CIKFIA

Karting: CIKFIA: Groeten uit Genk

Groeten uit 12

Karting Genk ontving afgelopen week het Europees kampioenschap karting voor de KZ, de KZ2, de KF en Academy klasse. Dit toonaangevende kampioenschap met tal van fabriekspiloten, Nederlanders en Belgen aan de start kan niet onopgemerkt voorbij gaan aan de trouwe AUTOSPORT.nl fans. En aangezien karting bij vele autosport liefhebbers redelijk onbekend is, kan deze reeks schitterende foto's van Michael Melis misschien wel wat verduidelijking brengen. Want de grens tussen karting en autosport is op bepaalde vlakken heel moeilijk te onderscheiden!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Groeten uit 1

Het Bridgestone rubber is voor iedere deelnemer binnen de klasse gelijk. De compound is wat harder geworden tegenover de voorbije jaren maar het blijven nog steeds zachte bandjes! Iedere deelnemer krijgt een set toegewezen waardoor er geen discussie mogelijk is. Gedurende het weekend was er toch wel wat geschil over de banden. Somme sets hadden een omtrek die 1cm kleiner was dan een andere band. Lastig om de kart stabiel te krijgen dan!

Groeten uit 4

Speciaal aan dit weekend was de eerste manche van de Adacemy Trophy. Deze klasse geeft het piloten uit alle uithoeken van de wereld de kans om zich te tonen op internationaal niveau. De chassis, motoren, stikkersets en raceoveralls zijn identiek, echte talenten komen hierin boven drijven. Nederlander Rinus van Kalmthout pakte een tweede plek in de finale!

Groeten uit 3

Birel rijder Jordi van Moorsel staat op de uitkijk in de pits! Het is altijd belangrijk te weten hoe de concurrenten presteren en wie nog in de running is voor winst!

Groeten uit 2

Nederlander Finn Kooijman gaf duidelijk zijn visitekaartje af in de KZ2 schakelklasse. In deze klasse waarin men in actie komt in karts met zes versnellingen eindigde de Nederlander de finale net naast het podium. Na een spannende finale eindigt Kooijman het eerste EK weekend als vierde in een veld van ruim 70 deelnemers. 

Groeten uit 5

Vrouwelijk schoon is in alle takken van de autosport een onmisbaar iets. Ook in Genk maakten deze dames hun opwachting op de grid en op het podium!

Groeten uit 6

Een ongewoon beeld. Richard Verschoor, helemaal achteraan de grid voor de start van de Academy finale. Verschoor met rally rijder Mats van den Brand als coach was het hele weekend dominant maar kreeg motorpech in de prefinale op zondag. Hierdoor moest Verschoor als laatste van start. Na een heftige race eindigde Verschoor nog keurig in de top 20.

Groeten uit 7

Top overleg bij de mannen van CRG. Jordan Lennox en Jorrit Pex bespreken hun plannetje voor bij de start van de KZ finale. Of alles daadwerkelijk volgens plan liep, was niet geheel duidelijk...

Groeten uit 8

Bert Nelissen en Yannick de Brabander vormen al lang een top duo. Zowel voor, als na de overstap van de Brabander naar FormulaK sleutelt Nelissen voor de Brabander. De twee weten duidelijk wat ze aan elkaar hebben. En dat hoort zo, want als het vooruit moet gaan, zegt een gebaar vaak meer als duizend woorden! De Brabander vocht zich gedurende het weekend een weg naar voren en zo kende de meervoudig kampioen alsnog een geslaagd EK.

Groeten uit 15

DR Racing zakte naar Genk af met een gigantische trailer. Het team waar Nederlander Ryan van der Burgt voor rijdt is lang niet het enige met zo een keurige vrachtwagen en tent. Op een EK als dit kom je met een motorhome en "easy up" tent al lang niet meer toe. Hier gaat het om groots, groter, grootst!

Groeten uit 16

Wat gezegd van deze motorhomes? Als we zouden zeggen dat dit plaatje uit de paddock van de Blancpain Endurance Series, DTM, of WTCC komt gelooft u ons vast. Neen, deze pareltjes stonden afgelopen week in Genk. En als u denk, is dat nou echt nodig? Wel, ja, meer zelfs. De opvolger is al besteld, geef toe, echt veel plek is er ook niet hé.

Groeten uit 14

Ook in de paddock rezen de kastelen als paddestoelen uit de grond. Dit is de plek waar de organisatie, uitslagen, tijdschema's, reglementen, etc. uithangt voor de rijders. Ook is de livetiming hier beschikbaar.

Groeten uit 13

Lando Norris, misschien wel een van de grootste opkomende talenten in de kartsport. De Britt debuteert in de KF en ging aan de leiding van het kampioenschap bij de start van de derde manche in Genk. Helaas haalde hij in de finale de finish niet. Zijn grootste concurrent won en zo zal kleine Norris nog wat werk hebben om de winst toch richting het kamp van de racende Norris familie te halen.

Groeten uit 11

Dit is die grootste concurrent van Norris. De Deen Nicklas Nielsen kende een ijzersterk weekend. Na een anonieme kwalifcatie en heats op zaterdag (korte wedstrijden waarbij verschillende groepen tegen elkaar rijden en de winnaar op het einde van de dag, op zondag vanaf pole mag starten) won Nielsen zowel de prefinale als finale. De volle pot dus voor de Kosmic rijder.

Groeten uit 10

Meervoudig wereld- en europees kampioen maar vooral één van de sympathiekste rijders, Bas Lammers kende een lastig weekend. Heel wat pech op de finale dag weerhielden Lammers er van om mee te dingen naar winst, andere keer beter, talent en ervaring is er in overvloed.

Groeten uit 9

Eigenlijk reed Bas Lammers een thuis race want de kans dat zo een grote wedstrijd naar Nederland zal komen lijkt met de dag kleiner te worden. Vergunningen, accomodatie's en heel veel investeringen hebben dat de afgelopen jaren onmogelijk gemaakt. Maar wie 100% zeker zijn thuisrace reed was Rick Dreezen. Dreezen groeide op in Genk, leerde er karten en kwam er vaak trainen. Toen Dreezen zijn fabriekscontract met TonyKart opzegde, was het in spanning afwachten wat het gevolg zou worden. Dreezen tekende bij Zanardi en lijkt gretiger dan ooit. Na al winst in het Duits kampioenschap pakte Dreezen zondag de tweede plek na Marco Ardigo, uitkomend voor, jawel, TonyKart. 


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet