf de derde startplaats vertrekken. Na een goede start lag Van Kalmthout meteen tweede en reed samen met leider Marcus Armstrong weg bij de concurrentie om ook als tweede te worden afgevlagd. In de tweede kwalificatieheat moest Van Kalmthout vanaf de vierde startplaats vertrekken en dat betekende de veel minder gunstige buitenkant in de eerste bocht. De Nederlander kwam inderdaad slecht weg, werd in de eerste bocht naar buiten gedrukt en verloor maar liefst acht plaatsen. Na een moeilijke race werd Van Kalmthout als elfde geklasseerd. Om nog een behoorlijke uitgangspositie voor de pre-finale te bemachtigen, moest de derde en laatste kwalificatieheat een goed resultaat opleveren.

RvK Z6O5502

Het jonge talent bleek deze druk uitstekend aan te kunnen, want ondanks dat hij opnieuw van de ongunstige vierde plaats moest vertrekken, had hij nu wel een uitstekende start en rukte meteen op naar plaats drie. Op het rechte stuk kwam hij echter topsnelheid tekort en verloor steeds bijna 0,3 seconden waardoor Van Kalmthout ondanks een uiterst strakke race in de laatste ronde op het rechte stuk voorbij werd gereden en als vierde de finish passeerde. Dat hij al zijn stuurmanskunsten had moeten aanwenden om een topklassering te behalen, bleek wel uit het feit dat maar liefst acht rijders een snellere rondetijd hadden laten noteren.

RvK Z6O5674

De uitslagen van de kwalificatieheats betekenden voor Van Kalmthout de zesde startplaats in de pre-finale. Daarmee was de 13-jarige Hoofddorper opnieuw de best geklasseerde Nederlander in het veld. Helaas werd de startplek aan de buitenkant Van Kalmthout ook nu weer fataal, want zoals eerder gemeld werd hij al in de tweede bocht door een concurrent van de baan gereden en kon pas als 31ste zijn weg vervolgen. Omdat de kart krom was en daarnaast ook een spoor- en stuurstang verbogen waren, zat zelfs een inhaalrace er niet meer in en moest Van Kalmthout genoegen nemen met een 28ste positie, tevens zijn startplaats voor de finale.

Vanaf deze plaats viel er in de finale weinig eer meer te behalen aangezien de onderlinge verschillen tussen de 34 finalisten klein waren en de race slechts tien ronden telde. Van Kalmthout kwam dan ook klem te zitten in het veld, wist ondanks zijn moeilijke race nog wel posities te winnen, maar zijn 20ste plaats deed geen recht aan de snelheid die hij het hele weekend getoond had.

Na een aantal zeer drukke weken met veel wedstrijden is er voor Van Kalmthout nu even een adempauze in het seizoen. De eerstvolgende wedstrijd staat gepland voor 16 en 17 augustus. Dan komt het karttalent in Oschersleben aan de start in de KF-Junior klasse bij de volgende ronde van het Deutsche Kart Meisterschaft (DKM).

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet