Rinus van Kalmthout

Karting: Techniek speelt Rinus van Kalmthout parten tijdens DKM-races op Wackersdorf

IMG 0109

Rinus van Kalmthout heeft in het uiterst sterk bezette Duitse Kart Kampioenschap DKM op het voor hem nieuwe circuit van Wackersdorf in Duitsland helaas geen rol van betekenis kunnen spelen. In de pre-finale viel hij uit door een defecte bougie, waardoor hij de finale als 34e en laatste moest starten. Het lukte Van Kalmthout in de finale in de stromende regen niet de sproeier optimaal af te stellen en daardoor kon hij de echte snelheid niet vinden. Toch wist hij op te klimmen naar de 24e plaats, maar dit was niet waarop de jonge Hoofddorper en zijn team Keijzer Racing gehoopt hadden.

Tekst en foto's: PR

Op vrijdag begon Rinus van Kalmthout aan de vrije trainingen voor de tweede ronde van het Deutsche Kart Meistershaft, de DKM. Op de 1.275 meter lange baan van Wackersdorf in Zuid-Oost Duitsland nabij Nürnberg reed de 13-jarige karter dit keer met een TM-motor in plaats van de Parilla waarmee hij tot nu toe dit seizoen heeft gereden. Tijdens de vrije trainingen pakte dat erg goed uit, Van Kalmthout was één van de snelste rijders in het veld en zag de kwalificatie met vertrouwen tegemoet.

rvk mirjam van delft
Foto: Mirjam van Delft

Aan het DKM doet nagenoeg de gehele Europese top mee, in totaal waren er bij de KF-Junioren maar liefst 55 deelnemers en dat betekende de sterkste bezetting in het DKM bij de junioren ooit. Tijdens de kwalificatie reed Van Kalmthout de zesde tijd in de eerste sessie en omdat de tweede sessie, zoals gebruikelijk, weer sneller was betekende dat de 12e tijd overall.

IMG 7849

Bij de start van de eerste heat op zaterdag was Van Kalmthout prima weg, hij wist direct een positie goed te maken en reed op de vijfde plaats. De rijders reden erg dicht op elkaar en in het gedrang moest de jonge karter enkele plaatsen prijsgeven, hij passeerde de finish als achtste.

In de tweede heat kreeg Van Kalmthout te maken met wat technische tegenslag. De sproeier van zijn TM-motor bleek niet helemaal goed afgesteld te staan, waardoor hij op de snelle stukken van de baan snelheid te kort kwam. Dat leverde hem uiteindelijk de negende plaats op.

Tijdens de derde heat kwam de regen met bakken naar beneden, maar dat belemmerde Van Kalmthout niet om op te stomen naar een mooie vierde plaats halverwege de race. Iets te laat remmen kostte hem echter weer enkele posities, die hij echter ook al snel weer wist goed te maken, hij werd in deze derde heat zesde.

Ook op zondag regende het flink, maar na zijn sterke laatste heat op een natte baan hoopte Rinus van Kalmthout ook de pre-finale weer een goede race te rijden. Al in de eerste ronde kwam er echter een streep door de rekening. Na een prima start passeerde Van Kalmthout enkele tegenstanders, om vervolgens met een kapotte bougie uit te vallen. Dat betekende jammer genoeg ook dat hij de finale als 34e en laatste van start zou moeten gaan.

Rinus van Kalmthout

In een zeer sterke beginfase van de finale passeerde Van Kalmthout de een na de ander, om na enkele ronden al als 19e door te komen. Een paar ronde voor het einde van de race werd hij aangetikt en viel hij weer ver terug, om uiteindelijk als 24e de finish te passeren.

Rinus van Kalmthout was teleurgesteld over zijn weekend: "Vrijdag was ik erg blij omdat de nieuwe TM-motor uitstekend liep en ik constant bij de snelste rijders op de baan zat. Het lukte mij dit weekend echter niet om de sproeier optimaal af te stellen, waardoor ik tijdens de races vermogen tekort kwam. Daar bovenop nog de pech dat de bougie kapot ging en ik in de cruciale pre-finale uitviel. We gaan komende week goed testen om de afstelling beter voor elkaar te krijgen. Dan weet ik zeker dat ik ook in de races weer bij de snelste rijders ben."

Ook de volgende races van Van Kalmthout zullen plaatsvinden op Wackersdorf, want de tweede ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy vindt plaats van 11 tot en met 13 juli op hetzelfde Duitse circuit. Na zijn tweede plaats tijdens het eerste evenement in de Karting Academy Trophy hoopt de jonge karter daar opnieuw goed te kunnen scoren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet