Rinus van Kalmthout

Karting: CIKFIA: Rinus van Kalmthout en Rick Dreezen sterk naar podium tijdens Europees kampioenschap in Genk

Zondag 10

Marco Ardigo, Nicklas Nielsen, Andrea Dalè en Ota Kakunoshim verlaten karting Genk als winnaars van deze manche van het Europees kampioenschap. Er was vandaag heel wat publiek te bespeuren op de tribunes en die zagen met momenten een geweldige strijd om winst. Zo zagen ze Rinus van Kalmthout tweede worden in de Academy terwijl ook Rick Dreezen als tweede op het podium mocht in de KZ. Meer dan 230 rijders verlaten Karting Genk nu, de KZ mannen trekken stilaan richting Wackersdorf waar binnen drie weken de volgende wedstrijd al plaats vindt.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Callum Illott behield bij de start van de prefinale zijn eerste plek. Lando Norris moest door zijn start aan de buitenkant een plek prijs geven aan Hannes Janker die als derde was gestart. Even later in de eerste rond ging Nielsen voorbij aan Norris en sloeg meteen een gaatje. Dat duel is belangrijk want beiden staan met even veel punten aan de leiding in het kampioenschap. Nielsen ging een ronde later zelfs voorbij Janker tijdens het aanremmen voor de kantine. Martijn van Leeuwen behield na drie ronden zijn zevende plek maar volgde al op geruime afstand van de leiders. Op dezelfde plek als waar Nielsen Janker passeerde ging hij ook voorbij aan Illott. Norris was ondertussen al teruggevallen tot P5 maar noteerde wel de snelste tijd. De kleine Britt was dus aan een opmars bezig want even later reed hij weer rond een derde plek. Naar het einde toe werd het vooraan nog spannend toen de top drie weer samen kwam. Het was uiteindelijk toch Nielsen die won voor Illott en Norris. Martijn van Leeuwen werd negende.

Zondag 3

Voor de finale lag de druk dus bij Norris. Die startte op plek drie, achter Illott en Nielsen die de prefinale won. Nielsen had de beste start maar al snel nam Illott de kop over. Even later ging ook Norris voorbij aan Nielsen om dan de leiding over te nemen. Norris op kop, voor Illott, Nielsen, Tom Joyner en Martijn van Leeuwen die sterk terugkwam tot P5! Plots waren we Norris vooraan kwijt! Het was Illott die het commando terug overnam voor Nielsen, Joyner en van Leeuwen. Van Leeuwen moest naar het einde toe zijn vierde plek nog afstaan aan Alessio Lorandi terwijl Nielsen Illott nog wist te passeren voor winst. De Deen doet hiermee uitstekende zaken in het kampioenschap aangezien Norris niet scoorde. Callum Illott werd dus tweede en Tom Joyner derde!

Zondag 4

In de KZ2 prefinales was er wisselend succes voor de Nederlanders. We zagen een sterke race van Menno Paauwe en Marijn Kremers in de eerste prefinale die gewonnen werd door Andrez Dalè. Marijn Kremers werd tweede, Douglas Lundberg derde en Menno Paauwe vierde. Paauwe maakte een goede start en reed lange tijd in derde positie maar moest dan Kremers toch voorbij laten gaan. Daarvoor viel Mateo Vigano nog weg met technische problemen waardoor iedereen nog een plekje opschoof. Ook Thierry Delré deed het goed met een twaalfde plek, William van der Kaaij werd 22e, Kenny Charles haalde de finish niet.

Zondag 1

Heel wat Nederlanders in de tweede prefinale. Jan Midrla moest bij de start de leiding afstaan aan Andreas Hanssen en ook Guust Specken die net zoals Romkema een kanon start maakte ging voorbij aan Midrla. Heel even dan toch want Romkema ging al snel voorbij aan Specken waarna ze beiden terugvielen. Romkema kreeg het naar het einde toe lastiger, Specken werd er vol afgekegeld in de eerste bocht. Tijd voor twee andere Nederlanders om zich vooraan te tonen. Ryan van der Burgt werd derde na Hansen die uiteindelijk toch Midrla moest voorlaten voor de winst terwijl kort daarachter Finn Kooijman vierde werd. Dylan Davies werd mooi negende, Ricardo Romkema viel terug tot P11, net voor Stan Pex op P12. Jordi van Moorsel werd negentiende, Sam Claes 23e, Guust Specken 26e en Eline Chehin 27e.

Zondag 6

Dalè en Midrla deelde de eerste rij voor de finale. Marijn Kremers was beste Nederlander op een derde plek! Ook Sebastian Hansen moest in de gaten gehouden worden, startend vanaf P4.
Midrla kwam slecht weg en Ryan van der Burgt klapte er meteen vol op. Dalé pakt zo de kop voor Finn Kooijman en Marijn Kremers. Daarachter volgde Douglas Lundberg op vier terwijl Midrla als vijfde doorkwam na de eerste ronde. Terwijl van der Burgt de pits opzocht gingen zowel Midrla als Lundberg voorbij aan Kremers. De overige Nederlanders moesten wat plekken prijs geven terwijl Lundberg voorbij ging aan Kooijman op het einde van het rechte stuk. Twee ronde later was de sympathieke Nederlander ook zijn derde plek kwijt toen Midrla van ver kwam aanremmen voor de kantine maar keurig voorbij ging aan Kooijman. Daarachter viel Kremers weg en ook Paauwe en Romkema konden hunn goede prestatie van de prefinale niet herhalen. We waren nog niet half weg de 23 te rijden ronden maar Dalè leek toen al zeker van winst. Lundberg en Midrla vochten nog een strijd uit om plek twee maar dat was al op geruime afstand van de leider. Een ronde later maakten Midrla en Lundberg contact in de eerste bocht, Lundberg kon verder maar Midrla verloor heel wat plekken. Zo kwam Kooijman op P2 te liggen voor Hansen.

Zondag 8

Hansen reed wel een duidelijk sneller tempo dan Kooijman en dus was het nagelbijten tot het einde. Na zeventien ronde kwam de eerste aanval van Hansen maar Kooijman hield stand. Een ronde later, nieuwe aanval van Hansen die dit keer wel voorbij Kooijman raakte, ook Fabien Federer profiteerde van die positiewisseling en verwees Kooijman naar P4. De voorsprong van Dalè was aanzienlijk. Daarmee bewijst de Italiaan nog maar eens zijn dominantie dit weekend. Een verdiende winst voor de CRG coureur die de eerste ronde van het EK wint voor Andreas Hansen en Fabian Federer. Finn Kooijman gaf alles wat ie in zich had maar werd vierde. Niet te min een schitterend resultaat voor de Nederlander! Dylan Davies werd negende. Thierry Delré zeventiende en Ricardo Romkema 23e. De overige Nederlanders haalden, na een bewogen wedstrijd, de finish niet!

Zondag 11

De prefinale van de KZ was op zijn minst gezegd schitterend. Vanaf het begin was er spanning door heel wat positie wisselingen. Rick Dreezen pakte vanaf de lijn de kop van Kozlinski over. Daarachter maakte ook Ardigo een keurige start net zoals Yannick de Brabander. Bas Lammers kreeg een dreun in de eerste bocht en viel terug. Door wat chaos in de eerste ronde lag de bocht voor het opdraaien van de Europalaan erg vuil. Dreezen schoof door en was de leiding kwijt aan Kozlinski die enkele ronden later Ardigo moest voorlaten. Jonathan Thonon reed toen nog steeds op een vierde plek achter Dreezen. In de zesde ronde ging Thonon voorbij aan Dreezen die nu Ben Hanley achter zich kreeg. Jorrit Pex reed daarachter keurig als zesde, Lammers had dan al de handdoek moeten gooien.

Zondag 2

In de negende ronde liet Thonon de snelste ronde optekenen. Hij naderde dan ook snel op Kozlinski en ging er voorbij aan de kantine. Ardigo was ondertussen wel al gaan vliegen en pakte de winst voor Thonon en Kozlinski. Dreezen werd vierde, Jorrit Pex zesde en Yannick de Brabander zevende! Nog even melden dat Jordan Lennox niet tevreden was na zijn vijfde plek in de heats. Het CRG Team besloot dan maar naar Kerpen te gaan om daar gisteren avond nog wat rondjes af te werken. Veel leverde dat niet op want Lennox werd achtste in de prefinale.

Zondag 5

De top drie bleef onveranderd na de start van de finale. Dreezen moest wel twee plekken inleveren aan De Conto en Hanley. Daarachter maakte ook Lennox een sterke start. In de derde ronde verdween Thonon vooraan. Dreezen schoof onmiddellijk op naar twee, vlak achter Ardigo. Ook Lennox profiteerde mee en pakte P3 over. Kozlinski viel terug naar zes. Ook Pex pakte zo wat plekken terug en kwam door op P5. Yannick de Brabander en Bas Lammers vertoefden dan net buiten de top tien.

Zondag 12

Met een derde van de wedstrijd verreden was Lennox zijn derde plek al weer kwijt aan Anthony Abasse die mooi kwam opzetten. Ook Paolo de Conto die deze ochtend van ver moest komen in de prefinale ging voorbij aan Lennox voor P4. De Conto zou vlak voor het einde nog uitvallen terwijl ook Abasse wat terugviel. Vooraan hield Ardigo stand en won voor Dreezen en Lennox die de derde plek terug veroverde. Jorrit Pex greep net naast het podium met P4 terwijl Bas Lammers nog sterk terugkwam tot P8. Yannick de Brabander viel kort voor het einde uit.

Zondag 7

Zo sterk als Verschoor en Van Kalmthout de hele week al presteren zoveel tegenslag kenden ze vandaag. Verschoor behield de kop wel bij de start maar van Kalmthout zag ze langs alle kanten voorbijvliegen. De Nederlander herstelde zich wel goed sleepte nog een negende plek uit de brand. Vooraan liep het bij Verschoor ook niet zoals het moest. De polesitter moest al redelijk snel Besler en Liedenberg voorbij laten gaan en dook daarna de pits in met problemen. Winst voor Berkay Besler voor Oliver York en Bradley Liedenberg. Michelangelo Amendola deed het uitstekend en klom op tot een negende plek. Daarna moest hij nog twee plekken prijs geven maar een elfde startplek voor de finale is veel belovend. Zijn landgenoot, Tristan Foldesi werd dertiende.

Zondag 9

De Nederlanders kenden een sterke finale. Verschoor moest van de laatste plek komen maar reed een goede inhaalrace tot P13, net voor Amendola die mooi veertiende werd na heel wat crashes. Tristan Foldesi sluit een goed weekend af als negentiende. Rinus van Kalmthout dan, reed een ijzersterke finale. Van een negende plek kwam de Nederlander tot een sterke tweede plek na de winnaar, Jappaner Kakunoshim Ota. Ross Martin kwam in de slotfase nog sterk terug naar een derde plek en sluit daarmee het podium af!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet