Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Spannende tweede Chrono in Eindhoven.

KPX 8845

Pasen of niet, zondag is racedag! Die stelling gold vandaag ook in Eindhoven. Daar vond alweer de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap karting plaats. De Landsard ontvang alle Rotax klassen, behalve de DD2 en de spectaculaire KZ2 schakelklasse.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

De trainingen en kwalificaties vonden gisteren al plaats. Op Paasdag, werkten de rijders elk drie races af en daarna werd het totaal klassement opgemaakt. Heel wat publiek genoot van strakke inhaalacties, faire races en een aangename lentezon.

KPX 9126

De MicroMax'en begonnen gisteren als eerste aan de kwalificaties. Een mooi startveld waar ze in België nog wat van kunnen leren verzamelde om 17.00 uur op het circuit om enkele snelle rondjes af te leggen. Justin Polman was de snelste voor Janno Versluis en Nina Pothof. De eerste race vanmorgen was meteen spannend. Polman en Versluis kwamen goed weg en ook Pothof hield aanvankelijk stand maar moest naar het einde toe toch wat plekken prijs geven. Rik Koen nam plek drie over maar de echte spanning was vooraan te vinden. Justin Polman wisselde meermaals van positie. Beide jonge talenten hielden er tijdens hun spannend duel trouwens een sterk tempo op na. Versluis ging als leider de laatste ronde in maar Polman vond nog een gaatje en nam de leiding over. Versluis moest wat lengten prijs geven en zo won Polman voor Versluis en Rik Koen. Ook in race twee was Polman op zijn CRG de snelste. Zijn koppositie kwam niet echt in gevaar en zo pakte het jonge kereltje zijn tweede winst van de dag voor Mike van Vucht en Janno Versluis. In de derde en laatste race kwam Polman weer als snelste weg terwijl Versluis de tweede overnam van Mike van Vucht. Na enkele ronden kwam er wel een code rood door een hevige klapper van Estella van de Wiel en Luca Snoek. Zij klapten beiden de bakken in aan de chicane maar kwamen dapper en ongedeerd uit de kartjes gestapt. Het veld werd opnieuw op de oorspronkelijke startposities gezet en zo konden we aan de herstart beginnen. Justin Polman won opnieuw voor Rik Koen die knap terugkwam vanaf plek vier en Janno Versluis. Polman won het dagklassement voor Versluis en Koen.

KPX 9343

In de MiniMax deden de broertjes van Berlo het uitstekend tijdens de kwalificaties. Kay van Berlo toonde zich de snelste voor Glenn van Berlo en Rens van Pelt. De Belg zou tijdens de races vandaag wel terugvallen na een slechte start in race één en een zwarte vlag in de tweede race.
Race één begon dus met Kay van Berlo op één. Hij maakte meteen een sterke start en nam de kop van het veld. Daarachter kwamen Glenn van Berlo, Kas Haverkort, Senna van Walstijn en Jesper Hofland samen. Zij zouden tijdens alle drie de races de laatste twee podium plekken verdelen. De laatste twee inderdaad, want aan Kay van Berlo was dit weekend weinig te doen. Hij won naast race één, ook nummer twee en drie en was de snelste van vandaag. Senna Walenstijn werd twee keer tweede en finishte de laatste race als derde. Hij pakt zo de tweede plek in eindstand. Glenn van Berlo pakte enkel in de laatste race een podium plek, daarin werd hij tweede achter zijn broer maar dat volstond voor de derde plek in de dag uitslag. Jesper Hofland en Kas Haverkort werden vierde en vijfde.

KPX 1377

De hattricks van Polman en van Berlo werden maar al te graag gekopieerd door Richard Verschoor bij de Junioren. De Team TKP rijder pakte op zaterdag de pole voor Luc Willemse die amper een tiende moest toegeven op de tijd van Verschoor. Danny Kroes pakte de derde tijd, Nick Dunker de vierde en Joey Alders de vijfde.
Race één was meteen ene kolfje naar de hand van Verschoor. In een spannende race nam Verschoor de kop en stond deze na enkele spannende gevechten niet meer af. Daarachter was de strijd wel spannend want Willemse, Dunker, Alders en Kroes vochten een mooie strijd uit om de laatste podiumplekken. De wedstrijd viel in een plooi toen Alders moest opgeven met een defecte motor. Willemse werd tweede, Nick Dunker derde. In de tweede race zagen we een andere Verschoor. Hij nam opnieuw de kopstart maar na een uitstapje van een deelnemer in de achterhoede lag er heel wat zand op de baan. Verschoor kwam als eerste door en gleed van het asfalt. Dunker, Kroes en Willemse maakten hier aardig gebruik van maar Verschoor stelde al snel orde op zaken en nam de leiding weer over. Luc Willemse werd tweede, Nick Dunker derde. Ook de laatste race werd gewonnen door Verschoor die daarmee drie op drie scoorde. Danny Kroes pakte de tweede plek, Luc Willemse werd derde. Verschoor won uiteraard het dagklassement voor Willemse en Kroes.

KPX 9741

Man in vorm, Christian Kuijer, scoorde opnieuw een pole bij de Rotax Senioren. Nick Smit perste een strak rondje uit zijn kart en werd tweede voor Mike Bartels op P3. In een spannende eerste finale kwam Sam Schippers naar voren. Hij verwees Kuijer naar de tweede plek en nam de leiding over. Dennis Tijs werd op zijn CRG derde. Op de vierde plek vonden we Willem Jan de Loos. Op zich niets speciaals maar de Loos moest vanaf de laatste plek komen na een defecte transponder in de kwalificaties. De Loos vocht waar wat hij waard was en pakte een sterke vierde plek. Maar dan moest het feestje nog beginnen. In race twee ging de Loos van vier naar één en pakte zo de winst. Snelle man Sam Schippers werd naar een tweede plek verwezen al was dat al op geruime afstand. Christian Kuijer kwam tot een derde plek. Ook de laatste race werd gewonnen door de Loos die Kuijer en Schippers achter zich hield. Een tevreden Schippers haalde zo de dag overwinning binnen voor de Loos en Kuijer.
Bij de Max Olympisch was Michael Pen de snelste, hij won alle drie de races en won zo het dagklassement voor Kelly Boonstra en Kimberly van Drunick.

KPX 1079

Afsluitend vonden de races van de KZ2 schakelklasse plaats. Heel wat grote namen tekende present in Eindhoven waardoor het niveau meteen wat hoger werd getild. Ex wereldkampioen Joey Hanssen pakte de pole op vrijdag voor Finn Kooijman en Ryan van der Burgt. Bij de start van de eerste race kwam Kooijman slecht weg. Hij maakte een schakelfout en kwam als vijfde over de meet. Vooraan behield Hanssen de kop. Hij won knap voor Ryan van der Burgt en ervaren man Arjan Kievitsbosch. Winnaar van race één kende in de tweede race tegenslag en viel ver terug. Vooraan naam van der Burgt het over. Hij won voor Kievitsbosch en Dylan Davies. Ook race drie werd knap gewonnen door Ryan van der Burgt. De snelle DR rijder haalde het voor Dylan Davies en Joey Hanssen die knap terug vocht na zijn slechte tweede race. De weekendwinst is voor Ryan van der Burgt voor Arjan Kievitsbosch en Dylan Davies. In de KZ2 plus won de ervaren Edgar Oosting alle drie de races voor Marco Tenback en Guido Tenback.

KPX 1088

Volgende afspraak met de Chrono is binnen twee weken, middenin het F1 circuit van Spa Francorchamps!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet