CIKFIA

Karting: Martijn van Leeuwen vijfde na sterk optreden in CIK-FIA European Championship op Genk

mvl 140615 genk 2174

Martijn van Leeuwen is tijdens zijn optreden in de derde ronde van het CIK-FIA European Championship op het circuit van Genk keurig vijfde geworden. Het KNAF Talent First-karttalent reed een serie uitstekende heats, die hem ondanks een mindere kwalificatie -23e overall- toch op een zevende positie in de pre-finale brachten. In de pre-finale kwam hij vast te zitten achter een langzamere rijder, waardoor hij de finale als negende moest aanvangen. In een geweldige finale reed Van Leeuwen naar een prima vijfde plaats. "Martijn heeft uitstekend gepresteerd", vond teammanager Willemjan Keijzer. "Ondanks dat het in de kwalificatiesessie niet helemaal meezat heeft hij daarna het maximale uit zijn heats gehaald. In dit sterke internationale veld is vijfde in zijn eerste seizoen KF een uitstekende prestatie."

Tekst: PR
Fotografie: Kartphoto

De derde van in totaal vier ronden in het CIK-FIA European Championship vond plaats op het kartcircuit van Genk in België. Feitelijk voor de inwoner van Rijkevorsel zijn thuisrace, ware het niet dat Martijn van Leeuwen dit seizoen voornamelijk in Italië in actie is gekomen. Dit weekend was pas zijn eerste optreden op Genk van 2014.

mvl 140615 genk 0604

Van Leeuwen reed de tweede kwalificatiesessie en reed een tijd die tweetiende van een seconde langzamer was dan de snelste rijder uit zijn sessie. Dit internationale veld van in totaal 60 coureurs is echter erg aan elkaar gewaagd, wat wel blijkt uit het feit dat een dergelijk klein verschil hem in zijn sessie de tiende en overall zelfs een 23e positie opleverde.

mvl 140615 genk 1524

Dat Van Leeuwen uit het juiste racehout is gesneden liet hij, zoals hij eigenlijk altijd doet, zien tijdens de races. In de eerste race ging hij als elfde van start, passeerde al snel de ene rijder na de andere en rukte op naar de vierde positie. Vlak voor het einde van de race moest hij een positie prijsgeven om niet het risico te lopen van de baan gereden te worden. Zo maakte Van Leeuwen in zijn eerste heat maar liefst zes plaatsen goed.

mvl 140615 genk 1333

De tweede heat startte de 15-jarige karter vanaf de twaalfde plek, aan de op Genk zo lastige buitenzijde van de baan. Nadat hij goed oplette niet in het gedrang te komen wist hij in opnieuw een sterke inhaalrace dit keer zeven plaatsen goed te maken, waarmee hij opnieuw vijfde werd.

mvl 140615 genk 2114

Ook de derde heat moest Van Leeuwen op de twaalfde positie starten en dit keer kwam hij wel in het gedrang in de eerste bocht. Slim wist hij echter toch goed uit de problemen te blijven, maar omdat de rijders voor hem wel direct door konden rijden kon hij dit keer niet ver naar voren komen, hij werd negende.

mvl 140615 genk 2155

Zijn sterke heats brachten Van Leeuwen van een 23e positie na de kwalificatie naar een zevende startpositie in de pre-finale. Na een goede start kwam het KNAF-talent al snel achter een rijder vast te zitten. "Ik zag dat ik veel sneller was, maar hij blokte mij voortdurend en ik wilde niet het risico lopen om beide van de baan te gaan. Dus wachtte ik geduldig af." Een andere coureur profiteerde door, toen Van Leeuwen geblokt werd, wel langszij te komen, waardoor de Keijzer Racing-coureur uiteindelijk als negende getergd de finish passeerde.

De pre-finale inspireerde Van Leeuwen om tijdens de finale het beste uit zichzelf omhoog te halen. Na een uitstekende start maakte hij al snel vier posities goed. De kopgroep van vier rijders had echter al een flink gat geslagen en hoewel Van Leeuwen met rasse schreden naderde lukte het hem niet meer om nog een positie goed te maken. Hij finishte op 0,3 sec. van nummer vier op een keurige vijfde positie en daar was hij, net als zijn team, tevreden mee.

mvl 140615 genk 0612

Ook de op Genk aanwezige KNAF Talent First-bondscoach voor de karting Marco du Pau was zeer content met het optreden van zijn pupil. "Martijn heeft uitstekende heats en een geweldige finale gereden. Jammer dat hij tijdens de kwalificatie en de prefinale achter iemand kwam vast te zitten."

mvl 140615 genk 0277

De volgende ronde van het CIK-FIA European Championship vindt pas eind augustus plaats in Engeland. Het volgende evenement voor Martijn van Leeuwen is echter al over twee weken in het weekend van 28 en 29 juni. Dan staat in Wackersdorf de tweede ronde van het Duitse Karting Meistershaft, de DKM, op het programma. In dit kampioenschap staat Van Leeuwen na het eerste evenement zesde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet