Rinus van Kalmthout

CIK-FIA Karting Academy Trophy: Rinus van Kalmthout vijfde in Wackersdorf

foto 2

Rinus van Kalmthout heeft zichzelf onvoldoende beloond voor de snelheid die de jonge Hoofddorper tijdens de tweede ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy in het Duitse Wackersdorf aan de dag legde. In het met 49 deelnemers uiterst competitieve veld behoorde Van Kalmthout continue tot de snelste rijders en reed daarbij een aantal zeer sterke races. In de alles beslissende finale liet de 13-jarige karter zich echter de kaas van het brood eten door in leidende positie liggend zich te laten verrassen, waardoor hij uiteindelijk als vijfde de finish passeerde. Met nog één wedstrijd te gaan staat het jonge Hoofddorpse karttalent in de titelstrijd op een tweede plaats, op slechts twee punten van de leidende Japanner Ota.

Tekst: PR
Foto's: The RaceBox

De CIK-FIA Karting Academy Trophy is een ontwikkelingsplatform voor 13 tot 15-jarige karters waaraan uitsluitend rijders mogen meedoen die door de nationale autosportfederaties daarvoor zijn geselecteerd. Namens Nederland en KNAF Talent First zijn dat de 13-jarige karttalenten Rinus van Kalmthout en Richard Verschoor. Om ervoor te zorgen dat de echte talenten zich kunnen bewijzen, rijdt iedereen met hetzelfde materiaal en worden de motoren van de rijders tussen de heats door onderling gewisseld. Bij de eerste wedstrijd in het Belgische Genk had Rinus van Kalmthout zijn talent al bewezen, door in een veld van 49 rijders uit 32 verschillende landen in de finale een prachtige tweede plaats te scoren. Opgeteld bij zijn in de kwalificatieheats verdiende punten stond het 13-jarige Hoofddorpse karttalent daarmee als leider in de tussenstand aan de start bij de tweede wedstrijd in het Duitse Wackersdorf.

In de kwalificatie toonde Rinus van Kalmthout in Duitsland meteen zijn snelheid door in het veld van 49 deelnemers, waarvan er maar liefst 34 binnen één seconde trainden, op slechts 0,018 sec. van de poleposition de tweede tijd op de klokken te zetten. Daarmee mocht de jonge Hoofddorper in de eerste kwalificatieheat vanaf plek twee beginnen en in de tweede heat zelfs de eerste startpositie innemen.

In de eerste heat op zaterdag kende Van Kalmthout een slechte start, kwam daardoor in het gedrang terecht en viel terug naar plaats vijf. Na een fraaie strijd en vele positiewisselingen passeerde Van Kalmthout als vijfde de finish, voor de jonge Hoofddorper toch wel een teleurstellend resultaat na zijn fraaie uitgangspositie. De tweede kwalificatieheat verliep voor Van Kalmthout een stuk beter. Ondanks dat hij over een duidelijk langzamere motor beschikte, reed Van Kalmthout lange tijd aan de leiding. In de slotfase werd hij echter voorbij gestoken door Verschoor, die over nog net iets versere banden beschikte. Een sterk gereden race leverde voor Van Kalmthout daarmee een tweede plaats op, gezien de mindere motor het maximaal haalbare in deze heat. In totaal betekende dit voor de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout een derde startplaats in de pre-finale. Ondanks dat hij in de top van het veld eindigde hoefde Van Kalmthout helaas niet van motor te wisselen en moest dus ook in de pre-finale met dezelfde, mindere krachtbron van start gaan.

foto 1

In tegenstelling tot in de kwalificatieheats zijn in de pre-finale geen punten voor het kampioenschap te behalen, maar is de uitslag bepalend voor de startopstelling van de finale. Vanaf de derde startplaats pakte Van Kalmthout even de tweede plaats, maar viel vervolgens terug naar plaats vijf. In een uiterst spannende race vocht de jonge Hoofddorper zich terug naar de koppositie, maar kon door het gebrek aan topsnelheid van zijn motor geen afstand nemen van de concurrentie. Als derde ging Van Kalmthout de laatste ronde in. Toen echter de op een tweede plaats rijdende Japanner Kakunoshin Ota een aanval deed op de leidende Verschoor, profiteerde Van Kalmthout heel slim door in de laatste bocht via een betere exit de tweede plaats voor zich op te eisen, op slechts 0,2 sec. van winnaar Ota en 0,005 sec. voor Verschoor. De vierde plaats was daarbij voor de andere titelkandidaat, de Turkse rijder Berkay Besler. Met zijn tweede plaats mocht Van Kalmthout ook vanaf die positie aan de finale beginnen.

Na een goede start ontstond er een mooie strijd om de leiding tussen Van Kalmthout, Ota, Verschoor, Besler en de Fransman Alexandre Vromant. Ondanks dat deze laatste over de duidelijk snelste motor beschikte, wist Van Kalmthout zelfs even de leiding te nemen. Een paar kleine foutjes werden de Hoofddorper in dit competitieve veld echter fataal, waardoor hij een podiumplaats verspeelde en genoegen moest nemen met een vijfde positie. Omdat Ota achter Vromant en Verschoor als derde de finish passeerde, pakte de Japanner de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Van Kalmthout volgt echter op slechts twee punten en heeft daarmee nog alle kansen op het binnenhalen van de prestigieuze CIK-FIA Karting Academy Trophy titel. Acht punten achter Van Kalmthout is Besler derde, terwijl Verschoor in de titelstrijd de vierde positie bezet.

De derde en afsluitende ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy is van 9 tot en met 12 oktober in het Italiaanse Sarno. Komend weekend komt Rinus van Kalmthout aan de start in de derde ronde van de Rotax Max Euro Challenge in het Spaanse Zuera.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet