Diversen

Superkarts: Opmerkelijke comeback in superkart sport met Nederlands tintje

sfeer impressie 2

Afgelopen weekend werd het superkartseizoen geopend met de eerste wedstrijd van het Franse open kampioenschap op het circuit in Dijon. Tijdens deze race vierde de Europees Kampioen van 2008 en ex-Formule 3 rijder Peter Elkmann uit Duitsland zijn comeback in de superkarts. Een comeback met een Nederlands tintje.

Tekst en foto's: PR

peter elkman

Peter Elkmann rijdt namelijk in 2014 voor het team van Karting Paradise van Jan Cramer uit Heesch. Jan Cramer is in Nederland de grote promotor voor de superkarts en vertegenwoordigt in ons land de MS kart met de VM motoren. Jan heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het MS superkart chassis. Een chassis dat er voor zorgt dat de MS superkart mee kan strijden om de titels. De VM motor, die net als het MS chassis geproduceerd wordt in Tsjechië, is in 2013 op de markt gebracht en heeft in het eerste jaar bewezen dat deze motor ook mee kan doen voor de podium plaatsen. De prijs van deze competitieve combinatie (chassis en motor) maakte het voor Peter Elkmann mogelijk om weer aan de start te verschijnen.


peter elkman 1

Peter Elkmann, voor velen de 'Schumacher' uit de superkarts, belooft voor een spannend CIK-FIA European Superkart Championship te gaan zorgen. De eerste wedstrijd van deze EK superkarts zal gereden worden tijdens de Gamma Racing Days 2014 in het eerste weekend van augustus op het TT Circuit van Assen. De superkarts zullen daar proberen weer de snelste rondetijd van het weekend neer te zetten.


marcel maasmann5

In 2012 domineerde Marcel Maasmann (NL) beide races tijdens de Gamma Racing Days op het mooie sfeervolle Drentse TT Circuit. Door zijn overwinningen nam hij de leiding in het CIK-FIA European Superkart Championship 2012. Door een foutje in de derde race in Le Mans (FRA) miste hij het kampioenschap in 2012 en werd hij tweede.


Lee Harpham53 voor marcel maasman4 henrik lilja5 gavin bennett2

Lee Harpham (GBR) werd in 2012 CIK-FIA European Superkart Champion. Deze zeer talentvolle Engelse coureur had daarvoor jaren gekend, waarbij het op de cruciale momenten altijd mis ging. Ook in 2014 hopen beide topcoureurs in een open faire strijd te vechten voor de overwinning. Hoewel Marcel Maasmann en Lee Harpham favorieten zijn, moeten we de rest van dit sterke veld niet uit het oog verliezen.


Emmanuel Vinuales

Kanshebber voor de overwinning is onder andere Emmanuel Vinuales (FR), die kampioen was 2011 en 2013. Een andere coureur waarmee rekening moet worden gehouden, is meervoudig CIK-FIA European Superkart Champion Gavin Bennett (GBR).


Henrik Lilja

Coming man is Hendrik Lilja (DK) die bij de kampioensraces vaak het onderspit moest delven door gebrek aan ervaring (in de superkart sport moet je in de wedstrijd ook heel zuinig om gaan met je banden, anders heb je aan het einde van de race geen grip meer).
Het blijft een spectaculair gezicht als er 40 superkarts met een snelheid van ongeveer 230 km/uur op de eerste bocht afkomen en pas binnen de 50 meter remmen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet