RGMMC

Karting: RGMMC: Weinig spanning om winst in prefinales in Casteletto

Paolo de Conto, Thomas Preining en Harry Webb hebben zonet de prefinales gewonnen tijdens de tweede ronde van de Rotax Eurochallenge in Italië. Hierdoor starten ze de finales van straks vanaf de eerste plek en dat blijkt na het bekijken van de prefinales een erg groot voordeel te zijn.

Tekst: Philippe De Roeck

Voorafgaand aan de prefinales stonden er nog drie second chance heats op het programma. In de DD2 was iedereen rechtstreeks geplaatst, in de Junioren en Senioren moesten nog enkele landgenoten alles uit de kast halen om de prefinale te halen. Dat lukt uiteindelijk jammer genoeg voor niemand. Denise de Rooij startte in de Junioren vanaf de eerste rij en nam meteen de kop maar viel dan al snel twee plekken terug. Na een incident kwam het veld tot stilstand op startfinish en daar werd een probleem vastgesteld aan de achterbumper. De Rooij duwde de kart nog richting de pits maar moest uiteindelijk toch achteraan aansluiten. Samen met Olofsen reed ze nog een sterke inhaalrace maar de top zes was dan al gaan vliegen. Ook in de Senioren geen geluk voor onze landgenoten. Tom Meijer mocht starten vanaf de eerste rij en reed enkele ronden in de top zes, samen met Michael Cool maar beiden vielen ze dan verder terug om uiteindelijk buiten de top tien te eindigen.

De DD2 prefinale stond als eerste op het menu. Daarin had Paolo de Conto de pole voor Sean Babbington. Na een herstart wegens slecht formeren, reden de Conto en Babbington al vrij snel weg van de achtervolgers. Jordan Lennox voerde het treintje voor P3 aan met daarachter Ben Cooper en Andreas Backman. Xen de Ruwe en Bryan Eerden deden het halfweg de race verdienstelijk met een elfde en veertiende plek. Met nog drie ronden te gaan viel de spanning vooraan weg. Het veld viel wat uit elkaar en Paolo de Conto boekte een keurige zege voor Babbington en Lennox. Xen de Ruwe werd dertiende, net voor Eerden op P14. Lorenzo van Riet kwam als twintigste binnen, Erwin Montfoort werd 26e.

Preining en Timmermans deelden, net zoals in Genk, de eerste rij voor de prefinale. Toen vatte Preining meteen de koe bij de horens en bouwde stelselmatig een voorsprong uit. Benieuwd of dat vandaag anders ging zijn. Met Willemse, Van Kalmthout en Hoogenboom hadden we nog drie andere Nederlanders in de top tien! Het liep bij de start zowel in bocht één als drie opnieuw goed fout. Rinus van Kalmthout is het grootste slachtoffer en ging van de baan. Preinig behield de kop en had meteen een mooie voorsprong. Daarachter ging Willemse naar twee terwijl Timmermans zijn derde plek kon behouden. Hoogenboom kwam door naar vier en ook Verschoor kwam de top tien binnen gestormd. We waren drie ronden ver en Preining had al een mooie voorsprong. Willemse reed constante tijden en leek een tweede plek veilig te hebben. Timmermans daarentegen was nog lang niet binnen en kreeg Hoogenboom op zijn dak. Hoogenboom op zijn beurt moest Verschoor zien af te schudden. Zoals verwacht ging Hoogenboom voorbij aan Timmermans en ook Verschoor, Alex Quin en Dean McDonald konden een geslaagde aanval plaatsen op Timmermans. In de allerlaatste ronde werd het nog spannend vooraan. Niet in de strijd om winst want Preining toonde nog maar eens wie de sterkste is, wel om de strijd voor plek twee. Ruim acht rijders maakten nog kans op die plek toen iedereen, iedereen begon te bestoken. Zo ging Verschoor nog naar twee, Hoogenboom naar drie, Willemse naar vijf en Timmermans naar zes. Danny Kroes werd 20e, Rinus van Kalmthout 25e en Nick Dunker 28e. Dylan Buys haalde het einde jammer genoeg niet.

Strawberry Racing is al het hele weekend erg dominant op Pista 7Laghi. Harry Webb, Guan Yu Zhou en Joseph Reily stonden eerste, tweede en derde op de grid bij de Senioren. Beste Nederlanders was Lars Lamborelle op P15, beste Belg was Dries Vanthoor, op P17.
Bij de start ging Webb opvallend sterk verdedigen tegenover Zhou en behield zo de kop. Vooraan veranderde er na de keurige start weinig. Lamborelle schoof wat plekken op terwijl Dries Vanthoor bleef steken op zijn zeventiende plek. Glenn Van Parijs wist enkele plekken goed te maken en kwam de top 20 binnen. De top vier; Webb, Zhou, Reily en Pierce Lehane hadden al een kleine voorsprong op Brett Ward en Ed Brand. Daarachter viel een gaatje tot Lamborelle die ondertussen al op een zevende plek rond reed. De spanning vooraan viel weg en Webb pakte de overwinning voor Zhou en Reily. Lars Lamborelle werd zevende, Van Parijs zestiende, Benjamin Bailly 30e en Dries Vanthoor 31e. Yannick de Brabander viel uit in de achtste ronde.
Namiddag staan de finales gepland, hopelijk ligt de top dan wat korter bij elkaar en zien we mooie gevechten!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet