Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout klimt 33 posities tijdens CIK-FIA European Championship op La Conca

rvk cikfia ek 2

Op het Zuid-Italiaanse kartcircuit van La Conca heeft Rinus van Kalmthout tijdens de eerste ronde van het CIK-FIA European Championship na een moeilijke start vier sterke races gereden. Tijdens de kwalificatiesessie op vrijdag ging zijn motor stuk, waardoor Van Kalmthout veroordeeld werd tot de laatste startplek in de vier te rijden races. Met nieuwe elektronica en een nieuwe carburateur ging het gelukkig beter en kon de 13-jarige karter tijdens de vier races in totaal maar liefst 54 rijders passeren, waardoor hij in de vier heats toch nog als 16e, 12e, 14e en 13e over de finish kwam. In de Second Chance race op zondag werd hij helaas door een Spaanse coureur van de baan gereden, waardoor Van Kalmthout zich helaas niet kwalificeerde voor de finales.

Foto's: Racebox

KNAF Talent First-rijder Rinus van Kalmthout was naar Zuid-Italië afgereisd in de hoop zijn snelheid te kunnen tonen in het CIK-FIA European Championship. Hoewel hij vanwege verplichtingen in het Rotax Max European Championship niet dit gehele kampioenschap kan rijden, wilde de jonge karter graag weer de nodige ervaring in een internationale topklasse opdoen.

rvk cikfia ek 1

Het weekend begon op vrijdag echter met een fikse tegenvaller, want bij de kwalificatie hield bij het uitrijden van de pits zijn motor in en kon Van Kalmthout geen goede tijd neerzetten. Zonder goede ronde werd hij 67e en daarmee veroordeeld tot de laatste startpositie in de vier te rijden heats. Met nieuwe elektronica en een nieuwe carburateur bleek tijdens de warming-up dat Van Kalmthout de snelheid wel degelijk had, want hij verbeterde op gebruikte banden zijn rondetijd uit de kwalificatie met 2,2 seconde. Die tijd zou hem tijdens de kwalificatie een startplek in de voorhoede opgeleverd hebben.

Gelukkig verloor Van Kalmthout de moed niet en begon hij zijn eerste race in de wetenschap dat inhalen juist zijn sterkste punt is. Dat maakte hij direct waar door tijdens de race van de 27e naar de 16e plaats te rijden. De tweede race ging dat nog beter en passeerde hij 15 andere rijders, waarna hij als 13e over de finish kwam. Omdat een rijder voor hem gediskwalificeerd werd betekende dat een 12e plaats.
Ook in de derde en vierde race reed Van Kalmthout zeer gedisciplineerd zijn ronden, met een 14e plaats in race 3 en een 13e in de afsluitende heat als resultaat. Daarmee heeft Van Kalmthout tijdens de vier heats maar liefst 54 andere rijders gepasseerd. Helaas kwam hij net drie punten te kort om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de pré-finale op zondag.

In het CIK-FIA European Championship wordt op zondagochtend een Second Chance race gereden voor de rijders die zich niet rechtstreeks konden kwalificeren. In deze race mocht Van Kalmthout vanaf een kansrijke zesde startplek vertrekken.

rvk cikfia ek 3

Tijdens de opwarmronde voor de Second Chance race viel de motor van de kart stil. Net op tijd lukte het Van Kalmthout om zijn kart weer aan de praat te krijgen en zijn zesde startpositie alsnog in te nemen, maar daarbij moest hij wel over de vuile gedeelten van de baan waar hij veel vuil op zijn banden kreeg. In het begin van de race kostte hem dat wat snelheid, maar eenmaal in zijn ritme was van Kalmthout optimistisch over zijn kansen. Met een harde knal werd Van Kalmthout echter door een Spaanse coureur vol van de baan gereden en dat betekende direct het einde van zijn Second Chance race en dus ook het raceweekend.

Op dinsdag 13 mei vertrekt Van Kalmthout echter alweer voor een nieuw race-avontuur, dit keer naar Canada. Op uitnodiging van het Canadese topteam PSL Racing, waarvoor hij vorig jaar al eens uitkwam in Las Vegas, zal Van Kalmthout volgend weekend deelnemen aan een officieel Canadees Rotax-kampioenschap. Een mooie nieuwe uitdaging die de jonge karter met veel enthousiasme aangaat.
Het eerstvolgende Europese optreden van Rinus van Kalmthout is in het weekend van 29 mei t/m 1 juni op het circuit van het Italiaanse Laghi, waar de tweede ronde van het Rotax Max European Championship op het programma staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet