CIKFIA

Karting: CIKFIA: Karting Genk maakt zich klaar voor komst Europees kampioenschap

EK GENK vrijdag 3

Voor de tweede keer dit jaar komt er een manche van een Europees kampioenschap naar Karting Genk. Naast heel wat nationale wedstrijden zoals de BMC en de BNL wil Karting Genk ook regelmatig een internationale wedstrijd laten doorgaan op de Horensberg. De voorbije jaren passeerde heel wat FIA kampioenschappen waaronder de WSK, het EK en een WK. Komend weekend is het dus opnieuw feest in Genk want dan ontvangt het de KZ, KZ2, KF en de Academy voor een weekend vol spanning en strijd.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Een enorme inschrijvingslijst met in totaal meer dan 240 deelnemers uit 41 landen zal dus in actie komen in vier verschillende klassen. Voor de KF is deze wedstrijd al de derde uit een reeks van vier.
Twee weken geleden nog werd in Zuera een wedstrijd afgewerkt voor het EK, dit weekend tekent deze spectaculaire automaat klasse dus ook in Genk present. Wat de strijd nog spannender maakt is de gedeelde leiding van Lando Norris en Nicklas Nielsen. Daarachter volgt Niko Kairo op slechts vier punten. Het kampioenschap is nu halfweg en dus kan er al een belangrijke stap richting de titel gezet worden. De inbreng uit de lage landen is matig. Maxime Poty zal op eigen grond gebied wellicht willen tonen wat hij in zijn mars heeft. Ook Martijn van Leeuwen is gebrand op een goed resultaat. De Nederlander toonde al meermaals dat hij een plekje vooraan het kampioenschap meer dan waard is, al viel alles dit jaar in het EK nog niet op zijn plaats. Wie weet in Genk wel!

EK Genk zondag 5

In de KZ is het al Nederlands en Belgisch talent wat de klok staat. Max Verstappen is uittredend kampioen maar komt zijn titel niet verdedigen. Dat is meteen zware concurrent minder maar spannend zal het vooraan zeker worden met tal van internationale fabriekspiloten. Jonathan Thonon, Marco Ardigo, Davidé Fore, Jordan Lennox, Rick Dreezen, Paolo de Conto. Het zijn allemaal klinkende namen die in Genk hun eerste wedstrijd van het EK zullen aanvatten. Want in tegenstelling tot de KF is de KZ klasse dit weekend pas aan de eerste ronde van het kampioenschap toe. Naast Thonon, die op Genk zijn voorlopig laatste wereldtitel veroverde en lokale held Rick Dreezen die in Genk leerde karten staan er nog een heleboel andere rappe landgenoten aan de start. Yannick de Brabander, Bas Lammers en Jorrit Pex verdienen hun plekje bij deze wereldtop absoluut en zullen dat dit weekend maar al te graag bewijzen.

EK Genk zaterdag 4

De KZ2, met heel wat debutanten en nieuwkomers, is het kleine broertje van de KZ mannen. Veel verschil is er niet. Al wordt de KZ aanzien als dé koninginnenklasse en komt de KZ2 net daaronder. Maar dat zegt niets, ook hier bomvolle velden en een hoop getalenteerde rijders. Ook hier hebben we een pak landgenoten die kans maken op eremetaal. Stan Pex, Guust Specken, Kenny Charles, Menno Paauwe, Marijn Kremers, Finn Kooijman, Ryan van der Burgt, Ricardo Romkema, Jordi van Moorsel, Eline Chehin, Dylan Davies, Thierry Delré, Sam Claes en William van der Kaaij zijn de Nederlanders en Belgen die dit weekend in actie komen in deze klasse. Met tien deelnemers is Nederland daarmee het op één na grootste land in de KZ2!

EK GENK vrijdag 6

We hebben dus drie van de vier klassen gehad. Tijd voor de Academy nu. Een geval apart eigenlijk. Iedereen dezelfde motor, iedereen dezelfde banden, iedereen hetzelfde chassis, zelfs de race overalls zijn in de meeste gevallen identiek. Wie hier wint, heeft talent! 50 deelnemers werden geselecteerd voor deze klasse. Daarbij zitten twee Nederlanders en twee Belgen. De Nederlanders zijn niet van de minsten. Richard Verschoor, de pupil van Mats van den Brand, toonde dit jaar al meermaals zijn talent, benieuwd wat hij in een niet Rotax motor kan presteren. Rinus van Kalmthout is de tweede Nederlander. Hij heeft al heel wat internationale ervaring en zou wel eens heel hoog kunnen eindigen. De Belgen hebben een pak minder ervaring. Maar aan enthousiasme ontbreekt het zeker niet bij Michelangelo Amendola. De rappe FormulaK piloot groeide op in Genk en kijkt al maanden uit naar deze wedstrijd. Als er iemand kanon starts kan maken is dat Amendola wel, we zijn benieuwd! Tristan Foldesi is de tweede Belg die dit weekend in actie komt in de Academy!

EK Genk zondag 11

De komende dagen zal er volop getraind worden, vrijdag is de eerste grote afspraak, de kwalificaties! Michael Melis is ter plaatse en AUTOSPORT.nl brengt uiteraard verslag uit!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet