Rinus van Kalmthout

Karting: Rinus van Kalmthout racet in Canada naar podium

rvk canada pk

Op uitnodiging van het Canadese topteam PSL Karting heeft Rinus van Kalmthout afgelopen weekend deelgenomen aan het Eastern Canadian Karting Championship. Op zaterdag verbaasde de jonge karter door op een voor hem onbekende baan en met een ander chassis direct de poleposition te pakken. Tijdens de races op zaterdag was Van Kalmthout iets te gretig, waardoor de KNAF Talent First-rijder zijn pole niet in een podiumplaats kon omzetten. Op zondag sloot hij zijn debuut in Canada echter af met een keurige derde podiumplaats. Daarmee was zowel Van Kalmthout als zijn team PSL zeer content. Ook Nederlander Milan Dontje was succesvol in Canada, hij werd tweede in de klasse DD2. Net als Dontje is Van Kalmthout enthousiast over het Canadese circuit: "Het is de meest uitdagende baan waar ik ooit gereden heb. Zeer snelle bochten en een enorm hoogteverschil maken het een heel spannend circuit."

Tekst en foto's: PR

Vorig jaar maakte Rinus van Kalmthout in Las Vegas kennis met PSL Karting en racete daar voor het eerst met een CRG-chassis. PSL bleek zeer gecharmeerd van de jonge karter en nodigde hem onlangs uit voor deelname aan races van het Eastern Canadian Karting Championship. Van Kalmthout nam de uitnodiging enthousiast aan en reisde samen met zijn engineer Paul Konings (op de foto hierboven naast de kart) af naar Bowmanville, Ontario in Canada.

rvk canada psl

Tussen vele Canadezen en enkele Amerikanen was Van Kalmthout de enige Europese deelnemer in de Rotax Junior. Zowel het chassis als het circuit Mosport International Karting waren voor van Kalmthout geheel nieuw, maar al na enkele testsessies wist de 13-jarige karter uitstekende rondetijden te rijden. Tijdens de kwalificatie wist Van Kalmthout knap naar de poleposition te rijden.

Bij de start van de eerste race op zaterdag was Van Kalmthout niet goed weg, hij viel terug naar de vijfde positie. Na een moeilijke beginfase van de race wist hij toch terug te knokken naar de derde positie en naderde hij zelfs de nummer twee. In de laatste ronde zag de jonge Van Kalmthout een kans om hem te passeren, maar iets te gretig raakte hij van de baan, waardoor hij terugviel naar de elfde positie.
Ook in race twee verliep de start niet als gehoopt. Een rijder crashte vlak voor Van Kalmthout, waardoor de KTF-rijder hem niet meer kon ontwijken. Hij raakte de gecrashte rijder hard en raakte van de baan. Met een krom chassis en als laatste met een halve ronde achterstand kwam Van Kalmthout teleurgesteld over de finish.

Vol nieuwe energie begonnen Van Kalmthout en zijn team PSL op zondag aan de tweede dag. Op gebruikte banden noteerde hij tijdens de warming-up de snelste tijd, terwijl de topcoureurs allemaal op nieuwe banden reden. Tijdens de kwalificatie reed Van Kalmthout de vierde tijd, maar doordat het in deze competitie niet is toegestaan om te bukken –iets dat in Europa juist door elke coureur gedaan wordt in verband met betere aerodynamica- werd hij teruggezet naar de zevende startpositie.


Een ronde aan boord bij Rinus van Kalmthout.

Na de start van de race klom Van Kalmthout een plekje en hoewel zijn snelheid in het begin van de race prima was, kreeg hij naarmate de race vorderde veel last van onderstuur. Daardoor kon hij verder niet meer aanvallen. Een rijder die voor hem finishte werd echter gediskwalificeerd, waardoor Van Kalmthout vijfde werd. Dat werd ook zijn startpositie voor de finale.

De start van de finale was helaas niet goed, Van Kalmthout viel in het gedrang terug naar de negende plek. Met zijn door Paul Konings prima geprepareerde CRG-kart toverde de jonge karter echter een fantastische inhaalrace uit de hoge hoed. Met een serie prima inhaalmanoeuvres wist Van Kalmthout zich op te knokken naar de derde positie en daarmee finishte hij zijn Canadese avontuur met een mooie podiumplaats.

rvk canada md
Milan Dontje (links) en Rinus van Kalmthout trots op hun trofeën.

Zowel zijn team PSL Karting als Rinus van Kalmthout zelf zijn enthousiast over de samenwerking. "Mijn programma in Europa is erg vol, met deelname in vier kampioenschappen. Maar ondanks dat er veel meer in had gezeten afgelopen weekend heb ik genoten en hebben we besloten om al snel een vervolg te geven aan deze samenwerking. Als voorbereiding op de races op Castelletto in het Rotax Max European Championship gaan we volgend weekend testen met het CRG-chassis van PSL. Andrew Campbell, race team director bij PSL Karting, komt speciaal voor ons naar Italië om dit te begeleiden", vertelt Rinus nadat hij zijn beker in ontvangst heeft genomen.

Volgend weekend traint Rinus van Kalmthout dus alweer in Europa, dit keer op het circuit van Castelletto di Branduzzo. Daar staat van 29 mei t/m 1 juni op het circuit bij het Italiaanse Laghi de tweede ronde van het Rotax Max European Championship op het programma.

rvk canada nascar
Rinus achter het stuur van een Nascar auto, die ook op hetzelfde circuit racete.

nascar
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet