Belgian Max Challenge (BMC)

Karting: BMC: Belgian Max Challenge van start in Genk

KPX 4602

Op Karting Genk vond dit weekend de eerste Belgian Max Challenge van het seizoen plaats. Een redelijk beperkt aantal deelnemers streed daar voor de eerste winst van het seizoen. De aangekondigde regen bleef uit en zo kon er een mooie racedag afgewerkt worden.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Na een heftige BNL KickOff en een nog chaotischere eerste Eurochallenge, eerder deze maand, was het vooral uitkijken of er dit weekend wat rustiger gereden werd. In zo goed als alle klassen verliep de strijd eerlijk al werden in de finale van de Senioren toch weer wat tikjes uitgedeeld.

KPX 2884

De eerste pole van het seizoen in de MicroMax kwam op naam van Bjarne van der Linden. De snelle EGP rijder hield Luca Leistra bijna een seconde achter zich terwijl Dries Smeulders als derde aan de eerste finale kon beginnen. In race één behield van der Linden zijn eerste plek. Daarachter was vooral de strijd om plek twee spannend. Het was Luca Leistra die uiteindelijk zijn tweede plek veilig stelde achter van der Linden maar voor Smeulders. De tweede race kende exact hetzelfde scenario. Het was van der Linden die de concurrentie zoek reed en zijn tweede overwinning pakte voor Luca Leistra die Dries Smeulers achter zich wist te houden. Ook in de daguitslag was van der Linden de snelste voor Leistra en Smeulders. Gilles Stadsbader en Kobe Pauwels vervolledigden de top vijf.

KPX 3865

In de MiniMax was enkel de strijd om plekken twee en drie spannend. Rens van Pelt pakte nipt de pole op Ugo de Wilde. 0.065 bedroeg het verschil, het zou ook de laatste keer dit weekend zijn dat het verschil zo klein was. Noah Veugen moest zich tevreden stellen met plek drie. Rens van Pelt reed van start tot finish aan de leiding en pakte zo de winst in de eerste race. Ugo de Wilder wist zijn tweede plek veilig te stellen zonder daar al te veel moeite voor te moeten doen. Een kleine twee seconden later overschreed Xander Pryzbylak de eindstreep als derde. Ook race twee werd makkelijk gewonnen door van Pelt. Pryzbylak nam al snel de tweede plek over van de Wilde en werd zo tweede, de Wilde derde. In de daguitslag haalde van Pelt het voor de Wilde en Pryzbylak.

KPX 3377

Over naar de Junioren dan die maar een mager startveld kennen. Weinig Nederlanders aan de slag in België en ook de Britten moesten we vandaag missen. Achttien rijders streden zodus voor de pole vanochtend. Daarin was Ries Viverette de rapste. Hij haalde het voor beide Gillards met Noah Roovers en Filip Wojtovicz achter het stuur. Race één was meteen spannend. Viverette behield de kop bij de start maar moest die even later afstaan aan Deniz Beckers die sterk terug kwam opzetten. Halfweg wedstrijd wou Viverette in de laatste bocht binnendoor duiken. Hij moest van ver komen en Beckers had hem niet verwacht. Beiden moesten ze uitwijken en zo konden de achterliggers weer voorbij komen. Noah Roovers haalde het uiteindelijk voor Lars Olofsen en Ries Viverette. Beckers moest genoegen nemen met plek vier.

KPX 4363

In race twee behield Roovers de kop. Olofsen en Beckers volgden niet ver daarachter maar maakten na enkele ronden contact waardoor ze beiden veel plekken verloren. Roovers leek de overwinning maar voor het grijpen te hebben maar het waren Ries Viverette en Sanne van Wagensveld, die overigens een dijk van een wedstrijd reed, die er nog over kwamen. Viverette verdedigde goed in de laatste bocht maar van Wagensveld pakte het slim aan door voor de buitenlijn te kiezen en vervolgens binnendoor te steken. Het verschil was miniem maar van Wagensveld boekte een sterke eerste zege voor Viverette en Olofsen. Die laatste werd na afloop nog bestraft voor het incident met Beckers en kreeg vijf seconden penalty. Beckers neemt zo plek drie over van Olofsen die pas negende werd. Voor Viverette maakt dat allemaal niet uit, hij werd de weekendwinnaar voor Noah Roovers en Sanne van Wagensveld.

KPX 4592

De Senioren mochten opnieuw heats afwerken. Dat werd gezien het deelnemers veld van 35 deelnemers niet door iedereen positief onthaald. De pole was wel opnieuw voor Glen van Droogenbroeck voor Marnik Batryn en Mick Nolten. Na de heats, waarin overigens redelijk fair gereden werd, stond van Droogenbroeck nog steeds aan kop. Glenn Van Parijs leek de snelheid weer terug te hebben gevonden en werd tweede, Dylan Lahaye mocht achter van Droogenbroeck als derde vertrekken.

KPX 4679

Bij de start van de finale vielen er gelijk wat slachtoffers. Vooraan werd alles grondig geschud en van Droogenbroeck verloor wat plekken. Melvin Benders pakte de kop maar Glenn Van Parijs kwam vrij snel de leiding overnemen. Daarna bleef het een tijdje rustig vooraan tot van Droogenbroeck een versnelling hoger schakelde. Hij kwam vanaf de zesde plek terug naar voren en pakte kort voor het einde de leiding van Van Parijs weer over. Laatstgenoemde had het moeilijk om zich vast te bijten in het wiel en kreeg dan Benders en Lahaye nog eens over de vloer. Van Droogenbroeck won opnieuw sterk voor Benders en Van Parijs die Lahaye nog te pakken kreeg, kort voor het eind.

KPX 4153

Ook in de GentleMax was er aardig wat spanning. Jonathan Knevels maakte zijn comeback bij de Gentles na verschillende jaren inactiviteit. Het werd alvast een geslaagde comeback na de chronos. Daarin pakte Knevels de pole voor de verrassende Robin Meynendonckx en Kristof Allaerts. In de eerste finale reed Knevels meteen een gat van 4 seconden bij elkaar. Daarachter namen ook Allaerts, Dimitri Ostrovski en Thomas Mourant, Meynendonckx te grazen. Allaerts, Mourant en Ostrovski streden lang voor de laatste twee podiumplekken achter Knevels. Maar het waren uiteindelijk Allaerts en Ostrovski die mee op het podium mochten. Ook in race twee trok Knevels aan het langste eind. Robin Meynendonckx kwam vanaf de vijfde plek weer naar voren en pakte de tweede plek voor de kampioen van vorig jaar, Thomas Mourant. Uiteraard won Knevels het dagklassement voor Robin Meynendonckx en Thomas Mourant.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet