CIKFIA

Persbericht: Pech in finale houdt Martijn van Leeuwen van podium tijdens WSK Champions Cup in La Conca

mvl laconca 5781

Karter Martijn van Leeuwen was afgelopen weekend op het circuit van La Conca in Zuid-Italië een klasse apart in de KF-divisie. Tijdens de CIK-FIA WSK Champions Cup heeft de in België wonende Nederlander zich te midden van de absolute wereldtop in karting goed in de kijker gereden. Na sterke kwalificatieheats plaatste Van Leeuwen zich in de finale op een knappe derde startpositie. Al in de eerste ronde pakte hij de tweede positie over en reed hij naar de raceleider Alessio Lorandi (I) toe. In de derde ronde sloeg het noodlot echter toe: "Mijn rechter achterband liep van de velg. Daardoor vloog ik in de chicane van de baan en was mijn race over. Ontzettend jammer, want ik zat helemaal in de race en zag mogelijkheden om de finale te winnen", analyseerde Van Leeuwen zijn uitvalbeurt. Gelukkig krijgt hij snel kans op revanche, want komend weekend staat deel twee van de WSK Champions Cup op het programma, wederom op La Conca.


Martijn van Leeuwen is opgegroeid met autosport, want zijn vader Richard reed in de Zomeravondcompetitie (DNRT) in diverse klassen en nam zijn zoon vaak mee naar het circuit. Al op zijn derde kreeg Van Leeuwen junior zijn eerste kart, maar pas op zijn zesde kreeg hij echt interesse in karting. Samen met zijn vader ging hij karten en deden ze aanvankelijk alles zelf, maar al snel kwam er een monteur bij. Zo groeide de interesse en het talent in het karten gestaag en ging Martijn van Leeuwen steeds een niveau hoger. Eerst voornamelijk in Nederland, maar al snel ook internationaal.

Het talent van Van Leeuwen werd onderkend, want de jonge karter kreeg van de schoolinspectie de topsport status en daarmee toestemming om 90 dagen per jaar voor zijn sport afwezig te zijn van school. De combinatie van topsport en zelfstudie gaat de 15-jarige Van Leeuwen goed af, want naast zijn prima resultaten in karting scoort hij ook op school goede cijfers. Inmiddels heeft Martijn van Leeuwen de voor zijn leeftijd hoogst mogelijke topsportstatus toegewezen gekregen van het NOC/NSF. Ook in België is het talent van Van Leeuwen opgevallen, in februari jl. werd hij verkozen tot jeugdsporter van 2013.

Met de samenwerking met Keijzer Racing zette Van Leeuwen een uitstekende stap in verdere professionalisering. Afgelopen jaar reed Van Leeuwen in het Duitse kart kampioenschap DKM en werd daar kampioen. Op het EK werd hij derde met hetzelfde aantal punten als de latere wereldkampioen, waarmee Van Leeuwen onderstreepte tot de absolute top te behoren in zijn leeftijdcategorie. Willemjan Keijzer onderstreept het talent van zijn pupil: "Martijn is in staat te pieken op het juiste moment. Zonder ontzag voor de gevestigde orde doet hij waar hij het beste in is en dat heeft hem ver gebracht en zal hem nog veel verder brengen. Ik voorspel hem een goede toekomst."
Dit jaar debuteert Van Leeuwen in de klasse KF en al tijdens zijn allereerste race, tijdens de WSK Wintercup in het Italiaanse Lonato, deed de inwoner van Rijkevorsel van zich spreken door direct de eerste race te winnen.

mvl laconca 1497 Van links naar rechts: Teamgenoot Rinus van Kalmthout, teameigenaar Willemjan Keijzer en Martijn van Leeuwen

Ook tijdens het tweede evenement, afgelopen weekend op La Conca, wist Van Leeuwen de ogen op zich gericht te krijgen. Na drie sterke heats, waarin hij als zesde, achtste en tweede over de finish wist te komen mocht de jonge coureur in de pre-finale als vierde van start. Ondanks zijn gebrek aan ervaring in deze klasse wist hij deze race van 16 ronden als tweede te finishen en daarmee bezorgde hij zichzelf een prachtig uitgangspositie voor de finale, waarin hij als derde mocht starten.

Met een perfecte start wist Martijn van Leeuwen al direct de tweede plaats over te nemen en ging hij op jacht naar raceleider Alessio Lorandi, de ervaren zoon van een groot Italiaans kartteam. Van Leeuwen reed weg van zijn achtervolger en was klaar om het gevecht aan te gaan met Lorandi, maar zover kwam het helaas niet. In de derde ronde liep het rubber van zijn rechter achterwiel van de velg en daardoor gleed de ongelukkige coureur van de baan en was zijn finale direct over.

"Ontzettend jammer", sprak Van Leeuwen teleurgesteld. "Ik zat ontzettend goed in de wedstrijd en voelde dat het mogelijk was om de Italiaan op eigen bodem te verslaan. Helaas kwam het niet zover. Volgende week, wanneer deel twee van de WSK Champions Cup op het programma staat op ditzelfde circuit, hoop ik op revanche."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet