WSK

Karting: WSK: Bas Lammers, Karol Basz en Daniel Ticktum winnen in Sarno

Italië was vandaag in de ban van de eerste internationale voorjaarsklassieker in het wielrennen, Milaan- Sanremo. Een deel van Italië dan toch want aan de voet van de Vesuvius vulkaan stond er nog een andere krachtmeting op het programma. Op de razendsnelle baan in Sarno waar twee jaar geleden het wereldkampioenschap nog plaats vond werd dit weekend de eerste ronde van de WSK Super Master Series afgewerkt. Na de kwalificaties op vrijdag en de series op zaterdag vonden vandaag de prefinales en finales plaats.

Tekst: Philippe De Roeck

Enaam Ahmed was na de series op zaterdag de snelste van het KFJ veld. Leonardo Lorandi werd tweede, Max Fewtrell stond als derde geklasseerd. Bent Viscaal en Rinus van Kalmthout sloten zaterdag af als 28e en 32e. Aan de hand van deze stand werd de grid voor de prefinale A en B opgemaakt. Daniel Ticktum won de eerste prefinale voor de Belg Benjamin Lessennes en Max Fewtrell. De tweede prefinale werd gewonnen door Matvey Maslov voor Leonardo Lorandi en die andere Belg, Matteo Raspaltelli. Bent Viscaal werd mooi zestiende en ook Rinus van Kalmthout deed het in de moeilijke omstandigheden goed met een 23e plek. Helaas blek dat net niet genoeg om zich te plaatsen voor de finale en dus hadden we met Bent Viscaal slechts één Nederlander aan het front.
De regen was nog steeds met bakken uit de lucht aan het vallen toen het veld opgang werd geschoten voor de finale. In een chaotische start werd Matteo Raspaltelli meteen dwars gezet, hij kon zijn weg wel nog vervolgen maar verloor wel wat plekken. Vooraan had Leonardo Lorandi het commando overgenomen en samen met Daniel Ticktum reden ze weg van Enaam Ahmed die toen derde lag. Ticktum voerde halfweg wedstrijd de druk op Lorandi op, koos een andere lijn en kwam naast Lorandi. Die wou buitenom volgen maar Ticktum hield de deur dicht. Lorandi zag maar één uitweg en dat was het gras. Ticktum nam de leiding over en gaf die niet meer uit handen. Lorandi werd tweede, Ahmed derde. Bent Viscaal wist een 23e plek uit de brand te slepen.

In de KF waren er opnieuw heel wat kanshebbers op de winst. Karol Basz, Nicklas Nielsen, Allessio Lorandi en uiteraard Martijn van Leeuwen, waren daar maar enkelen van. Nielsen deed op zaterdag de beste zaak en was na de series de klassementsleider voor Karol Basz en Callum Ilott. Martijn van Leeuwen bezette een twaalfde plek.
Ook voor de KF werden twee pre finales afgewerkt. De eerste werd gewonnen door Tom Joyner voor Nicklas Nielsen en Callum Ilott. De tweede pre finale met van Leeuwen aan de start kende Karol Basz als winnaar. Nikita Mazepin werd tweede, Martijn van Leeuwen derde.
Het beloofde dus een mooie finale te worden met misschien eindelijk winst voor van Leeuwen die al het hele seizoen aardig zijn mannetje staat in zijn debuutjaar in de KF. Helaas zat er opnieuw geen podium in. Karol Basz was op zijn TonyKart de snelste in de finale en won de eerste ronde van dit kampioenschap. Callum Ilott en Nikita Mazepin verdeelde de overige twee podiumplekken. Martijn van Leeuwen moest genoegen nemen met een tweede plek.

Flavio Camponeshi was in de KZ2 de snelste man op zaterdag. Zijn TonyKart teammaat Marco Ardigo volgde als tweede terwijl Arnaud Kozlinski, dit jaar in actie op Intrepid, de dag als derde afsloot. Rick Dreezen volgde daarna op plek vier, Jonathan Thonon op zestien, Bas Lammers als 21e , Menno Paauwe op 24, Xen de Ruwe op 29 en Ricardo Romkema op 46.
Bas Lammers toonde in de eerste prefinale dat hij niet voor niets wereldkampioen werd in Sarno. Hij won deze wedstrijd op spectaculaire wijze! Arnaud Kozlinski werd tweede, Ben Hanley derde. Xen de Ruwe klom op tot P18. De overige Belgen en Nederlanders zaten in prefinale B. Deze werd gewonnen door Marco Ardigo voor Rick Dreezen en Paolo de Conto. Jonathan Thonon werd vijfde, Menno Paauwe negende en Ricardo Romkema erg sterk dertiende.
In de finale maakte Lammers een sterke start. Hij kon veilig en wel door de eerste bocht terwijl Dreezen wat plekken moest toegeven. Thonon had het plan goed begrepen en ging na een sterke start van vijf naar twee. Later moest hij toch inboeten en verloor hij weer wat plekken. Marco Ardigo en Arnaud Kozlinski deden wat ze konden maar Lammers was te sterk vandaag. Hij won dan ook erg mooi voor Ardigo en Kozlinski. Rick Dreezen werd zesde, Jonathan Thonon zevende. Ricardo Romkema had de snelheid duidelijk te pakken en werd zestiende. Menno Paauwe sloot het Nederlands rijtje af met een 23e plek.

De volgende wedstrijd in dit kampioenschap is volgende maand al, in Castelletto.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet