Rinus van Kalmthout

Persbericht: Rinus van Kalmthout ondanks griep toch naar finale tijdens WSK Champions Cup in Italië

480 rvk LaConca1 9576

De WSK Champions Cup op het Zuid-Italiaanse kartcircuit La Conca betekende voor Rinus van Kalmthout alweer het tweede evenement van 2014 in zijn nieuwe klasse KF-Junioren. Zijn sterke optreden op Lonato (I) van vorig weekend leek aanvankelijk een nog beter vervolg te krijgen, maar een flinke griep ontnam hem de kracht om de strijd met de voorhoede aan te gaan. Toch lukte het de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout om de finale, waarvoor slechts 34 van de 66 KF-Junioren zich konden plaatsen, te bereiken en dat was al een klein wonder op zich. In de finale ging de jonge Van Kalmthout als 16e van start, maar al in de derde bocht werd hij bij een scrimmage hard van achteren aangereden, waardoor hij terugviel naar de achterhoede. Het ontbrak hem aan kracht om te vechten zoals iedereen inmiddels van hem gewend is, toch wist hij als 24e over de finish te komen. Volgend weekend al is deel twee van de WSK Champions Cup op La Conca en dan hoopt Van Kalmthout weer op volle kracht mee te kunnen strijden.

Fotografie: Alexandros Vernardis

480 rvk LaConca1 0818


Na zijn eerste kennismaking met de KF-Junioren op Lonato keek Rinus van Kalmthout ernaar uit om opnieuw de strijd aan te gaan met de sterke concurrentie in de CIK-FIA-klasse. Op het circuit van La Conca, nabij Lecce in Zuid-Italië, stond de WSK Championship Cup op zijn programma, een event bestaande uit twee ronden op het zelfde circuit. De eerste ronde werd gereden van 27 februari tot en met 3 maart, ronde twee begint op donderdag 6 maart en eindigt op zondag 9 maart. Aan dit groots opgezette evenement doen 193 coureurs uit 30 landen mee.

480 rvk LaConca1 9492

Zoals vaker liet Van Kalmthout tijdens de vrije trainingen zien met de snelste rijders op de baan mee te kunnen. Tijdens de kwalificatietraining kwam de Hoofddorpse karter voor de vier kwalificatieheats op tweemaal de negende en tweemaal de tiende startplaats.

In de eerste heat op vrijdag kwam Van Kalmthout na een goede race als achtste over de finish. Op vrijdagavond werd duidelijk dat hij niet fit was en hoopte hij dat een goede nachtrust hem zijn kracht zou terugbrengen. Helaas bleek niets minder waar, de volgende ochtend voelde Van Kalmthout zich echt ziek. Even werd getwijfeld of racen mogelijk was, maar de jonge karter gaf zelf aan absoluut te willen rijden.
De tweede heat, op zaterdagochtend, had Van Kalmthout de pech dat hij bij de formatieronde niet op tijd zijn tiende startplek kon bereiken, omdat zijn kart niet wilde starten.

480 rvk LaConca1 0845

Zo moest hij de race beginnen vanaf een 18e plek en had hij dus al acht posities moeten toegeven. Na een zware race kwam hij getergd over de finish en bleek dat hij ook nog een tijdstraf had gekregen, omdat hij in de opwarmronde in zijn haast om naar zijn startpositie terug te rijden van zijn lijn geweken was. Dat betekende een teleurstellende 25e eindklassering in deze heat.

In de derde heat op zaterdagmiddag gingen kort voor de race begon de hemelpoorten open. Op een doorweekte piste lag Van Kalmthout, altijd sterk op een natte baan, na drie bochten al op de tweede plaats en toonde hij aan een echte regenracer te zijn. Jammer genoeg was dat ook het moment dat zijn eigen 'accu' vrijwel leeg raakte, want hij moest toestaan dat enkele rijders hem voorbijstaken. Nadat hij toch nog knap als zesde over de finish kwam in deze heat ging hij naar de dokter, die hem medicijnen voorschreef om de griep te bestrijden. Vervolgens vertrok hij linea recta naar het hotel en lag hij al om vijf uur op bed, in de hoop dat een goede nachtrust de griep zou overwinnen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet