Diversen

Karting: Diversen: Richard Verschoor en Mats van den Brand; de sleutel tot succes

KPX 0276

Het is zaterdagavond, 19 april, even over de klok van half zes. Richard Verschoor heeft opnieuw een poleposition binnengehaald. Dit maal tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap in Eindhoven. 2014 lijkt het jaar te worden van Richard Verschoor en zijn coach Mats van den Brand en zo is de naam Van den Brand meteen gevallen. Tijd voor een interview met Verschoor en Van den Brand over wat hun 2014 moet worden.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

We kunnen er moeilijk om heen; voor Richard Verschoor lijkt het allemaal heel erg makkelijk te gaan dit jaar. Het dertien jarige talent, aan zijn tweede seizoen in de Rotax Junioren toe en rijdend in dienst van Team TKP, zit iedere wedstrijd voorin. Of het nu een NK, EK of race in Italië is, Verschoor staat er. Maar wat maakt Verschoor nu zo snel? "Simpel" vertelt Mats van den Brand. "Richard heeft gewoon het talent om het te maken. Voor zijn jonge leeftijd is hij erg volwassen in het rijden. Hij laat zich niet van de wijs brengen door wat dan ook en deelt zijn races goed in."

De samenwerking begon in 2013 al. Van den Brand sleutelde toen nog voor Rinus van Kalmthout waarmee hij later dat seizoen de Nederlandse titel binnenhaalde. "Rinus reed dat jaar de Rotax Racing Days niet mee en dus had ik een weekend vrij. Ik heb toen de eerste keer voor Richard gesleuteld en dat liep meteen erg goed. Eind vorig jaar tijdens de SKUSA in Las Vegas is de samenwerking toen echt begonnen."

KPX 0214

"Vorige week reden we een wedstrijd in Italië voor een kampioenschap, vergelijkbaar met de BNL" gaat Verschoor verder. Samen met Mats, die daar in de Senioren rijdt, hebben we deelgenomen aan die wedstrijd. Ik reed op een DR chassis maar pakte meteen een tweede plek, net zoals Mats in de Senioren." Van den Brand pikt meteen in. "Wat me zo tevreden stemde was het feit dat Richard op een nieuwe baan, in een nieuwe kart gelijk hard gaat. Na twee rondjes verkennen begint het al hard te gaan en dan is Richard niet meer te stoppen. Dergelijke dingen stemmen me gelijk tevreden."

KPX 0016

Op de vraag waar het nog beter kan voor Verschoor heeft de jonge rijder meteen een antwoord klaar. "Verdedigen, daar heb ik nog wel wat werk aan. Maar ik train bijna wekelijks samen met Mats. Hij in de Senior, ik in de Junior. Op de baan maken we elkaar het leven zuur, elkaar voorbij steken en niet meer tussen laten, hier en daar een tikje en elkaar in de zeik zetten. Het hoort er allemaal bij maar ik leer er enorm veel van. Zonder Mats stond ik niet waar ik nu sta en daar ben ik hem heel dankbaar voor."

KPX 1377

"Richard laat zich niet doen. Niet op de baan maar ook niet naast de baan. Net dat maakt ons zo sterk. We zijn beiden erg koppig en hebben alle twee onze mening. Als hij vind dat iets op de ene manier moet en ik denk dat de andere beter is, zal hij eerst zijn plan doorvoeren en daarna zien we wel weer. Ik was ook koppig vroeger, nu nog soms, maar dat heeft me ook gemaakt tot wie ik ben. In 2007 haalde ik de Europese titel binnen bij de Junioren samen met Ton Vink. Hij was voor mij wat ik nu voor Richard ben en heeft me veel geleerd, ik heb tegenover Ton een soort van levensschuld. In de winter trainen we op oude banden, met een oude kart en een trainingsmotor. Richard komt dan de pits binnen en zegt dat de kart aan het glijden is. Maakt niet uit, zeg ik dan. Leer er maar mee omgaan. Hij past zijn rijstijl dan aan en leert rijden met een kart met weinig grip. Dat zijn allemaal dingen die hij moet leren. Het is niet altijd perfect, maar je moet er wel altijd staan. Dat is een ding wat in de rally vaak terugkomt. Als in de nota's staat dat de volgende links bocht a fond, zoals dat in de rally terminologie zo mooi klinkt, is en je ziet modder liggen op de baan moet je je ook aanpassen en ook dan is er geen weg terug. Tijdens de kwalificaties is de baan meestal perfect, datzelfde geldt voor de kart. Tijdens de race daarentegen ligt dat helemaal anders. Door crashes of uitstapjes in het gras verandert de baan continue. Ook dan moet Richard vooraan stand kunnen houden. Het klinkt misschien raar, maar dat zijn dingen die ik hem probeer bij te brengen vanuit de rallysport" Besluit van den Brand.

Verschoor en van den Brand vertrekken volgende week naar Italië trekt om te testen op Castelletto voor het EK. Donderdag beginnen ze dan te trainen op Spa voor de volgende Chrono die daar binnen twee weken plaats heeft!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet