WSK

Martijn van Leeuwen met één oog dicht naar de finale in Sarno

mvl sarno 6345

Martijn van Leeuwen hoopte na zijn zege op Sarno in de Trofeo Grifone vorige week in de WSK Super Master Series op hetzelfde circuit opnieuw naar het podium te kunnen racen. Een zandkorrel in zijn oog zorgde ervoor dat Van Leeuwen met één oog gesloten moest racen, maar met een zege in één van de heats en de derde positie in de pre-finale leek de inwoner van Rijkevorsel toch goed op weg naar succes. In de finale gooide een slippartij op de natte baan helaas roet in het eten. Van Leeuwen moest zich daardoor tevreden stellen met een achtste positie overall, waarmee hij in het WSK-kampioenschap nu de kansrijke zesde positie bekleedt.

Tekst en foto's: PR

Eén van de KF-kampioenschappen waarin Martijn van Leeuwen dit seizoen uitkomt is de WSK Super Master Series. Het eerste van in totaal drie events in dit Italiaanse kampioenschap vond plaats op het circuit van Sarno, nabij Napels. De WSK Super Master Series is met 52 KF-coureurs erg sterk bezet en de concurrentie is dan ook groot.

mvl sarno 7707

Tijdens de vrije trainingen en de kwalificaties op het Circuito Internazionale Napoli van Sarno, gereden op een droge en warme baan, liep de motor van zijn Zanardi-kart niet optimaal. Daardoor kon Van Leeuwen de aansluiting met de top net niet vinden, hij werd in de kwalificaties twaalfde. Dat betekende voor de Keijzer Racing-coureur een zesde startpositie in de heats. Een positie aan de buitenzijde van de baan dus, wat voor het ingaan van de eerste bocht niet ideaal is.

Op zaterdag stonden er drie heats op het programma. De eerste heat finishte de 15-jarige karter op de positie waar hij ook begon, hij werd zesde. De tweede heat wilde Van Leeuwen snel toeslaan, maar die dadendrang pakte helaas verkeerd uit. Hij werd in de eerste bocht naast de baan gedrukt, kwam in het grind te staan en moest vanaf achteren zijn race vervolgen. Een teleurstellende 23e plaats was het resultaat.

In de derde en laatste kwalificatieheat bouwde de jonge karter zijn race geweldig op. Gestart vanaf de zesde plaats klom Van Leeuwen in de beginfase op naar de vierde plaats. Toen hij ook de nummer drie passeerde kon hij aansluiting vinden bij de kopgroep. In de laatste ronde werd zijn geduld beloond: "In de voorlaatste bocht plaatste de nummer twee een aanval op de raceleider. Die verdedigde wel, maar ik zag een gaatje en kon in één bocht beide passeren", lachte Van Leeuwen, die de race zo knap op zijn naam schreef.

16460 238 VAN LEEUWEN MARTINKF 8767

Zaterdagnacht kreeg Martijn van Leeuwen last van zijn oog. "Ik heb mijn oog goed gespoeld, want er leek iets in te zitten en dat was erg pijnlijk. Van slapen kwam daardoor niet veel. De volgende ochtend heeft de arts op het circuit naar mijn oog gekeken en opnieuw gespoeld. Het vuil, waarschijnlijk zand, was er gelukkig wel uit. Maar het had mijn oogbol flink beschadigd en bleef veel pijn doen. Ik heb even overwogen om niet meer te racen, want ik kon dat oog nauwelijks open houden. Maar aangezien dit het eerste evenement is van drie in de WSK Super Master Series zou ik daardoor direct kansloos zijn voor een goed resultaat. Daarom ben ik toch gestart en heb ik met één oog dicht gereden", vertelt Van Leeuwen.

16460 238 VAN LEEUWEN MARTINKF 9635

Zijn keuze om toch te rijden pakte in de Pré-finale goed uit, want hij wist de race die hij begon als zesde, op een derde plaats te finishen.
In de finale mocht Van Leeuwen eindelijk vanaf de binnenzijde starten, vanaf de vijfde positie. Het regende flink, maar opnieuw wist de in België wonende Nederlander al snel naar voren te rijden. Gelegen op de vierde plaats kwam hij echter in zoveel water terecht dat zijn kart last kreeg van aquaplanning. Van Leeuwen ging in de slip en hoewel hij dat goed wist op te vangen waren er al enkele concurrenten voorbij gegaan. Met een uiteindelijk achtste plaats in de finale heeft Van Leeuwen, ondanks zijn tijdelijke handicap, goede punten gescoord.

mvl sarno 4624

Teammanager Willemjan Keijzer is tevreden met het resultaat van zijn pupil: "Dat Martijn met één oog zo weet te presteren laat zien dat hij een echte coureur is. De wil om te winnen is heel sterk en ik ben erg trots op hem."

Het volgende evenement in de WSK Super Master Series vindt plaats op het kartcircuit van Laghi, wederom in Italië. Van donderdag 10 tot en met zondag 13 april komt Martijn van Leeuwen dan in actie met zijn Zanardi-kart en met een hersteld oog hoopt hij zich weer verder naar voren te knokken in het kampioenschap.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet