Rinus van Kalmthout

Karting: Rinus van Kalmthout debuteert in Deutsche Kart Meistershaft (DKM)

rvk helm

Op kartcircuit de Schweppermannring in het Zuid-Duitse Ampfing heeft Rinus van Kalmthout zijn debuut gemaakt in alweer een nieuw kartkampioenschap, de Deutsche Kart Meistershaft (DKM). Aan dit als zeer sterk kampioenschap bekend staande evenement namen 136 karters uit 20 landen deel. Rinus van Kalmthout kwam uit in de klasse KF-Junior en reed twee zeer sterke races, maar kende ook de nodigde pech door onder andere een onwillige motor.

Tijdens de vrije trainingen voorafgaand aan het driedaagse DKM-evenement zat Rinus van Kalmthout er continu goed bij. Hij noteerde snelle rondetijden die goed zouden moeten zijn voor een kwalificatie in de voorhoede. Tijdens de kwalificatie had de jonge Hoofddorper echter moeite om de vrije ruimte te vinden om een echte goede ronde te rijden, waardoor hij als achtste in zijn groep eindigde. Omdat de andere groep door onder andere betere temperaturen veel sneller was dan zijn eigen groep betekende die klassering een 21e startplek.

In het DKM wordt gereden volgens een ander schema, op zaterdag worden twee races gereden die toegang verlenen tot de pré-finale en eventueel ook de finale op zondag. Voor rijders die de pré-finale net niet halen is er op zondagochtend een 'Last chance race', waarmee de beste rijders alsnog doormogen naar de pré-finale.

rvk dkm ampfing 1

In de eerste race op zaterdag liet Van Kalmthout zien dat zijn snelheid er wel degelijk is en zijn 21e startpositie niet de terechte plek is. Tijdens de race begon het te regenen en op slicks had iedereen het moeilijk om de kart op de baan te houden. Van Kalmthout wist evengoed enkele rijders te passeren en stoomde op naar een 13e eindpositie.

In de tweede race zat het de 13-jarige karter tegen, zijn motor wilde in eerste instantie niet starten en toen die eindelijk wel pakte moest hij weer aan een flinke inhaalrace beginnen. Dat lukte, maar eenmaal weer wat naar voren gereden werd Van Kalmthout van achteren vol aangereden en kwam hij naast de baan. Vervolgens wilde de motor opnieuw niet starten en toen dat uiteindelijk lukte lag hij inmiddels 25e en laatste, op geruime afstand van het hele veld.

rvk dkm ampfing 2

Met deze resultaten moest Van Kalmthout op zondagochtend de Last chance race rijden. Die race werd met een aanzienlijke voorsprong gewonnen, zodat hij toch in de pré-finale in actie mocht komen.

Vanaf de 29e startplek startte Van Kalmthout zoals men inmiddels van hem gewend is aan een mooie inhaalrace. Ronde na ronde wist hij zich te verbeteren en zo passeerde hij het halve veld, met een nette 14e positie als resultaat. Na de race kreeg Van Kalmthout echter 10 seconden tijdstraf vanwege een inhaalactie in de laatste ronde die niet helemaal juist zou zijn verlopen. Van Kalmthout zag een gat en dook erin, maar precies op dat moment stuurde de tegenstander zelf ook in en raakten zij elkaar. De wedstrijdleiding deelde daarop een tijdstraf uit voor die actie en hoewel hij het zelf als een race-incident zag besloot Van Kalmthout niet te protesteren.

Dat leverde Van Kalmthout dus geen 14e, maar een 23e startpositie op in de finale. Ook in de finale lukte het hem om naar voren te komen, vlak voor het einde van de race lag Van Kalmthout 12e. Teveel ontzag voor bekende rijders kostten hem helaas nog drie posities, waardoor Rinus van Kalmthout zijn debuut in het Deutsche Kart Meistershaft als 15e afsloot.

rvk mvk Rinus samen met zijn vader, BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout

Komende week staat voor Rinus van Kalmthout opnieuw een bezoek aan La Conca op de agenda. Op de piste in Zuid-Italië wordt de eerste ronde van het CIK-FIA European Championship Karting gereden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet