RGMMC

Karting: RGMMC: Nederlandse Junioren sterk, heftige races bij Senioren

Genk zaterdag 6

Karting Genk heeft een bewogen dag achter de rug. Tijdens de Rotax Eurochallenge verzamelde de top van Europa voor de eerste ronde van het kampioenschap. Maar daar was eigenlijk maar weinig van te merken. Races met onverantwoord rijgedrag en inhaal manoeuvres die in de verste verte geen kans op slagen hadden waren geen uitzondering. Dat leidde dan ook drie keer tot tussenkomst van de ambulance en een extra briefing met duidelijke taal achteraf.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Een tumultueuze start van het kampioenschap dus met als grote slachtoffer Bas de Laat. Hij kreeg een losgeslagen wiel op zijn hand en werd met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij om 18.00u geopereerd werd. de Laat was aan een goede dag bezig maar zag zijn volledig seizoen dus in rook opgaan na dat incident.

Genk zaterdag 5

De senioren gingen verder zonder de Laat, maar minderde niet in agressiviteit, in tegendeel. Drieste races met gedrag dat de zwarte vlag zou verdienen maakte het niet eens aangenaam om naar te kijken. Sommige rijders beseffen duidelijk niet waar ze mee bezig zijn en zouden beter een andere hobby zoeken. De tijd dat je met talent alleen de Formule 1 bereikt lijkt gepasseerd te zijn dus lijken al die risico's die vandaag genomen zijn overbodig.
Over tot de orde van de dag waarbij Guan Yhou Zou uiteindelijk de snelste was. Hij won drie van de vier heats en veroverde zo de eerste plek voor de prefinale van morgen. Joseph Reilly en Connor Jupp starten als tweede en derde. Onze landgenoten zaten in de hoek waar de klappen vielen. Glen Van Droogenbroeck wist de schade, ondanks een tien seconden straftijd voor een jumpstart, te beperken met een sterke negende tijd algemeen. Ook Lars Lamborelle reed races uit het boekje, bleef uit brokken en draaide solide vooraan mee. Hij start als tiende, maar het kan nog beter. "Ik ben best tevreden over vandaag, maar morgen gaan we nog wat proberen om in de finales helemaal vooraan te komen" Aldus Lamborelle.

Genk zaterdag 7

Dylan Lahaye start als veertiende en maakt zo nog steeds kans op een mooie eindklassering. Glenn van Parijs kende een goede eerste heat maar kreeg het daarna wel zwaar te verduren. Hij start als negentiende in de prefinale. Yannick de Brabander reed een anonieme dag maar wist zich dankzij een berg aan ervaring te plaatsen voor de prefinale waarin hij als 26e start. Hij doet daarmee net beter dan Fazio Franssen op P28. Hij is daarmee de laatste Nederbelg die zich rechtstreeks kon plaatsen. Lennert van Bogaert start op pole voor de second chance morgen ochtend waarin ook Vincent Jewell, Melvin Benders, Mike Bartels, Michael Cool, Dries Vanthoor, Yaro Deckers, Christian Kuijer, Benjamin Bailly en Gavin Jonk uitkwamen. Jewell, Benders, Cool en Vanthoor draaiden meestal vooraan mee maar moesten dan steeds afrekenen met pech. Zo viel Benders één keer uit en moesten zowel Cool als Jewell naar de kant met een kettingbreuk. Dat gebeurde bij Jewell al in de opwarmingsronde en bij Cool toen hij in tweede positie lag. Damien de Clerq, Isabelle Xhofleer, Lars van Vark en Tom Meijer konden zich niet plaatsen voor de second chance. De Clerq viel uit met een gebroken ketting terwijl Meijer een lekke band had en de laatste heat niet mocht starten wegens banden die op de foute manier gemonteerd waren.

Genk zaterdag 8

Het beste nieuws van de dag viel te rapen bij de Rotax Junioren waarin Max Timmermans de pole voor de prefinale veroverde. Hij won twee races en werd twee keer tweede. Daarachter werd Thomas Preining tweede en Richard Verschoor derde. Ook Rinus van Kalmthout kwam goed uit de verf vandaag met een zevende plek. Danny Kroes viel net buiten de top tien op P11, Eric Stahl werd dertiende, Leonard Hoogenboom veertiende. Nick Duncker kwam tot een zeventiende plek, net voor Noah Roovers op P19. Luc Willemse werd 24e, Dylan Buys 27e, Sanne van Wagensveld 33e en Denis de Rooij 34e. Lars Olofsen en Ruben Real del Sarte starten morgen in de second chance. Huub van Eijndhoven wist zich niet te plaatsen.

Genk zaterdag 9

In de DD2 mengde de fabrieksrijders zich vooraan in de strijd. De pole was uiteindelijk voor Paolo de Conto die twee overwinningen kon binnenslepen. Jordan Lennox en Xen de Ruwe verdeelde plek twee en drie. Jonathan Thonon kwam terug naar voren en start als zevende. Bryan Eerden werd knap dertiende, nipt voor Mathias Detige op P14. Jordi van Moorsel werd 21e na lastige series waarin hij één keer uitviel. Lorenzo van Riet, Joey Vonk en Erwin Montfoort zullen de klus moeten klaren via de second chance.

Genk zaterdag 10

Morgen ochtend starten de second chance races. Daarna volgen de prefinales en de finales. AUTOSPORT.nl probeert tussendoor verslag uit te brengen maar dat kan in het heetst van de strijd niet beloofd worden... Veel succes aan alle deelnemers, keep it safe guys! De uitslagen zijn onder voorbehoud.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet