Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: NK4 en het gelijk van Gaby van de Burgt en de KNAF.

KPX 0133

Na de vierde racedag van het Nederlands kampioenschap karting op de Landsard kunnen we rustig stellen dat het NK staat als een huis. Goed gevulde deelnemersvelden en ook een kwalitatief hoog startveld. Gaby en haar medewerkers doen hun uiterste best om het eenieder naar de zin te maken en vooral veel te laten racen en dat lukt tot op dit moment volledig. Ook de opzet van kwalificatie op zaterdag en drie wedstrijden op zondag komt de spanning in het kampioenschap ten goede. 

Tekst: Raymond Lansink
Foto's: Michael Melis

Ook vandaag weer zagen we fantastische races met onvoorspelbare winnaars en acties die normaal niet kunnen maar toch lukken omdat de heren coureurs elkaar lieten "leven". Steeds meer deelnemers snappen dat het kampioenschap niet in één raceweekend beslist wordt maar over 8 wedstrijddagen gaat.

KPX 9032

Direct aan de aftrap van de races vandaag bij de Micro Max begon het al meteen met vuurwerk, een code rood zonder vervelende gevolgen en een herstart. Dit was gelukkig het enige vervelende moment in een verder goed verlopen racedag. Na de herstart ontspon zich een heftig gevecht om de plaatsen 1, 2 en 3 zoals eigenlijk in alle drie de races het meestal om een driemanschap ging wat vocht voor de hoogste trede. De snelste man van het weekend Mike van Vught die pole en drie snelste race rondes op zijn naam schreef won niet de wedstrijd maar werd tweede achter Janno Versluis. Justin Polman werd derde en blijft leider in het kampioenschap.

KPX 1033

Bij de mannetjes zonder angst (zo ziet het er in ieder geval uit) zagen we zeer spannende races en een top 6 die allen een wedstrijd hadden kunnen winnen. Met vier rijders die van kwalificatie tot race drie de snelste rondetijd op eisen kun je ook niet spreken van een alleenheerschappij van kampioenschapleider Kay van Berlo. Hij mag dan twee van de drie races winnen maar dit ging echt niet zonder slag of stoot van zijn tegenstanders. Senna van Walstijn eist de laatste wedsrtijd winst van de dag op en daarmee ook achter Kay een welverdiende tweede plaats in het dagklassement. Dit voor de altijd snelle en degelijk rijdende Rens van Pelt.

KPX 2056

Kuifje en Lucky Luke schreven vandaag hun namen op het asfalt van Berghem als overwinnaars bij de Max Junioren. Kuifje Richard Verschoor en Lucky Luc Willemsen reden naar een strakke één twee bij de junioren met twee overwinningen voor Luc Willemse waar meer talent dan luck mee speelde. Richard verschoor pakte de winst in de laatste van drie wedstrijden en twee tweede plaatsen en de tweede plaats in de eindrangschikking. Er gebeurde natuurlijk meer dan alleen het gevecht dan deze twee, er waren gevechten overal op de baan. En de verschillen lagen echt in honderdsten van seconden tussen de verschillende groepjes op de baan. Of het nu ging om plek 10 of 15 in elk gevecht om een plekje gingen de rijders tot het uiterste van hun kunnen.De derde plek ging naar Danny Kroes die heftige gevechten uit vocht met Rowan Grinwis en de als herboren rijdende Dylan Buys.

KPX 0447

De Sam Schippers show, werd toch niet de Sam Schippers show. In race één pakte Sam direct na de start een voorsprong van 5 tot 10 kart lengtes. Ondanks verwoede pogingen van zijn achtervolgers Roy Curfs en Christijan Kuijer hield Sam de voorsprong redelijk gemakkelijk in stand en reed naar de overwinning. Race twee liet hetzelfde beeld zien, Curfs pakt kopstart Sam laat hem staan er valt een gaatje en Sam rijd de overwinning wederom voor Roy Curfs en Willem-Jan de Loos naar huis. In Race twee exact dezelfde start, Curfs is beter weg Sam laat hem staan maar pakt dit keer geen gaatje. Op het rechte eind komt hem twee man voorbij en 4 bochten later probeert Sam lichtzinnig buitenom in te halen. Resultaat is dat de rangen sluiten en Sam terugvalt naar de tiende plek. Met veel moeite rijd Sam Schippers terug naar de zesde plaats en stelt dankzij de derde wedstrijd winst van Jan Willem de Loos toch nog de dagwinst veilig puntengelijk met Roy Curfs. Willem-Jan de Loos pakt de derde plek één punt voor Chris Kuijer.

Kelly Hoekstra ontbrak helaas bij de Max Olympisch na een crash op de zaterdag waarbij ze een ribblessure opliep. Wie moest nu de vrouwelijke eer hoog houden bij de Olympischen na Kelly haar overwinning op Francorchamps. Nou Kimberly Arnold geholpen door de Nederlands kampioen van vorig jaar Bryan Eerden pakte de handschoen op. De ongenaakbare Michael Pen kon zij niet de baas maar ze was snel genoeg om naar een derde plek in de dag rangschikking te rijden voor Lucas Vermaas.

KPX 0488

De dikke kanonnen otewel de KZ2 met hun 46+ PK sterke schakelmotoren ging met een veld van 22 deelnemers van start. Met internationale klasbakken Arjan Kievitsbosch, Dylan Davies, Ricardo Romkema en Ryan van der Burgt aan de start mag je best wel van een sterk kampioenschap spreken. Echter de winst in de eerste wedstrijd gaat in en nieuw baanrecord naar Finn Kooijman die als een speer uit de startblokken kwam en een zeer sterke wedstrijd reed dit voor Dylan Davies en Arjan Kievitsbosch. De tweede race werd een prooi voor Ryan van der Burgt die zijn achtervolgers samen met zijn teamgenoot Dylan Davies op respectabele achterstand zette. Kievitschbos werd weer derde en Finn Kooijman viel terug naar en vijfde plek. In de laatste wedstrijd van de dag liet Ryan van der Burgt zijn klasse zien en pakt ook de overwinning in de derde race van de dag en de dagwinst. Finn Kooijman maakt twee plekjes goed ten opzichte van de vorige race en eindigt de race als derde en eindigt als tweede in de daguitslag. Dylan Davies valt helaas uit en door constant te presteren pakt Arjan Kievitschbos de laatste plek op het podium. Pole sitter Ricardo Romkema kwam snelheid te kort om voor het podium te gaan maar met een vierde plek laat hij zien nog steeds uit het goede race hout gesneden te zijn.

Ondanks een startveld van 12 deelnemers is de KZ2 plus ongemeen spannend. Zeker vijf mannen zijn snel genoeg voor het podium en de wedstrijden zijn dan ook ongemeen spannend. De winst in alle drie de wedstrijden gaat naar Edgar Oosting, Benno Ridder met drie derde plaatsen eindigt op twee en Peter Mastenbroek pakt terecht de derde plaats op deze race dag. Ook vandaag zagen we weer meerdere snelle mannen uit het verleden zoal Nico Xhofleer en Bart Nuy die hun KZplus collega's aan het werk zagen en vol weemoed denken aan tijden van weleer. Misschien dat dit gevoel hun over de streep kan trekken om alweer de volgende wedstrijd in Hahn weer aan de start te staan. Gewoon omdat de KZ plus een groter startveld verdient.

KPX 2048

Even kort samengevat 141 deelnemers verdelen de 21 beschikbare podiumplekken. Oftewel een kans van 1 op 7 op eremetaal, dat is meer kans dan in de loterij. Dat maakt deze sport ook zo leuk, men zegt wel eens racen is 90% teleurstelling. Maar die 90% laat zich zo ombuigen in euforie, de euforie van een podiumplaats. Het bewijs dat je het kunt, dat je er bij hoort. Je bent een racer, en alleen racers komen ergens en als het goed is komen jullie op 29 juni op Hahn. Race to get there!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet