CIKFIA

Karting: Martijn van Leeuwen sterk tijdens opening CIK-FIA European Championship

mvl ek lc 1

Martijn van Leeuwen heeft in de eerste ronde van het CIK-FIA European Championship uitstekend gepresteerd. Met twee derde plaatsen in de kwalificatieheats en een vierde plaats in de pré-finale mocht hij de finale als vierde van start gaan. Met mindere banden moest hij in de finale twee posities prijsgeven, maar met de zesde eindpositie konden Van Leeuwen en zijn team Keijzer Racing tevreden zijn.

mvl ek lc p


Martijn van Leeuwen is bezig aan een erg druk seizoen, waarin hij bijna wekelijks in actie komt in befaamde kartseries. Afgelopen weekend begon de 15-jarige karter aan één van de belangrijkste internationale kampioenschappen, het CIK-FIA European Championship. Het EK beslaat vier evenementen in vier landen en opende in Italië. De andere evenementen worden gereden in Spanje (Zuera, 29/5-1/6), België (Genk, 12/6-15/6) en Engeland (PFI, 28/8-31/8). Het belang van het European Championship blijkt wel uit het feit dat er niet minder dan 69 KF-rijders aan meedoen, waaronder vrijwel de gehele wereldtop.

mvl ek lc 5

De kwalificatie op vrijdag werd gereden in twee sessies, waarbij de eerste serie het geluk had dat er veel grip was. "Een technisch verhaal, maar de KF-Junioren rijden op VEGA-banden en die laten zacht rubber achter wat de baan een prima grip geeft. De tweede serie kwalificeerde zich na de KF en die rijden op Dunlop-banden, een hardere compound die veel minder grip op de baan achterlaat", legt Van Leeuwen uit. Jammer genoeg moest het KNAF Talent aantreden in de tweede sessie, wat hem uiteindelijk een achtste startplek in zijn vier kwalificatieheats opleverde.

mvl ek lc 2

Tijdens de heats liet Van Leeuwen zien dat hij een racer pur sang is. In zowel de eerste als de tweede heat had hij een uitstekend ritme en passeerde hij vijf rijders om als derde te finishen. De derde heat wist hij één plek goed te maken en in de vierde heat wist de jonge karter dat hij met een goed resultaat een mooie uitgangspositie in de pré-finale kon scoren.

mvl ek lc 3

De eerste twee ronden lukte dat uitstekend, Van Leeuwen zat achter een andere snelle rijder en toen die een tegenstander passeerde zat de rijder van Keijzer Racing zo dicht op de bumper van zijn voorganger dat hij direct kon meeprofiteren. De tegenstander die gepasseerd werd verwachtte dat kennelijk niet, stuurde in en raakte Van Leeuwen op zijn achterwiel, met een spin tot gevolg. "Jammer dat hij niet goed keek, want nu viel ik ver terug en ik kwam deze heat uiteindelijk pas als 24e over de finish en was mijn mooie reeks doorbroken", baalde Van Leeuwen.

mvl ek lc s

Deze mindere score was inderdaad een tegenvaller voor Martijn van Leeuwen, want waar hij leek af te stevenen op een plek op de eerste startrijen in de pré-finale werd dat nu een 17e plaats.

In de pré-finale liet Van Leeuwen echter zien dat hij een echte racer is die ook met teleurstellingen goed kan omgaan. Hij reed één van zijn beste races van het seizoen, passeerde de een na de ander zonder daarbij veel tijd te verliezen en finishte op een ongelofelijke vierde plaats. "Ik zat in een geweldig ritme en heb echt genoten van deze wedstrijd", lachte Van Leeuwen na zijn mooie inhaalrace.

mvl ek lc s

Zo mocht de inwoner van het Belgische Rijkevorsel de finale ook als vierde van start gaan en hoewel de buitenzijde altijd minder gunstig is begon hij zijn race prima. "Ik kon goed meekomen en behield mijn positie. Naarmate de race vorderde werd mijn grip echter steeds minder en kreeg ik moeite het hoge tempo van mijn groepje te volgen. Dat was op zich logisch, want vrijwel iedereen reed de finale op vier nieuwe banden, terwijl ik door de spin in de vierde heat al in de pré-finale twee nieuwe banden verbruikt had. Ik moest enorm verdedigend rijden en hoewel dat niet slecht ging, moest ik toch twee posities prijsgeven."

Van Leeuwen kwam zo in de finale als zesde over de finish en met nog drie evenementen voor de boeg in het CIK-FIA European Championship doet hij daarmee prima mee voor het klassement.

De volgende races voor Martijn van Leeuwen zijn over twee weken in Spanje, waar op het circuit van Zuera de tweede ronde van het EK op het programma staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet