BNL Karting Series

Karting: BNL: BNL Karting Series van start in Genk!

BNL 1 10

Een week na het EK geweld, en dat mag u gerust letterlijk nemen, werd er alweer een kampioenschap op gang geschoten in Genk. De BNL Karting Series begonnen dit weekend aan hun echte seizoenstart op de Horensbergdam. Het format bleef ongewijzigd; twee racedagen, twee trainingen, twee kwalificaties en vier races! Spanning verzekerd!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Karting Genk had voor de start van de BNL een lastige week achter de rug. Er kwam uit verschillende hoeken redelijk veel kritiek op de wedstrijdleiding van de Eurochallenge die een week voor de BNL plaats vond. De wedstrijdleiding van de BNL deed wat het volgens ons moest doen en dat was vanaf het begin klare taal scheppen. Op zaterdag werden er dan meteen 40 straffen uitgedeeld waardoor de toon meteen gezet was, regels zijn regels!

BNL 1 1

De MicroMax kent nog steeds maar weinig deelnemers. Slechts vijf jonge honden schreven dit weekend in voor de openingsmanche. Het goede nieuws was wel dat er behoorlijk wat strijd geleverd werd. Bjarne van der Linden zette zaterdagochtend een 1.05.487 op de tabellen en was daarmee de snelste in de kwalificaties. Luca Leistra en Gilles Stadsbader werden tweede en derde. GKS'er Luca Leistra kende een sterke dag. Hij won zowel race één als twee. Bjarne van der Linde werd één keer tweede en één keer derde. Gilles Stadsbader deed net hetzelfde en zo zat de eerste dag er meteen op.

BNL 1 3

Zondagochtend was het Luca Leistra die de snelste was in het tijdrijden. Gilles Stadsbader en Kobe Pauwels volgden op plek twee en drie. Leistra en van der Linden maakten er in de eerste race meteen een spannend duel van. Van der Linden moest als laatste van start wegens het afsnijden van het circuit tijdens de kwalificaties. Dankzij de gretigheid van de jonge rijder kon hij zich al snel naar voren werken. Enkel Leistra passeren leek een zware taak, dat lukte uiteindelijk net niet. Leistra won voor van der Linden en Gilles Stadsbader die Kobe Pauwels en Dries Smeulders op minder dan drie tienden achter zich aan zag komen! Ook de laatste race van het weekend was best spannend. Leistra haalde het opnieuw met een miniem verschil op een dreigende van der Linden. De andere drie streden hard maar fair voor de laatste podium plek. Die ging uiteindelijk naar Kobe Pauwels, zoon van Koen Pauwels die u misschien wel kent uit de rallycross. Luca Leistra won het weekendtotaal voor Bjarne van der Linden en Gilles Stadsbader.

BNL 1 7

De MiniMaxen kenden opnieuw een redelijk gevuld veld met een aantal straffe rijders. Rens van Pelt pakte een knappe poleposition op zaterdag. Tuur Stalmans moest tevreden zijn met plek twee voor Xander Pryzbylak. De top drie van de eerste race bleef ongewijzigd en ook voor race twee op zaterdag waren de eerste drie rijders hetzelfde. Enkel was het nu wel Stalmans die won voor van Pelt. Stalmans lag aan kop toen van Pelt de leiding wou overnemen. Ze maakten contact in de eerste bocht maar konden beiden verder. Van Pelt kreeg na afloop tien seconden straf maar behield zijn tweede plek.

BNL 1 8

Ook op zondag was de pole voor van Pelt. Xander Pryzbylak werd tweede, Dylan Cleeren derde.
van Pelt hield er vanaf de start een strak tempo op na. De enige die hem eigenlijk kon bedreigen was Stalmans maar vooraleer die voorbij gegaan was aan Pryzbylak en Cleeren was van Pelt al lang gaan vliegen. Stalmans deed wat hij kon maar kreeg van Pelt niet te pakken. Die won opnieuw voor Stalmans en Pryzbylak. De laatste race begon met de twee snelsten van het pak op de eerste rij. Van Pelt pakte kopstart voor Stalmans die weer net te kort kwam om van Pelt van de troon te stoten. Drie op vier voor van Pelt terwijl Stalmans opnieuw tweede werd. Xander Pryzbylak werd alweer derde en mocht zo net mee het podium op. Van Pelt won het weekend totaal voor Stalmans en Pryzbylak.

BNL 1 5

Ook de Junioren waren weer van de partij. Thomas Preining moest het zonder Richard Verschoor doen die in Italië aan het rijden was. De vraag was dan wie Preining ging bedreigen voor de pole op zaterdag. Gezien heel wat Belgische talenten en een hoop Engelse topteams leek die kans reëel maar Preining flikte het weer en zette David Wooder op ruim drie tienden! Max Timmermans moest genoegen nemen met een derde startplek. Het weekend was amper begonnen of Preining ging er meteen van door. Hij reed maar liefst elf seconden bij elkaar op de man op plek twee. Dat was Perdana Minhang. Luke Wooder werd derde, Max Timmermans moest Eric Stahl nog net laten voorgaan voor plek vier en werd vijfde. In race twee namen de uitdagers van Preining het slimmer aan. Het verschil versloeg nog maar vijf seconden maar Thomas Preining won wel voor Gus Lawrence en Max Timmermans.

BNL 1 9

Luke Wooder kwam aardig in de buurt van Preining tijdens de kwalificaties op zondag. Maar ruim één tiende scheidde Preining en Wooder nog na de chrono. Opnieuw een pole voor Preining dus, voor Wooder en Jordan Brown Nutley. Toch even de straffe prestatie van Ries Viverette vermelden. De MiniMax kampioen van vorig jaar is aan zijn debuut seizoen toe maar wist als enige Birel rijder toch een sterke vierde plek uit de brand te slepen. Preining was bij de start meteen goed weg. Ook Timmermans kwam aardig uit de startblokken en stootte door naar een tweede plek. Luke Wooder volgde kort achter zijn DHR teammaat op plek drie. Kort voor het einde ging de kleine Wooder voorbij aan Timmermans die zo achter Preining de tweede finale als derde mocht starten. Preining won uiteraard terwijl Wooder tweede werd. In de vierde en laatste race kregen we vooraan een nieuwe Wooder in de strijd naast Luke kwam ook David naar voren. Samen met Luke Wooder, Max Timmermans en Félix Warge vochten zijn om de laatste twee podiumplekken achter Preining. De Oostenrijker scoorde een waanzinnige vier op vier door ook de laatste race te winnen voor Luke en David Wooder. Thomas Preining won uiteraard het weekend totaal voor Max Timmermans en Luke Wooder.

BNL 1 6

Ook de Rotax Senioren kenden een bewogen Eurochallenge. Tijdens de BNL liep het allemaal wat rustiger al moet gezegd worden dat de Britten er toch een heel andere rijstijl op nahielden dan onze jongens. De redelijk onbekende Adam Glear was de snelste tijdens de kwalificaties zaterdag ochtend. Pierce Lehane werd tweede voor Vincent Jewell die na zijn klapper tijdens het EK helemaal herboren is! Na de heats hing Pierce Lehane op kop voor Josh Price en Yannick de Brabander die met CRG uitgebreid aan het testen is in de Senior Max. De finale werd uiteindelijk gewonnen door Glen Van Droogenbroeck die na een crash aan de chicane tijdens de heats van ver naar voren moest komen. Adam Glear werd tweede op ruim twee seconden als tweede. Lars Lamborelle volgde op een derde plek. Lamborelle kwam overigens uit voor het team van Birger Bouvin en niet meer voor Dan Holland.

BNL 1 2

Pierce Lehane had zondag ochtend genoeg aan een 54.581 om de pole te pakken voor Glen Van Droogenbroeck en Vincent Jewell. De polesitter van gisteren, Adam Glear kwam tot een vijfde tijd achter Jimmy Deveen die knap op P4 eindigde. Na de heats stond Adam Glear terug aan kop voor Vincent Jewell en de snelle Melvin Benders. Jimmy Deveen behield zijn vijfde plek terwijl Lars Lamborelle als vijfde mocht starten. In een finale zonder veel incidenten lag het vooraan wat uit elkaar. Glear bleef sterk op kop, Bender volgde in tweede stelling, Jewell als derde. Alle drie konden ze elkaar moeilijk bedreigen waardoor Glear won voor Benders en Jewell. Achteraf kreeg Glear nog een DQ aangezien zijn kart technisch niet conform was. Melvin Benders schoof zo een plekje op en won voor Vincent Jewell en Yannick de Brabander. Glen Van Droogenbroeck is na afloop van het weekend de winnaar voor Melvin Benders en Lars Lamborelle.

BNL 1 4

Tijd voor de DD2 klasse dan met ook hier heel wat Europese toppers zoals Sean Babbington en Barrie Pullinger. Ook Xen de Ruwe en voormalig Europees kampioen Mathias Detige tekenden opnieuw present. Sean Babbington pakte zowel op zaterdag als op zondag de pole en won alle vier zijn races. Xen de Ruwe kon vooral op zondag goed volgen in het spoor van Babbington maar moest in de laatste race naar de kant met een afgebroken wiel. Het zit de ART piloot niet mee dit jaar. Andreas Backman wist de tweede plek in de einduitslag te pakken voor Barrie Pullinger die in race drie met heel wat problemen te kampen had. Lorenzo van Riet kwam tot een mooie vierde plek in de eindstand.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet