Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Mooie vijfde Chrono in Hahn!

KPX 0007

De zomer nam even een korte pauze! Maar gelukkig de rijders in het Nederlands kampioenschap Rotax Max van de Chrono niet. Op het mooi gelegen circuit Hunsruckring nabij vliegveld Hahn vond alweer de 5e NK van 2014 plaats. Alle Rotax Max klassen kwamen op deze uitdagende baan met snelle bochten en mooie hoogteverschillen in actie en dat zorgde voor een goed gevulde paddock. Op vrijdag waren er al vele rijders aanwezig om de baan onder de knie te krijgen en de optimale afstelling te verkrijgen. Norbert Stumpf de uitbater/eigenaar van de kartbaan was dan ook een gelukkig mens met de goed gevulde paddock en kartcafe. Na vier vrije trainingen op de zaterdag was het aan het einde van de middag dan eindelijk tijd voor de tijdtrainingen.

Tekst: Raymond Lansink
Foto's: Michael Melis

Bij de Micro Max gingen 12 coureurs aan de start met onder hen nieuwkomer Dani van Dijk die op zaterdag voor het eerst kennis maakte met een Micro Max kart. De pole in deze kwalificatie ging naar Ralph Winkel, die in de vierde van zeven ronden zijn snelste tijd zette. Bij de Mini Max ging de Pole naar de ijzersterk rijdende Tijmen van der Helm die in de laatste ronde net voor Kas Haverkort de snelste tijd zette met minder dan een tiende voorsprong. Bij de Rotax Max Junioren reed Richard Verschoor op een kletsnatte baan met 1,6 seconden voorsprong het hele veld op een hoop. Naar mijn mening pakte Richard alleen al in de bocht na start finish 0,6 seconden op de concurrentie, wat een rijder gewoon vol gas de bocht door. Mooi detail is dat er door de regen onverwacht rijders verder naar voren staan dan anders. Oftewel PK's zijn in de regen niet belangrijk. Kijk bij de Junioren naar Ruben Real del Sarte en bij de Senioren naar Marco Jonkers die op zijn "oude" Intrepid gewoon de pole pakt voor de gevestigde orde in de Rotax Max. Regen maakt regen soms zo veel leuker, dit zal ook Jim Ringelberg beamen. Jim rijdt in de DD2 achter pole sitter Erwin van Montfoort van het gelijknamige race team naar een nette en onverwachte tweede startplek. Bij de Max Olympisch word de pole opgeëist door Michael Pen die in de nek gezeten word door de drie dames van het 9 koppige veld. Moet toch een goed gevoel zijn om achtervolgd te worden door drie charmante dames.

KPX 0858

Met de wetenschap van hun startplaatsen mochten de heren en dames coureurs richting hun mandje om te kunnen dromen of bomen over de te volgen strategie voor het pakken van de winst op zondag racedag.
Op zondag morgen begon de actie met de Micro Max klasse op een natte baan, kampioenschapkandidaat Justin Polman zette direct de toon en pakte op superieure wijze de overwinning, Justin deed dit ook in de tweede race maar de race overwinning van de dag ging naar de kleine Mike van Vught die op een kletsnatte baan glibberend op zijn slicks in de allerlaatste bocht Justin Polman naar de tweede plek verwees voor de sterk debuterende Dani van Dijk. De dagoverwinning ging naar Justin Polman maar de held van de dag was voor vele toeschouwers little big Mike.
1 Justin Polman 55 55 52
2 Rik Koen 49 50 49
3 Ralph Winkel 52 46 46

Bij de Mini Max waren de winst kansen voor pole sitter Tijmen van der Helm in de eerste bocht al tot nul gereduceerd. Kas Haverkort profiteerde optimaal en eiste de winst in race één voor zich op voor de super snelle Daan Willemse die met een baanrecord de tweede plaats pakte. Race twee werd een prooi voor Jesper Hofland die na een sterke start Kas Haverkort achter zich liet. In de derde wedstrijd van de dag zette Kas Haverkort echter weer orde op zaken, hij was de regenkoning van Hahn en tevens de dagwinnaar bij de Mini Max.
1 Kas Haverkort 55 50 55
2 Kay van Berlo 48 52 46
3 Senna van Walstijn 44 49 52

KPX 0705

Bij de Max Junioren ging Richard Verschoor door met waar hij op zaterdag mee gestopt was. Gas geven, en foutloos rondgaan op de Hunsruckring. Richard wint niet omdat hij de snelste ronden rijdt maar omdat hij vanaf ronde één direct hard gaat en de kart thuis brengt. In race één rijd Huub van Eindhoven de snelste rondetijd, in race twee Nick Dunker en in race drie Richard Verschoor. Echter de volle winst gaat naar Richard en Dylan Buijs zonder zijn trouwe begeleider Richard Scheffer die wegens ziekte verstek moet laten gaan pakt de tweede plaats voor de altijd degelijk rijdende Danny Kroes die een mindere kwalificatie toch beloond ziet worden met een podium plaats.
1 Richard Verschoor 55 55 55
2 Dylan Buys 49 52 52
3 Danny Kroes 46 50 49

KPX 8096

Bij de Max senioren zien we na de onverwachte pole van Marco Jonkers een ontketende Sam Schippers die alle drie de races van de dag op superieure wijze op zijn naam zet. Eigenlijk is race één de winst van Jeffrey Groothuis, Sam zijn monteur die het risico nam om als allerlaatste het parc ferme in te gaan om zo op het laatste moment nog veranderingen aan de kart aan te kunnen brengen voor de veranderende weersomstandigheden. Slachtoffer van deze omstandigheden was Roy Curfs die zijn kampioenschap kansen als sneeuw voor de zon zag verdwijnen door een DQ. Als pleister op de wonde verlaat Roy wel met een nieuw baanrecord de Hunsruckring. De verassing van de dag was echter voor de trouwe volgers van de Chrono wedstrijden Christijan Kuijer. Na een DQ in de tijdtraining rijd hij op weergaloze wijze naar een vierde plaats in het dag klassement. En ik durf te wedden dat niemand na Christijan zijn overstap van de winnende combinatie Tonykart Torenvliet naar de Praga van Rocli Racing dit fantastische resultaat verwacht had.
1 Sam Schippers 55 55 55
2 Willem Jan de Loos 50 52 52
3 Dennis Tijs 49 50 50

De Max Olympisch is de kleinste klasse maar geweldig om naar te kijken. De snelste man in het veld Michael Pen gooit de dagoverwinning en kampioenschap kansen weg door het niet naleven van de parc ferme regels. Hierdoor is de weg naar de dagwinst vrijgekomen voor de beide dames Kimberley en Kimberly waarbij Kimberley de dagwinst pakt. De geblesseerde Kelly Hoekstra zag het vanaf de kant allemaal gebeuren en weet dat de komende wedstrijden de dames gaan beslissen wie er Nederlands Kampioen gaat worden bij de Max Olympisch.
KPX 8131


De DD2 was wederom het klapstuk van de dag. Souvereine winst in race één voor Erwin Montfoort, fantastische inhaalacties en winst van race twee voor Bryan Eerden en slim en verstandig rijden en daarna de winst in race drie en de dagwinst pakken voor Jordi van Moorsel. Oftewel drie racewinnaars spannende wedstrijden en ondanks een startveld van slechts 13 rijders action all over the place. Bij de DD2 Master was er weer een clean sweep voor Dennis Kroes die af gaat op het Nederlands Kampioenschap maar al wel zijn opvolging in de Master aan het werk heeft gezien want Jim Ringelberg die al richting de master leeftijd groeit pakte op imponerende wijze een overall vierde plek.
1 Jordi van Moorsel 50 50 55
2 Bryan Eerden 49 55 50
3 Erwin Montfoort 55 48 49

MASTER
1 Dennis Kroes 55 55 55
2 Ronald Happel 52 52 49
3 Wim de Rue 50 50 52

KPX 9232

Met deze race kwam er een eind aan een fantastisch weekend racen waaruit weer gebleken is dat de Rotax Max challenge de eerlijkste klasse van Nederland is. Bijna elke race in elke klasse heeft een andere rijder met de snelste race ronde. Positiewisselingen zijn zelfs voor speaker Frens Langenberg niet bij te houden hoe snel hij ook praat, en veelal tevreden gezichten van de rijders vanwege de door hen geleverde prestaties. En als slagroom op de taart zag een man of vijftig na het racen in de gezellige kantine van de kart baan Nederland van Mexico winnen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet