BNL Karting Series

Karting: BNL: Prachtige BNL Kick Off op Horensbergdam in Genk!

Start foto

De BNL Kick Off vormde dit jaar de opening van het Belgisch kart seizoen. Heel wat rijders kwamen de voorbije weken al in actie in één of andere wintercup maar voor velen was het dit weekend op Karting Genk de eerste kennis making met een nieuw team, chassis of klasse. De zon was de afgelopen dagen al ruimschoots aanwezig en dat was op de wedstrijd dag niet anders. Op de tribune overheerste de geur van zonnemelk bijna die van benzine en verbrand rubber. Bijna ja, want we kwamen natuurlijk wel voor een spannende dag karten en niet voor de zon, al was dat wel een leuk extraatje!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

De dag begon met heel wat nieuwigheden. Misschien wel de belangrijkste verandering wat de BMC en BNL betreft is Jerome Fontaine. Zoals jullie allemaal weten nam Boy Pijls eind vorig seizoen afscheid van Karting Genk. Jerome is de opvolger van Boy en was vandaag aan zijn vuurdoop toe maar slaagde volgens ons met glans! Daarnaast werden er zowel voor de Senioren als voor de Junioren heats ingelast waardoor iedere rijder een wedstrijd meer kon afwerken. Door het grote aantal deelnemers werden de Junioren en Senioren in twee groepen gedeeld. Na de trainingen werden de snelste in één groep gezet en de traagste in de tweede groep geplaatst. In die groepen werden de kwalificaties afgewerkt waardoor velen een trage training afwerkte om in de gunstigere groep twee terecht te komen. Uiteraard werd hier met gemengde gevoelens op gereageerd waardoor het niet zeker is of dit systeem bij de volgende wedstrijd nog gehanteerd zal worden.

Micro Max

In de MicroMax stonden zeven rijders aan de start. Enkelen hadden al de nodige ervaring maar voor anderen zou het, het eerste wedstrijd weekend worden. Jansons Arturs pakte de eerste pole van het seizoen, nipt voor Bjarne Van der Linden en Matiss Malinovskis.
De eerste race was meteen spannend vooraan. Arturs en Van der Linden leken mooi voor de overwinning te kunnen vechten maar in het gevecht om de leiding gingen ze beiden van de baan. Luca Leistra profiteerde optimaal en won Kobe Pauwels en Gilles Stadsbader. In de tweede race nam Van der Linden revanche. De EGP rijder wurmde zich doorheen het veld en won knap voor Luca Leistra en Matiss Malinovskis.

Podium MicroMax

Dankzij een eerste en tweede plek won Leistra het dag klassement voor van der Linden en Malinovskis. Luca Leistra neemt zo een gratis inschrijving voor het volledige BNL seizoen mee naar huis!

MiniMax

Het was spannend afwachten wat de rijders in de MiniMax konden bieden. Rens van Pelt verkeerde in bloedvorm maar Tuur Stalmans en company zouden hun huid maar wat duur verkopen. Sanne van Wagensveld vertrok naar de Junioren maar MicroMax kampioen Noah Veugen stapte een klasse hogerop en kwam in actie in de MiniMax. Geen Michelangelo Amendola aan de start die de kickoff links liet liggen om zich te concentreren op een andere wedstrijd volgend weekend met de X30 Cadet. Amendola kende zaterdag overigens een zware crash in Mariembourg waaraan hij enkele hechtingen in zijn knie overhield maar kwam in een rolstoel supporteren voor zijn concurrenten.
Tijd voor actie nu! Rens van Pelt pakte al zijn derde pole van het seizoen en deed dat met verve! Hij zette Yoni Cauwenbergh en Tuur Stalmans op een halve seconde achterstand. Race één was meteen spannend. Van Pelt maakte een goede start terwijl Stalmans voorbij ging aan zijn teammaat van Cauwenbergh. Van Pelt hield er meteen een strak tempo op aan waardoor Stalmans alle zeilen moest bijzetten om de TopKart niet uit het oog te verliezen. Helaas voor Stalmans moest hij van koers veranderen en verdedigen tegenover de achtervolgers. Van Pelt was dan gaan vliegen en dus konden we ons concentreren op de strijd voor de laatste twee podium plekken. Die waren uiteindelijk voor Xander Przybylac en Tuur Stalmans.

van Pelt

Ook race twee begon met kopstart voor van Pelt. Przybylac kon plek twee niet vasthouden en zag de snelle Tuur Stalmans meteen voorbij komen. Die wist dat hij van Pelt niet mocht laten gaan zoals in race twee en plaatste vroeg in de wedstrijd een geslaagde aanval. Stalmans op kop, van Pelt op twee, Przybylac op drie. Voor even toch want ook van Pelt is niet van gisteren en weet dat je Stalmans geen vrije baan moet geven. Eén ronde verder wisselde de kop opnieuw van positie en dat zou tot het einde zo blijven. Xander Przybylac wist Stalmans nog een keer te verschalken voor P2 en werd tweede voor Stalmans. Het eindtotaal ziet er net hetzelfde uit. Van Pelt wint voor Przybylac en Stalmans.

Junioren

Een Junioren veld met ster allures, zo kunnen we deelnemers het best omschrijven. Het niveau dat gisteren gehaald werd in Genk zal moeilijk te evenaren worden door andere kampioenschappen, behalve het EK dan. De reden voor dit internationale veld ligt onwaarschijnlijk bij de Rotax Eurochallenge dat binnen enkele weken van start gaat in Genk. Door het grote deelnemersveld werd er besloten in series te rijden en het veld in twee te splitsen. Na het samenvoegen van de chronos prijkte Thomas Preining bovenaan. De snelle Oostenrijker die ook het Chrono Winterkampioenschap afwerkte was sneller dan zijn teammaat Richard Verschoor en de Belg Max Timmermans. Na de heats stond Timmermans bovenaan de tabellen. De FA rijder in dienst van Dan Holland Racing reed zoals altijd verstandig naar de pole voor de finale. Richard Verschoor behield P2, Thomas Preining startte als derde. Daarachter volgde nog een horde snelle mannen met onder anderen Luc Wooder, Berkay Besler en Leonard Hoogenboom.

Preining

De opwarm- en formatie ronde verliep vlekkeloos tot het veld de laatste bocht richting de rechte lijn uitkwam. De krachtbron van Max Timmermans weigerde plots dienst. Het veld duwde hem op tot voorbij startfinish maar in de eerste bocht was het einde verhaal voor een erg teleurgestelde Timmermans. Het veld liet Timmermans achter en maakte er een spannende finale van. Het was uiteindelijk Thomas Preining die na vele positiewisselingen en stuurmanskunsten van het hoogste niveau won voor David Wooder en Richard Verschoor. Na wat we gisteren zagen in Genk, kijken we al reikhalzend uit naar de RGMMC!

Senioren 2

Ook de Belgische Senioren rijders hadden hun handen vol met buitenlandse deelnemers. Uiteraard hoorde daar de Nederlanders bij die het feestje compleet maken al was er gisteren ook heel wat Brits talent aanwezig. En dan is het meteen oppassen geblazen want de manier van racen tussen ons en de piloten afkomstig van de andere kant van de Noordzee is als water en vuur.
Toch zag het er na de kwalificaties erg goed uit. Vincent Jewell pakte een mooie pole op zijn TonyKart van het team van Birger Bouvin. Lars Lamborelle zat er zoals altijd goed bij met een tweede tijd, GKS held Dylan Lahaye werd derde. Na de series waarbij het nut van de voorbumpers jammer genoeg te vaak bewezen werd, werd het klassement helemaal door elkaar gegooid. Lars Lamborelle deed het in zijn twee series goed en pakte de pole voor de allesbeslissende finale. Dries Vanthoor wist goede series af te werken, bleef uit de brokken en startte als tweede. Connor Jupp had plek drie in handen.

Senioren

De zon minderde in kracht, de zonnebrillen konden aan de kant en het publiek maakte zich op voor een race die niet snel vergeten zal worden. In een start die weer meer weg had van de plaatselijke bowling club dan van karting konden meteen heel wat rijders een mooie eindklassering vergeten. Zo ook Glenn Van Parijs die gedurende de dag de nodige klappen te verduren kreeg, ook Dries Vanthoor kon niet lang van zijn plek vooraan het veld genieten en kreeg een dreun op de achterbumper en moest achteraan aansluiten.
Lamborelle hield vooraan ijzersterk stand tegenover een dreigende Connor Jupp en liep samen met de Britt enkele meters weg. Daarachter kwam een ontketende Glen van Droogenbroeck aangestormd. Ook van Droogenbroeck werd tijdens de series meer als stootkussen dan als tegenstander gebruikt en was op de terugweg. Dylan Lahaye volgde achter Van Droogenbroeck en pakte het in de finale veel slimmer aan dan in de heats door mooi te volgen in het spoor van de rijder van Deams Racing. Achter van Droogenbroeck en Lahaye kwam een groepje rijders met onder andere Nicolas Claes, Damien de Clerq en Robbie Gallier aangereden. Helaas werd er in dat groepje te vaak van positie gewisseld en plaatste Nicholas Claes nog een do or die actie die de zegenkansen van deze groep teniet deed. Ook Connor Jupp kreeg genoeg van de achterkant van Lamborelle en nam vooraan over.

van Droogenbroeck

Van Droogenbroeck knalde de ene snelle ronde achter de andere aan en langzaam maar zeker richting Jupp en Lamborelle. Wanneer de vier, Lamborelle, Jupp, van Droogenbroeck en Lahaye samenkwamen was het einde van de wedstrijd al in zicht. Van Droogenbroek passeerde eerst Jupp en ging dan voorbij aan Lamborelle. Dylan Lahaye deed net hetzelfde maar nam dit keer geen overbodige risico's om van Droogenbroek te passeren en stelde zich tevreden met een tweede plek. Glen van Droogenbroeck bevestigde dat een domme actie van een concurrent in de serie niet meteen het einde van de dag hoeft te betekenen en pakte een prachtige overwinning. Connor Jupp haalde de derde plek nog binnen ten koste van Lars Lamborelle.

DD2

In de DD2 waren de ogen op Xen de Ruwe en Mathias Detige gericht. In een mager veld kwam Jim Ringelberg zich nog eens amuseren en zagen we de eerste wedstrijd van Bryan Eerden in de DD2.
Mathias Detige haalde de eerste veldslag van de dag binnen en pakte de pole voor Xen de Ruwe en Tasmin Germain. Detige en de Ruwe reden meten van het veld weg en namen een enorme voorsprong op de rest. De Ruwe dichtte het gaatje met Detige rondje per rondje en ging er uiteindelijk ook voorbij in de eerste bocht. Detige plaatste echter meteen een tegenaanval en ging weer voorbij aan de Ruwe. Helaas voor beiden werden ze na de wedstrijd gediskwalificeerd wegens non-conform heden. Haralds Garkaklis won zo voor Jim Ringelberg en Bryan Eerden.
In de tweede race haalde de Ruwe het wél, voor Detige en Garkaklis. Haralds Garkaklis won zo ook het dagtotaal voor Jim Ringelberg en Christophe Adams!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet