Rinus van Kalmthout

Fraaie inhaalraces Rinus van Kalmthout tijdens WSK Super Master Series op La Conca (I)

1897890

Terwijl heel Nederland afgelopen weekend bezig was met Koningsdag, verdedigde Rinus van Kalmthout op het Zuid-Italiaanse kartcircuit La Conca de Nederlandse eer tijdens het derde en afsluitende evenement in de WSK Super Master Series. In het KF-Junior kampioenschap reed de 13-jarige karter een serie goede races waarin hij vele posities kon goedmaken. Ook in de finale maakte Van Kalmthout na een wereldstart een mooie opmars door het veld, maar toen hij door een andere karter geraakt werd was zijn race over en kwam hij uiteindelijk als 27e over de finish.


Fotografie: Racebox

De WSK Super Master Series bestaat uit drie ronden op drie verschillende Italiaanse circuits: Sarno, Laghi en La Conca. Aan de laatste ronde op het circuit van La Conca, nabij Lecce in Zuid-Italië, namen in totaal 218 karters deel, verdeeld over vier kampioenschappen. Bij de KF-Junioren hadden zich niet minder dan 74 coureurs uit 24 verschillende landen ingeschreven voor de races.

Van Kalmthout kwam tijdens de vrije trainingen een fractie tekort om met de snelste rijders op de baan mee te kunnen. Tijdens de kwalificatietraining lukte het de Hoofddorpse karter niet om een echte vrije ronde te rijden, voortdurend kwam hij in druk verkeer terecht. Dat kostte hem een goede uitgangspositie, want Van Kalmthout moest elke race vanaf de 19e positie van start gaan.

Rinus La Conca

Gelukkig bleef de jonge Van Kalmthout positief en dat toonde hij door elke race als een raket van start te gaan. Tijdens drie van de vier heats wist hij negen of zelfs tien posities goed te maken, zodat hij toch in de top tien kon finishen.
In de pré-finale leverde dat van Kalmthout een 15e startpositie op. Opnieuw kende de Hoofddorper een wereldstart en kon hij een serie plaatsen goedmaken. Als elfde passeerde Van Kalmthout de finish en er had zelfs meer in gezeten, maar hij kon tevreden zijn dat hij ondanks een mindere kwalificatie toch de finale weer bereikt had.

Zijn startpositie voor de finale was een 21e plaats. Na opnieuw een prima start herhaalde Van Kalmthout zijn sterke beginfase van de races en al snel reed hij op een 13e positie. Na een klein stuurfoutje werd hij vol door een achteropkomende kart geraakt en raakte hij van de baan. Uiteindelijk passeerde Van Kalmthout de finish als 27e en dat was voor de 13-jarige rijder toch een teleurstelling.

Gelukkig staat Van Kalmthout alweer een nieuwe uitdaging te wachten, want komend weekend is de start van het Duitse KF-Junior kampioenschap DKM. Op de Schweppermannring bij het Zuid-Duitse Ampfing rijdt Van Kalmthout daar zijn eerste races in weer een nieuw KF/Junior kampioenschap. In het DKM staan vijf evenementen op de agenda.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet