Rinus van Kalmthout

Karting: Rinus van Kalmthout tweede tijdens CIK-FIA Karting Academy Trophy op Genk

rvk genk 150614 p

Rinus van Kalmthout heeft afgelopen weekend in België een fraaie serie neergezet, die hem aan de leiding heeft gebracht in het klassement van de CIK-FIA Karting Academy Trophy. Van Kalmthout werd in dit met 50 deelnemers uit 32 landen zeer sterk bezette officiële FIA-kampioenschap in de finale tweede. Omdat de coureurs ook na de kwalificatie punten krijgen, scoorde de jonge Hoofddorper in Genk het beste van alle deelnemers.

Foto's: Kartphoto e.a.

rvk genk 150614 ad

De CIK-FIA Karting Academy Trrophy is een ontwikkelingsplatform voor 13 tot 15-jarige karters. Tijdens de openingsraces van 2014 op het kartcircuit van het Belgische Genk reden 50 karters uit 32 landen elk een kwalificatie en twee heats. De beste 34 rijders reden vervolgens een pre-finale en een finale. Bijzonder aan dit kampioenschap is dat de motoren van de snelste rijders na elke heat gewisseld worden met die van de langzaamste rijders.

rvk genk 150614 lu

De kwalificatie vond plaats op vrijdag en werd gereden in twee sessies. Rinus van Kalmthout reed de eerste sessie en zette daar de tweede tijd neer, slechts 0,007 sec. achter de Brit Ross Martin. Zoals vaker was de tweede sessie net iets sneller, waardoor Van Kalmthout de vierde tijd algemeen scoorde. Daarmee mocht hij de twee te rijden heats vanaf de derde startplek beginnen.

rvk genk 150614 a

In de eerste heat op zaterdag kwam Van Kalmthout in de beginfase enigszins in het gedrang, waardoor hij de aansluiting bij raceleider Richard Verschoor kwijtraakte. Wel wist Van Kalmthout de tweede positie over te nemen van de Turk Berkay Besler en liep hij in op Verschoor, maar echt moeilijk kon Van Kalmthout het hem niet meer maken. Met een tweede plaats in zijn eerste Karting Academy Trophy-race kon de 13-jarige karter echter tevreden zijn.

Voor de tweede heat werden de motoren van de snelste rijders, waaronder dus ook Van Kalmthout, gewisseld met die van de langzamere rijders in het veld. Inderdaad merkte de jonge coureur dat deze motor minder was dan degene die hij in de eerste race had. Ondanks dat hij minder vermogen had reed Van Kalmthout een zeer nette race, die hij finishte op de derde plek. Een prima resultaat, want het leverde hem een mooie tweede startpositie op in de pre-finale.

Bij de start van de pre-finale werd Van Kalmthout in de eerste bocht ver naar buiten gedrukt, waardoor hij terugviel naar de zevende plaats. In de tweede bocht passeerde hij in een mooie beweging enkele rijders en dat bracht hem naar de vierde positie. Na het rechte stuk wilde Van Kalmthout de chicane insturen, maar hierbij werd hij vol aangereden. Het kostte de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout veel tijd om zijn race te hervatten, pas als 16e kon hij verder. In de achtervolging wist hij nog acht rijders te verschalken, maar na zijn goede optreden in de heats was een achtste plaats toch een tegenvaller. Ook Richard Verschoor, die beide heats had gewonnen, had pech in de pre-finale, hij werd 34e.

rvk genk 150614 z

Zo moest Rinus van Kalmthout de finale beginnen vanaf de achtste startpositie, wederom aan de gevreesde buitenzijde. Inderdaad kwam hij in de beginfase weer in druk verkeer, waarbij hij net uit een flinke startcrash kon blijven. De jonge karter stuurde knap om de mêlee heen, maar verloor hierdoor wel twee posities. Zijn achterstand op de rijders aan kop was aanzienlijk, maar een formidabele inhaalrace met rondetijden die zo'n drietiende van een seconde per ronde sneller waren dan de rijders aan kop reed Van Kalmthout terug naar de voorhoede. Na 19 ronden kwam de KNAF Talent First-rijder dankzij een perfecte race als tweede over de finish, met slechts 0,4 sec. achterstand op de Japanse winnaar Ota Kakunoshin. Richard Verschoor reed ook een knappe inhaalrace, gestart als 34e kwam hij als 13e over de meet.

rvk genk 150614 p2

Omdat Rinus van Kalmthout met zijn goede resultaten in de heats negen punten scoorde, gaat hij nu dankzij de tweede plaats in de finale die goed is voor 20 punten aan de leiding in het kampioenschap. Zijn voorsprong op Kakunoshin is vier punten.

rvk genk 150614 pc

De volgende ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy vindt plaats van 11 tot en met 13 juli in het Duitse Wackersdorf. Rinus van Kalmthout komt echter in het weekend van 29 juni ook al in actie in Wackersdorf. Dan staat de tweede ronde van het sterke Duitse Karting Meistershaft, de DKM, op het programma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet