Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Mooie eerste Chrono in Eindhoven

Junioren

Niet heel lang na het einde van de laatste wedstrijd van de Chrono Winterserie is het Nederlands kampioenschap karting in de Rotax klassen vandaag echt begonnen. Plaats van handeling was de technische baan van de Landsard in Eindhoven. Een overvloed aan zon was er niet, aan spanning gelukkig wel!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Voor het seizoen 2014 koos Chrono karting ervoor om een andere weg in te slaan. Door trainingen en kwalificaties op zaterdag en drie races op zondag kunnen de rijders meer wedstrijden per weekend afwerken.

Versluis

In de MicroMax was het afwachten of de Winterkampioen Janno Versluis nog steeds over dezelfde snelheid beschikte als enkele weken terug. Tijdens de kwalificaties op zaterdag was dat in ieder geval zo. Hij pakte de pole voor Mike van Vugt die niet zo veel tijd moest toegeven. Rik Koen draaide de derde chrono. Vanochtend werd de eerste race afgewerkt. Die werd gedomineerd door Versluis. Hij reed de concurrentie op ruim tien seconden achterstand. De strijd om plek twee en drie was wel spannend. Het was uiteindelijk Polman die het haalde voor van Vucht.
Ook in race twee was Versluis de snelste. Makkelijk had hij het echter niet want Justin Polman was nooit veraf en finishte kort achter Versluis op plek twee. Mike van Vugt werd opnieuw derde.
De kopstart in de laatste race was voor Rik Koen. De snelle piloot wist de concurrentie vooraf te gaan maar kon niet lang genieten van zijn leiding. Versluis ging al snel weer voorbij aan Koen maar werd na afloop gediskwalificeerd. Mike van Vugt wist Koen nog te passeren waardoor hij uiteindelijk toch won voor Rik Koen en Justin Polman. Van Vugt won uiteindelijk het dagklassement voor Justin Polman en Ralph Winkel die drie keer vierde werd.

Minimax

In de MiniMax slaagde Rens van Pelt er niet in om zijn derde pole op rij te scoren. De snelste man op zaterdag was zonder discussie Glenn van Berlo. Van Pelt reed naar een tweede plek, Jesper Hofland werd derde. Starten aan de buitenkant is geen zegen in Eindhoven. Dat ondervond van Pelt al snel waardoor hij wat plekken verloor. Glenn van Berlo hield vooraan stand terwijl Storm Boer wat plekken goed maakte en tweede werd. Jesper Hofland werd derde. Ook in de tweede race was Glenn van Berlo de snelste, Jesper Hofland nam de tweede plek van Boer over en finishte achter van Berlo als tweede. Rens van Pelt klom op van vijf naar drie maar verloor zijn podium door een straftijd wegens onsportief rijgedrag. De derde plek kwam zo in handen van Kay van Berlo.

Van Berlo

In race drie kreeg Glenn dus concurrentie van zijn broer Kay van Berlo. Kopstart was voor Glenn van Berlo maar al snel nam Kay de tweede plek over om achter zijn broer aan te gaan. Dat lukte dan ook en Kay wist Glenn voorbij te gaan. Winst voor Kay van Berlo voor Glenn van Berlo en Senna van Walstijn die een goed weekend met een mooie derde plek afsloot. In het totaal klassement won Glenn van Berlo voor Jesper Hofland en Storm Boer.

Crash Junioren

Ook voor de altijd spectaculaire Rotax Junioren stond het tijdrijden op zaterdag gepland. Richard Verschoor was hierin de snelste voor Nick Dunker en Luc Willemse.
Zondagochtend raakte de gemoederen weer wat verhit tijdens de start. Na twee mislukte starts greep de wedstrijdleiding in en plaatste Verschoor van P1 naar P27. Een zware anti climax voor Verschoor die nu vanaf de allerlaatste plek race één moest aanvangen. De derde start was de slechtste van allemaal, maar deze mocht wel doorgaan. Iedereen had koude banden door de rode vlag, met alle gevolgen van dien. Denise de Rooij werd bijna letterlijk over het veld heen gekatapulteerd en moest samen met een hoop andere naar de kant. De volgende bocht was het opnieuw zo ver, nu zagen we onder andere Danny Kroes het gras in duiken. Pittig detail, Richard Verschoor reed dan al rond op P10. Vooraan had Willemse de touwtjes nog in handen maar ook Dylan Buys en Leroy Jagesar konden het tempo goed volgen. Maar Verschoor was ontketend nadat zijn poleposition hem ontnomen werd. Hij reed voorbij alles en iedereen naar de leiding en won de wedstrijd met ruim twee seconden voorsprong. Luc Willemse werd tweede, Leroy Jagesar derde.

Junioren crash

Ook in een spannende tweede race was Verschoor de snelste. Luc Willemse deed het opnieuw goed en werd tweede, Nick Duncker derde. Verschoor zette in race drie de puntjes op de spreekwoordelijke i en won met maar liefst elf seconden voorsprong op Danny Kroes en Joey Alders. Zowel voor Kroes als Alders is dat een mooie opsteker. Danny Kroes werd zowel in race één als race twee het slachtoffer van crashes en moest opgeven. Ook Alders wist de snelheid uit zijn FA te tonen maar kon in race één en twee geen mooie resultaat neerzetten.
Dat Verschoor weekend winnaar is, hoeven we u wellicht niet meer te melden. Plekken twee en drie zijn wel relatief verrassend gezien de chaotische races met veel positie wisselingen. Luc Willemse werd tweede, Sanne van Wagensveld derde.

In de kwalificatie van de Rotax Senioren haalde thuisrijder Willem-Jan de Loos de pole binnen met maar 0.048 seconden voorsprong op Dave Blom en 0.065 seconden op Roy Curfs, uitkomend voor Daems Racing. Ook voor race één kwam er een rode vlag door een groep rijders in de buik van het peloton. Nadat het veld tot orde werd geroepen kon de Loos het veld veilig en wel naar een goede start leiden. De snelheid bij de Nederlander was indrukwekkend want race één werd overduidelijk gewonnen door de Loos. Sam Schippers kende een lastige eerste wedstrijd helft maar reed eens hij zich ontdaan had van de achtervolgers solo naar plek twee terwijl Christian Kuijer derde werd.
Ook race twee was spannend met heel wat kanshebbers op de overwinning. Uiteindelijk haalde Kuijer het voor Schippers en de Loos. Race drie kende hetzelfde podium. Op Christian Kuijer, winnaar van de Chrono Winterserie, stond in race drie geen maat. De Loos bood aardig weerwerk maar moest uiteindelijk toch de duimen leggen en genoegen nemen met plek twee. Sam Schippers werd derde en doet zo een goede zaak in het kampioenschap. Kuijer pakte zo met een miniem verschil de dag overwinning ten koste van de Loos en Schippers.

De snelste tijd in de kwalificatie van de Rotax Olympisch kwam op naam van Michael Pen. Hij was sneller dan Kimberly Arnold en Angelina Weber.
Dankzij drie overwinningen werd Michael Pen de winnaar van dag, voor Kimberly Arnold en Ryan Gomes.

van moorsel

In de DD2 stonden heel wat kanonnen aan de start. Birel rijder Jordi van Moorsel en de altijd snelle Bryan Eerden deelden vandaag het asfalt met vaste waarden zoals Giel Bonder, Tom Dielissen en Erwin Montfoort. De pole op zaterdag was voor van Moorsel. Hij was nipt sneller dan Tom Dielissen en Giel Bonder.
Van Moorsel won zowel race één als race drie. Na twee mislukte starts in race twee werd ook Jordi van Moorsel naar de allerlaatste plek verwezen door de wedstrijdleider. Van Moorsel klom nog op naar een tweede plek maar moest de winst aan de ervaren Tom Dielissen laten. Dielissen eindigde het totaal klassement achter van Moorsel als tweede. Bryan Eerden kende een solide dag en eindigde als derde.

Kroes

Bij de DD2 Masters mocht Dennis Kroes zegevieren dankzij drie overwinningen. Ronald Happel en Wim de Rue mochten mee op het podium als tweede en derde.


Vanaf woensdag alle fotos op KartPhoto.com 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet