RGMMC

Karting: RGMMC: Podium voor Verschoor en Timmermans in Junior Finale!

Paolo de Conto, Thomas Preining en Harry Webb hebben zopas de finales van de Rotax Eurochallenge gewonnen. Het 170 rijders tellende kampioenschap was dit weekend in Casteletto voor de tweede ronde van het EK en kende vandaag zijn apotheose. De Nederlanders en Belgen konden enkel in de Junioren vooraan meestrijden. Dat leidde dan ook tot een podium voor Verschoor en Timmermans! 

Tekst: Philippe De Roeck 

Als eerste ging de finale van de DD2 van start. Paolo de Conto vertrok na zijn winst in de prefinale vanaf pole voor Sean Babbington en Jordan Lennox. Xen de Ruwe startte als dertiende, Bryan Eerden als veertiende, Lorenzo van Riet als twintigste en Erwin Montfoort als 26e.
De Conto behield te kop en ook Babbington behield zijn plek. Jordan Lennox verloor een plaats tegenover Ben Cooper die P3 overnam. Net voor het einde van de eerste ronde kon Babbington voorbij gaan aan de Conto maar de Conto pareerde zijn aanval en nam de leiding meteen terug over. Ook Lennox ging terug voorbij aan Cooper om P3 over te nemen. Xen de Ruwe en Bryan Eerden kende een goede eerste ronde en wisten meteen wat plekken te winnen.
Vooraan bleef het spannend. Hoewel Paolo de Conto een kleine voorsprong had was de winst nog lang niet binnen. Anthony Abasse was namelijk op oorlogspad. De Sodi rijder verschalkte Cooper en Lennox en kwam na vijf ronden als derde door. Babbington kon het tempo van de Conto niet volgen, ook Abasse ging harder als Babbington en kroop tot tegen de achterbumper van de Britt. Het duurde dan ook niet lang of Abasse nam de tweede plek over. Daarachter werd het een rommeltje. Babbington leek de snelheid helemaal kwijt te zijn en moest hard verdedigen tegenover Lennox en Cooper. In de eerste snelle rechtse zette Cooper zijn Birel naast Babbington en nam zo de derde plek over. Na negentien ronden kwam Paolo de Conto relatief makkelijk als eerste over de meet. Anthony Abasse eindigde tweede, Ben Cooper derde. Xen de Ruwe en Bryan Eerden vonden elkaar en reden in de tweede helft van de wedstrijd kort achter elkaar. Dat resulteerde in een tiende en elfde plek! Erwin Montfoort finishte als 23e, Lorenzo van Riet als 28e.

Bij de Junioren deelden teammaatjes Thomas Preining en Richard Verschoor de eerste rij. Verschoor kwam in de finale van buiten de top tien naar een tweede plek gereden maar Preining was dan al te ver weg. Verder vertrokken ook Hoogenboom, Willemse en Timmermans van een plek binnen de top tien. Na een herstart kwam het veld goed door de eerste paar bochten. Preining ging aan de leiding voor Hoogenboom en Verschoor. In de tweede ronde verloor Preining voor het eerst deze week de leiding aan Hoogenboom maar Preining stelde meteen orde op zaken en nam Hoogenboom weer te grazen. Luc Willemse nam nu de tweede plek over van Hoogenboom. In plaats van samen naar Preining toe te rijden begon de strijd al in de derde ronde waardoor Preining meteen gewonnen spel had. De top vijftien hing op één sliert achter Verschoor die het gaat naar Preining probeerde te dichten. Hoogenboom lag dan derde, Timmermans vierde en McDonald vijfde. Luc Willemse was dan al teruggevallen tot buiten de top tien. Nick Dunker, Dylan Buys, Danny Kroes en Rinus van Kalmthout reden in een treintje in positie 21, 22, 23 en 24.
Ruim halfweg wedstrijd bedroeg het verschil tussen Verschoor en Preining 1.2 seconden. Max Timmermans had ondertussen de derde plek van Hoogenboom overgenomen maar volgde al op een moeilijk te overbruggen afstand tot Verschoor en Preining.
Het gat bleef 1.2 seconden en dus won Preining voor Verschoor. In de op twee na laatste ronde nam Hoogenbom opnieuw de derde plek over van Timmermans. In de laatste ronde kwam er nog een mooie strijd tussen beiden heren die uiteindelijk in het voordeel van Timmermans werd beslecht. Timmermans pakt zo een derde plek, Hoogenboom werd vierde. Luc Willemse bleef hangen op de elfde plek terwijl Dylan Buys nog wat plekken goed maakte en zeventiende werd. Nick Dunker werd negentiende, Rinus van Kalmthout 23e en Danny Kroes 32e.

Net zoals in de Junioren was de eerste rij bezet door rijders uit hetzelfde team. Meer nog, ook de man op P3 is onderweg met een TonyKart van Strawberry. We hebben het dan over Webb, Zhou en Reily. Op de vierde rij was het vooral uitkijken naar Lamborelle die binnenkant mocht starten en de grootste kanshebber op een medaille was.
Na een vlekkeloze start kwam Webb als eerste voorbij startfinish. Reily nam de tweede plek over van Zhou die terugviel naar P4. Lars Lamborelle verloor een plekje, Glenn Van Parijs leek de top tien binnen te komen. Na drie ronden nam Zhou de derde plek weer over, Webb had dan al ruim acht tienden voor op Reily. Lars Lamborelle kwam even later in aanraking met een concurrent en viel zo weer terug tot buiten de top tien. Ook Van Parijs verloor plekken en kwam als achttiende door.
Vooraan bouwde Webb zijn voorsprong uit op Reily die de hete adem van Zhou in zijn nek voelde. De twee kemphanen pakten het niet zo slim aan en gingen beiden in de fout. Zo kwam Pierce Lehane terug op P2 voor Xavier Pozzoli, Claman Demelo, Luke Varley en Ed Brand. Reily hing pas zestiende, voor Zhou was het helemaal afgelopen. Webb had nu een aanzienlijke voorsprong maar daarachter was nog niets veilig. Lehane en Pozzoldi leken zich wel wat af te scheiden van de rest van het veld maar Pozzoldi viel dan uiteindelijk wel nog terug. Harry Webb won na 19 ronden wedstrijd voor Lehane en Claman Demelo. Benjamin Bailly werd veertiende, voor Glenn Van Parijs op P15. Yannick de Brabander werd 20e terwijl ars Lamborelle in de voorlaatste ronde helemaal terugviel tot P26. Dries Vanthoor haalde het einde niet.
De uitslagen zijn nog onder voorbehoud!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet