Rinus van Kalmthout

Sterk optreden Rinus van Kalmthout tijdens WSK Super Master Series op circuit Castelletto

rvk laghi 1

Rinus van Kalmthout heeft op het circuit bij Laghi in Italië tijdens het tweede evenement van de WSK Super Master Series wederom de finale bereikt. In het sterke veld van 62 internationale karters liet Van Kalmthout met snelle rondetijden zien dat hij een sterke groei doormaakt. In de préfinale reed Van Kalmthout vanaf een 15e startpositie naar een knappe 9e plaats, waarmee hij zich ruim plaatste voor de finale. In de finale wist de 13-jarige coureur van zijn 17e startpositie op te klimmen naar de 12e plaats en daarmee kon Van Kalmthout tevreden zijn.

Fotografie: Racebox

Rinus van Kalmthout moest op het circuit van Castelletto, wel even omschakelen van de Rotax Max-kart, waarmee hij vorig weekend in Genk reed, naar de veel complexere KF-Junior kart. Met name de andere grip die zijn Zanardi-kart heeft in de WSK Super Master Series was weer even wennen, waardoor zijn kwalificatiesessie niet helemaal uit de verf kwam. Daardoor moest de jonge karter alle heats vanaf de zevende startrij vertrekken.

De eerste heat begon teleurstellend, want de motor van Van Kalmthout's kart wilde niet starten. Toen dat eenmaal verholpen was moest hij daarom vanaf de laatste positie vertrekken. De Keijzer Racing-coureur wist weliswaar acht rijders te passeren, maar finishte daarmee toch slechts op een 15e positie.

rvk laghi 2

In de tweede heat reed Van Kalmthout vanaf de 13e startplek een ijzersterke race. Hij passeerde liefst zeven rijders en kwam als zesde over de finish. In de derde heat wilde hij dat kunststukje herhalen, maar kreeg onderweg een flinke tik van een andere rijder. Hij geraakte daardoor even naast de baan en viel terug naar de uiteindelijk 18e plaats.

In de vierde en afsluitende heat waren Van Kalmthout en zijn monteur aan het worstelen met de grip, vanwege het enorme temperatuurverschil ten opzichte van de dag ervoor. Op de vroege zondagochtend pakte dat helaas niet uit zoals gehoopt, maar toch kon de KF-Junior-rijder twee posities goedmaken en daarmee finishte hij als 12e.

De resultaten uit zijn heats leverden Van Kalmthout een 15e startpositie op voor de préfinale. Daarmee wist de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout dat handhaven van deze klassering hem een startplek in de finale zou opleveren. Na een fantastisch gereden race met rondetijden die ook de rijders vooraan reden klom Van Kalmthout op naar de negende positie.

rvk laghi p

Met dit resultaat ging Van Kalmthout glansrijk door naar de finale, waarin hij als 17e van start mocht gaan. Ook nu reed de jong karter een sterke race, passeerde vijf concurrenten en finishte de finale als twaalfde. Daarmee was Rinus van Kalmthout tevreden: "Als je bekijkt dat hier 62 rijders aan de start verschijnen, waarvan de meeste al jarenlang ervaring hebben in de KF-Junioren en ik pas een maand of drie. Dan is in zo'n sterk veld twaalfde niet verkeerd, al is mijn doel natuurlijk wel om verder naar voren te komen. Belangrijk is dat mijn rondetijden steeds sneller worden en ik elke race veel posities kan goedmaken. Wij hebben er vertrouwen in dat het steeds beter zal gaan en dit nog een mooi seizoen gaat worden."

Over twee weken zal Rinus van Kalmthout opnieuw afreizen naar Italië, waar op het circuit van La Conca de derde en afsluitende ronde van de WSK Super Master Series op het programma staat. Begin mei staat Van Kalmthout weer een nieuwe uitdaging te wachten met zijn deelname aan het Duitse KF-Junior kampioenschap DKM.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet