WSK

Pech in pré-finale houdt Martijn van Leeuwen op Castelletto van podium

mvl laghi 8367

Martijn van Leeuwen heeft ondanks een prima voorbereiding tijdens de WSK Super Master Series op het circuit van Castelletto di Branduzzo helaas het podium niet kunnen bereiken. Op de baan bij het Italiaanse Laghi ging de Nederlandse KF2-coureur dankzij goede resultaten in de heats tijdens de pré-finale als tweede van start, maar werd door een andere deelnemer aangetikt en viel daardoor ver terug. "De coureur werd weliswaar bestraft, maar in plaats van in de voorhoede moest ik in de finale nu als 16e van start", vertelde Van Leeuwen. Tijdens de finale vloog Van Leeuwen met zijn kart over een gespinde rijder die plotseling dwars op de baan stond. Met een kromme kart viel daarna geen eer meer te behalen en teleurgesteld kwam de jonge karter als 16e over de finish.

Tekst en foto's: PR

Na zijn zege van vorige week op dezelfde piste begon Martijn van Leeuwen vol vertrouwen aan de tweede ronde van de WSK Super Master Series. De wijze van kwalificatie is vanaf nu iets anders dan tijdens de eerste WSK-races. Oorspronkelijk bepaalde de individuele rondetijd van een rijder zijn startpositie, maar omdat de omstandigheden op de baan vaak niet voor beide groepen gelijk zijn is nu gekozen voor een andere wijze. De allersnelste rijder staat op poleposition, de op één na snelste rijder uit zijn groep op positie drie, etc. De beste rijder van de minder snelle groep start vanaf de tweede positie, de één op snelste rijder uit diens groep op positie vier, etc. Martijn van Leeuwen kwalificeerde zich als zesde, alleen in de eerste heat mocht hij vanaf de vijfde positie en dus aan de gunstigere binnenzijde starten.

De eerste heat reed Van Leeuwen ijzersterk. Eén voor één passeerde hij zijn concurrenten en eenmaal aan kop reed hij bijna een seconde weg van zijn achtervolgers. "Mijn Zanardi-kart was perfect en ik hoefde nauwelijks te pushen om te passeren. Gewoon een geweldige race", kon Van Leeuwen kort zijn over zijn gewonnen race.

mvl laghi 7611

De tweede heat moest de 15-jarige karter vanaf de zesde positie en dus aan de buitenzijde starten. "Dat is op deze baan erg lastig, want je moet ontzettend oppassen dat je niet van de baan gereden wordt. Ik moest inderdaad even van het gas en dat kostte mij een positie. Jammer genoeg kon ik dit keer niet verder naar voren komen, ik werd zevende."

mvl laghi 0514

De derde en laatst kwalificatieheat pakte de start beter uit. Na een erg spannende beginfase van de race had Van Leeuwen de juiste racepace te pakken en kon hij drie rijders passeren om knap als derde de finish te passeren.

mvl laghi 8402

Met twee topdrie klasseringen mocht Van Leeuwen in de pré-finale vanaf de kansrijke tweede startpositie vertrekken. "Ik had, weer vanaf de buitenkant, een prima start. In de tweede ronde werd ik door een Italiaanse coureur van de baan getikt, waardoor ik spinde en terugviel naar de 16e plaats. Ik kon in het restant van de race nog terugrijden naar de achtste positie, maar dat is natuurlijk toch teleurstellend en kostte mij een goede startpositie in de finale. Die Italiaan kreeg wel een tijdstraf vanwege de foute manoeuvre, maar daar schoot ik niet veel mee op", keek Van Leeuwen terug op zijn ongelukkige pré-finale.

Als pover resultaat van de pré-finale mocht Martijn van Leeuwen de finale vanaf de zestiende plek van start gaan. Deze race ontaarde al direct in een massa-crash. "De start verliep absurd. Het halve veld klapte in de eerste bochten boven op elkaar, het was totale chaos. Ik kon de mêlee gelukkig zelf omzeilen, maar toen voor mij een andere deelnemer plotseling spinde en dwars op de baan kwam te staan kon ik hem niet meer ontwijken. Ik klapte over hem heen en mijn kart was door de klap meteen krom. Daardoor was ik niet meer in staat om aan te vallen, mijn rondetijden waren 0,3 sec. langzamer dan de rijders in de voorhoede. Ik kon de race wel uitrijden, maar meer dan een 16e positie zat er niet in. Ontzettend jammer."

mvl laghi 8521 Martijn werd op Laghi bijgestaan door zijn zus Michelle.

Teammanager Willemjan Keijzer begrijpt de teleurstelling van zijn pupil: "Martijn zit dicht tegen de toppers aan, dat blijkt wel uit het feit dat hij elk evenement wel een race weet te winnen. In deze sterke internationale klasse is de top echter zo breed en er gebeurt elke race zoveel, dat het moeilijk is om constant te presteren. Maar we kijken positief vooruit naar het volgende evenement. Van 25 tot en met 27 april wordt de derde en afsluitende ronde van de WSK Super Masters Series gereden op de baan van La Conca. We hopen dat Martijn daar naar het podium kan racen, dat zou een mooi resultaat zijn en verdient hij eigenlijk ook wel."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet