Belgian Max Challenge (BMC)

Karting: BMC: Prachtige strijd in Kerpen!

Kerpen 6

Naar jaarlijkse gewoonte trekt de Belgian Max Challenge einde juni naar Kerpen voor een wedstrijd op buitenlandse bodem. Op het prachtige circuit in de Duitse bossen gebeuren er altijd wel spannende dingen en net dat maakt de uitstap van de BMC naar Kerpen zo speciaal. Ook dit jaar was dat niet anders met spannende races en steeds wisselende posities.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Zelfs Paul Lemmens, de grote man achter Karting Genk en GKS moest het toegeven. "Wat is dit toch een prachtige baan, enkele decennia geleden was dit één van de meest bezochte banen, en het blijft erg mooi!"

Kerpen 7

Nog steeds een mager deelnemersveld in de MicroMax maar met de komst van Thomas Martens kwam er toch weer een rijdertje bij. Martens traint al verschillende jaren met de MicroMaxen maar bereikte twee weken geleden pas de leeftijd die nodig is om competitie te rijden. Het begon meteen uitstekend voor Martens die een tweede tijd realiseerde op slechts vier honderdsten van de altijd snelle Luca Leistra. Team EGP rijder, Bjarne van der Lindern zette de derde tijd neer. De eerste race was meteen indrukwekkend. Leistra kwam goed weg maar Martens viel terug tot plek vijf. Maar nog voor Leistra kon wegrijden kwam Martens al weer aansluiten. Wat volgde waren ronden vol gevecht en strijd die uiteindelijk nipt werden beslecht in het voordeel van Leistra. Leistra wist Martens in de allerlaatste ronde te verschalken en pakte zo de eerste winst voor Martens en Bjarne van der Linden.
Ook race twee was een mooie strijd, Leistra kwam opnieuw goed weg maar ook Martens was dit keer bij de pinken. Daarachter volgden Dries Smeulders, Bjarne van der Linden en Gilles Stadsbader in het spoor van de twee leiders. Leistra leek opnieuw op de zege af te stuiven maar Martens haalde, in de op twee na laatste bocht, de snelle linkse knik bij het opkomen naar de chicanes, Leistra toch nog in! Een sterk debuut dus voor Thomas Martens al moest hij Luca Leistra toch laten voorgaan in het dagklassement. Bjarne van der Linden werd knap derde!

Kerpen 8

Ook in de MiniMax een nieuw gezicht, en niet het minste. Jesper Hofland kwam het MiniMax veld vervoegen. Met een veertiende tijd in de kwalificaties leek Hofland af te stevenen op een moeilijke wedstrijddag maar Kerpen zou Kerpen niet zijn als alles mogelijk blijft! Rens van Pelt pakte wederom de pole met ruim drie tienden voor op Martin Hebette en Tuur Stalmans. Dylan Cleeren en Kenzo Aerts maakten de top vijf compleet.
Ook de eerste race van de MiniMax was weer de moeite. Van Pelt had het in de begin fase niet onder de markt en moest Stalmans voorlaten gaan, Cleeren was dan al met een hoop concurrenten terecht gekomen in een startcrash. Kenzo Aerts maakte een keurige start en ging van vijf naar drie, achter Stalmans en van Pelt. Halfweg koers plaatste van Pelt een geslaagde aanval op Stalmans, die moest Aerts achter zich dulden en verloor zo de aansluiting met van Pelt die won voor Stalmans en Ugo de Wilde die Aerts naar P4 verwees. Jesper Hofland volgde als vijfde.

Kerpen 2

Race twee kende de nodige spanning maar eindigde in mineur voor van Pelt en Stalmans die met elkaar in aanraking kwamen. Van Pelt moest naar binnen met een gebroken radiator, Stalmans verloor veel plekken. Winnaar was, jawel, Jesper Hofland die zo ook het dagklassement won. Hierin werd Ugo de Wilde tweede en Michelangelo Amendola, die op de juiste momenten, op de juiste plek reed, derde!

Kerpen 1

Over naar de Junioren dan met ook hier prachtige wedstrijden! De Waalse rijders deden het uitstekend in de kwalificaties! De pole was voor Felix Wargé die eindelijk beloond werd voor heel wat moeite. Daarachter pakte de altijd snelle Sanne van Wagensveld de tweede plek en werd Noah Roovers, leider in het kampioenschap derde.
Race één was opnieuw de moeite!Felix Wargé reed een tijdje op kop maar viel dan terug, ook Roovers kende een mindere race en werd pas tiende. Vooraan was het Deniz Beckers die na een lang gevecht met van Wagensveld, Ries Viverette en Eric Stahl de eerste race won.

Kerpen 4

Race twee verliep dan weer helemaal anders. Het veld bleef ronden lang treintje rijden, erg mooi, maar je wist dat er nog wat te gebeuren stond, dat gebeurde ook. Deniz Beckers en Ries Viverette reden één en twee maar maakten contact in de laatste bocht en moest beiden opgeven. Jammer voor Beckers die na zijn winst in race één, uitstekende zaken in het kampioenschap kon doen en jammer voor Viverette die opnieuw toonde een waardige tegenstander te zijn. Maar de race ging voort met Stahl nu aan de leiding voor van Wagensveld en een sterke Joey Alders. Winst was er voor van Wagensveld maar zij kreeg een tijdstraf na twee waarschuwingen. Zo won Stahl, voor Alders en van Wagensveld. Stahl won hierdoor ook het dagtotaal voor van Wagensveld en Alders die de tweede G Start Raw Racing rijder op het podium is.

Kerpen 5

Doet ie het of doet ie het niet? Glen Van Droogenbroeck deed het niet want Glenn Van Parijs pakte de pole bij de Rotax Senioren. Van Droogenbroeck was wel niet ver want met een tweede tijd was nog alles mogelijk. Fazio Franssen en Kevin Langers deelden de tweede rij, Vincent Jewell werd vijfde. Na de, incidentrijke, heats was het toch weer Glen Van Droogenbroeck die op kop stond voor Vincent Jewell en Glenn Van Parijs. Kevin Langers bleef vierde, Dylan Lahaye werd vijfde.
Na twee mislukte starts en een code rood kon het veld dan eigenlijk weer vertrekken. Maar ook nu was de start, in tegenstelling tot de eerdere, niet optimaal. Toch bleven de lichten uit en was de race begonnen. Van Droogenbroeck kwam niet goed weg, Jewell deed dat wel en reed meteen een mooie voorsprong bij elkaar. Daarachter reden Franssen en Langers op plekken twee en drie. Tot plots, Jewell vaart minderde en de pits moest opzoeken met een vastgelopen motor. Het veld kwam nu weer helemaal samen en ook Dylan Lahaye kwam nu naar het front. Alles leek uit te draaien op een mooie strijd maar hier en daar werden de bumpers toch weer wat enthousiast gebruikt en trokken de stofwolken richting hemel. Kevin Langers viel na contact met Battryn terug tot buiten de top tien terwijl Lahaye in de allerlaatste ronde Franssen wist te passeren voor racewinst, Franssen werd tweede en van Droogenbroeck nog mooi derde.

Kerpen 3

Jonathan Knevels is niet enkel op Genk razendsnel, ook de baan in Kerpen weet de Bouvin rijder nog aardig goed te ronden. Zo pakte hij vrij makkelijk de pole voor Dimitri Ostrovski en Hughes de Schepper. Race één verliep wel niet makkelijk voor Knevels want Ostrovski kon erg knap volgen in het spoor van Knevels. Daarachter kende Robert van Rompaey een sterke race die hij afsloot met een derde plek achter Ostrovski die Knevels dan uiteindelijk toch niet kon bedreigen voor winst. Race twee kende exact dezelfde uitslag en zo won Jonathan Knevels het dagklassement voor Dimitri Ostrovski en Robert van Rompaey!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet