DKM

Karting: Martijn van Leeuwen zesde na eerste ronde Deutsche Kart Meistershaft

mvl dkm ampfing z

Nadat Martijn van Leeuwen vorig jaar kampioen werd bij de KF-Junioren in het Deutsche Kart Meistershaft (DKM) debuteerde de in België wonende Nederlander afgelopen weekend in het zwaardere KF-kampioenschap. Onder wisselende weersomstandigheden reed Van Leeuwen vier sterke races, die hem uiteindelijk de zesde positie in het KF-kampioenschap opleverden.

Tekst en foto's: PR

Op het circuit de Schweppermannring in het Zuid-Duitse Ampfing begon Van Leeuwen uitstekend met de snelste tijd in zijn kwalificatiesessie. Omdat de rijder in de andere sessie iets sneller was leverde hem dat voor de eerste race de tweede startplek op.

Aan het evenement in het Beierse Ampfing deden in totaal 136 coureurs met 20 verschillende nationaliteiten mee en vrijwel de gehele wereldtop was dan ook aanwezig.

16-Martijn-van Leeuwen

"Ik heb vorig seizoen ook een keer op de Schweppermannring gereden en vind het een leuke baan. Niet zo heel groot, maar met veel bochtenwerk dus een echt werk-circuit. Dat ligt mij goed", was Van Leeuwen vol vertrouwen na zijn kwalificatie. "Ook de motorische problemen van een week eerder lijken voorbij."

mvl dkm ampfing v

Op zaterdag waren de weersomstandigheden in Zuid-Duitsland erg wisselvallig, droge perioden werden afgewisseld met soms motregen, maar ook met flinke hoosbuien. De eerste race begon droog, maar al snel begon het flink te regenen. "Iedereen stond op slicks, dus het was goed oppassen en echt moeilijk rijden. Op het rechte eind remde ik precies in een kuiltje. Daardoor blokkeerde ik mijn banden en gleed kansloos van de baan. Ik kon nog terugkomen tot de 14e positie, maar vanaf de tweede startpositie had ik natuurlijk op meer gehoopt."

IMG 9735

Tijdens de tweede heat was het wel droog en reed Van Leeuwen een sterke race, met een keurige tweede positie als resultaat.
Met de uitslagen van beide heats mocht Martijn van Leeuwen in de pré-finale als twaalfde van start. "Alle coureurs zitten in dit kampioenschap zo dicht bij elkaar, dat een kleine misstap al grote gevolgen heeft", verklaart de inwoner van Rijkevorssel de toch enigszins tegenvallende twaalfde startplek.

Juist op deze momenten laat Van Leeuwen echter zien dat hij niet voor niets vorig seizoen kampioen werd in het DKM. Tijdens de 24 ronden durende race ging het fantastisch en klom hij ronde na ronde verder naar voren. "Vlak voor het einde lag ik tweede, maar werd ik toch nog zelf gepasseerd. Eerst wilde ik meteen terugslaan, maar toen bedacht ik mij dat het risico om er allebei vanaf te gaan te groot was. Bovendien is de derde startplek eigenlijk beter, omdat je dan aan de binnenkant mag beginnen", was Van Leeuwen tevreden.

mvl dkm ampfing p

In de finale ging de 15-jarige rijder goed de eerste bocht in, maar kreeg hij een flinke tik van achteren. "Ik kwam dwars op de baan te staan en kreeg diverse rijders in mijn zijkant. Gelukkig kon ik toch nog als vierde verder, maar een bocht later was het opnieuw raak. Nog steeds op de vierde plaats vervolgde ik de race."

IMG 9646

Op het rechte stuk vergiste een zeer ervaren rijder die vorig jaar tweede werd in het kampioenschap zich lelijk ten opzichte van Van Leeuwen. "Hij vergat te remmen en knalde hard bij mij achterin, waardoor wij beiden van de baan vlogen." Pas als 25e kon Van Leeuwen zijn race hervatten en hoewel hij opnieuw een sterke inhaalrace reed was een 13e plaats het maximaal haalbare.

"Erg teleurstellend dat zo'n ervaren rijder mijn race en een goede klassering verpest", keek Van Leeuwen terug op zijn finale. "Nu sta ik zesde in het kampioenschap en dat had natuurlijk veel beter gekund. Gelukkig zijn er nog vier evenementen in het DKM en ik hoop dan ook verder naar voren te komen", besluit Van Leeuwen die nu op weg gaat naar het Zuid-Italiaanse La Conca voor de eerste van vier ronden in het European Championship Karting.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet