RGMMC

Karting: RGMMC: Richard Verschoor tweede in finale Junioren, Glenn Van Parijs net naast podium bij Rotax Senioren.

Campillos zaterdag senioren
Het internationale Rotax seizoen is officieel begonnen met de Rotax Wintercup in Campillos. Na wisselende weersomstandigheden tijdens de kwalificaties en series bleef het vandaag droog. Al de gehele week zijn de Nederlanders en Belgen razend snel onderweg in Spanje en ook vandaag tijdens de finales was de snelheid ruimschoots aanwezig. Helaas kenden ook enkelen pech maar de tweede plek van Richard Verschoor in de Junioren en de vijfde plek van Glenn Van Parijs bij de Senioren bewezen nog maar eens het talent dat in Nederland en België aanwezig is.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: RGMMC

De prefinale van de DD2 begint met Sean Babbington op pole, Xen de Ruwe op P2 en Oriol Dalmau op P3. Lorenzo van Riet mocht starten vanaf een keurige 12e plek. Al van bij de start bouwde Babbington een grote voorsprong uit. Xen de Ruwe moest door zijn start aan de buitenkant een plekje toegeven aan Dalmau. Babbington zijn voorsprong werd groter en groter. Daarachter treintje met Oriol Dalmau, de Ruwe, Backmann, Easthope en Abasse. Met nog vijf ronden te gaan ging de Ruwe opnieuw voorbij aan Dalmau. Beiden trokken ze een gaatje ten opzichte van de achtervolgers. Babbington was dan al lang gaan vliegen en bouwde een indrukwekkende voorsprong uit en won voor de Ruwe en Dalmau. Lorenzo van Riet finishte net buiten de top tien op een elfde plek.

Campillos zondag Babbington

Voor de zoveelste keer deelden Babbington en de Ruwe de eerste rij tijdens de finale van de DD2. Oriol Dalmau vertrok als derde, Nederlander Lorenzo van Riet mocht zijn finale als elfde aanvangen. Sean Babbington pakte zoals verwacht de kopstart maar Xen de Ruwe zat diep in de problemen toen hij bij de start van de baan ging na contact met een andere deelnemer en ver buiten de top tien terug moest aansluiten. Anthony Abasse ging voorbij aan Oriol Dalmau voor P2. Lorenzo van Riet maakte meteen een plekje goed en reed na twee ronden als tiende rond. Met nog zeven ronden te gaan, bepaalde Babbington nog steeds het tempo. Abasse reed nog in tweede stelling maar Andreas Backman had de derde plek van Dalmau overgenomen. Lorenzo van Riet lag dan op een achtste plek, net voor Xen de Ruwe op P9. Aan Sean Babbington was het hele weekend al weinig te doen. Ook de finale werd knap gewonnen door de Britt die zo zijn inschrijving voor de Eurochallenge opzak heeft. Anthony Abasse werd tweede voor Andreas Backman. Xen de Ruwe beperkte de schade met P7, Lorenzo van Riet werd achtste.

Richard Verschoor stond met zijn FA kart op pole bij de Junioren. Yuri Vips en Thomas Preining maakte de top drie compleet. Max Timmermans vertrok als zevende, net voor Leonard Hoogenboom op P9. Luc Willemse volgde nog eens twee plekken verder op P11, daarna kwam Danny Kroes op P13. Denise de Rooij vertrok vanaf P20, Jarno Opmeer als 29e en Dikkie van der Wal als 34e. Beiden konden ze zich plaatsen via de second chance heats! Verschoor maakte een prima start en reed meteen enkele kart lengtes weg van de rest. Ook Max Timmermans kwam uitstekend weg en hing dan al vierde. Verschoor kwam als eerste door, net voor Dave Woorder en Max Timmermans. Leonard Hoogenboom volgde als vierde. Thomas Preining verloor wat plekken door zijn start aan de buitenkant en reed in de eerste ronde zevende. Wooder begon het gat te dichten naar Verschoor, Timmermans kon dat tempo nog volgen maar daarachter viel al een kleine kloof. Luc Willemse hing in de achtervolgende groep elfde, Danny Kroes dertiende. Denise de Rooij kwam goed weg maar verloor even later toch wat plekken en reed met nog drie ronden te gaan als 22e rond. Timmermans moest de leiders laten gaan maar Wooder leek niet tevreden met een tweede plek en begon Verschoor aan te vallen. Wooder moest hierbij breed gaan en verloor wat terrein. Timmermans ging erover en nam P2 over. Het achtervolgend treintje met onder andere Hoogenboom vond zo terug de aansluiting. Voor Verschoor was de winst nu binnen handbereik. Hij won dan ook erg knap voor Timmermans en Wooder die in de laatste bochtencombinaties nog twee plekken wist goed te maken. Luc Willemse werd 12e, Danny Kroes zestiende. Jarno Opmeer kwam sterk terug tot P17 en dat deed ook Dikkie van der Wal die van 34 naar 18 ging. Denise de Rooij werd 22e.

Campillos zondag Verschoor

Verschoor en Timmermans deelden de eerste startrij voor de finale. Dave Wooder volgde met een derde startplek, Leonard Hoogenboom was niet ver weg met een achtste plek. Luc Willemse vertrok als twaalfde, Danny Kroes als vijftiende, Jarno Opmeer als zeventiende en Dikkie van der Wal als achttiende. Denise de Rooij sloot het Nederlandse rijtje af als 22e.
De klok sloeg twintig na twee en het veld vertrok voor de opwarm ronde. Enkel Leonard Hoogenboom bleef staan op start finish. Uiteindelijk sloeg de motor toch aan en kon Hoogenboom weer aansluiten bij de rest van het veld en zijn plek weer innemen. Verschoor kwam uitstekend weg, maar Timmermans leek naar de leiding te gaan. Toch moest Timmermans weer inbinden en Verschoor voorlaten, Timmermans viel dan terug tot P7 terwijl Dikkie van der Wal in contact kwam met een concurrent. Leonard Hoogenboom behield zijn achtste plek en dus was alles nog mogelijk. Voor Danny Kroes en Jarno Opmeer zag het er vanaf dan al minder goed uit. Zij zaten in het gedrum bij de start en verloren veel plekken. Met nog negen ronden op de teller kreeg Hoogenboom de zwarte vlag, vermoedelijk ging er wat fout met het terug innemen van zijn positief na zijn defect bij de start. Na een mindere prefinale was Thomas Preining op de terug weg. Hij plaatste de ene mooie inhaalbeweging na de andere en ging achter zijn teammaat Verschoor aan. Yuri Vips viel Wooder aan voor P3 terwijl Thomas Preining de afstand tot Verschoor kleiner en kleiner maakte. Max Timmermans volgde als zesde op ruim drie seconden van de leider maar zou bij een gevecht om de leiding meteen de aansluiting hebben gevonden. In de laatste ronde ging Preining op het rechte stuk met het hoofd achter het stuur voorbij Verschoor. Verschoor leek even aangeslagen maar bood dan toch heel wat weerstand aan Preining om de leiding terug over te nemen. Verschoor smeet zijn FA naast die van Preining maar kwam net te breed uit waardoor de deur voor Vips helemaal open stond. Die kwam mooi binnendoor en pakte een prachtige overwinning in een even prachtige finale. Richard Verschoor werd tweede, Darren Keane werd derde terwijl Thomas Preining net naats het podium viel. Max Timmermans kwam net te kort en werd zesde. Luc Willemse werd veertiende, Dikkie van der Wal 20e, Denise de Rooij 23e, Danny Kroes 28e. Jarno Opmeer haalde het einde niet.

Campillos zondag Riley

Joseph Reilly vertrok bij de prefinale van de Senioren vanaf pole. Guan Yu Zhou mocht als tweede van start gaan. Michael Cool was de man op P3, zijn teammaat Glenn Van Parijs startte als zesde. Dries Vanthoor kwalificeerde zich als 12e, Lars Lamborelle als 15e. In een hectische start waarbij het rond de tiende plek al fout liep in de eerste bocht behield Reilly de kop. Zhou en Connor Jupp kwamen door als tweede en derde, Michael Cool stond dan al aan de kant. Glenn Van Parijs ging goed mee rond een zesde plek. Lars Lamborelle en Dries Vanthoor moesten rond de brokken heen rijden en verloren meteen al een hoop plekken. Yaro Deckers echter kwam wel goed door de eerste paar ronden en reed rond de tiende plek. Ook Tom Meijer deed het uitstekend en kwam met nog zes ronden te gaan als 11e voorbij startfinish. De koplopers waren erg aan elkaar gewaagd en de strijd viel wat stil. Aavo Talvar ging voorbij aan Connor Jupp die zo naar P4 verwezen werd en de hete adem van Van Parijs in zijn nek voelde. De top vier kwam in de laatste ronde dan weer helemaal samen en Van Parijs vond zo weer de aansluiting. In de laatste paar bochten was het weer chaos waardoor Zhou de prefinale won, Reilly tweede werd en Jupp als derde over de meet kwam. Yaro Deckers werd tiende, Tom Meijer dertiende en Lars Lamborelle vijftiende. Dries Vanthoor, vrijdag nog tweede in de kwalificatie, kende een lastige race en werd 24e. Michael Cool viel zoals gezegd al uit in een startcrash.
Voor de laatste race van het weekend vatte Guan Yu Zhou plaats op P1 met naast hem Joseph Reilly. Snelle dame Jessica Backman startte als derde. Yaro Deckers mocht vanaf de vijfde rij vertrekken. Lars Lamborelle, Tom Meijer en Dries Vanthoor moesten vanaf het middenveld komen terwijl Michael Cool na zijn crash vanaf de laatste rij naar voor moest komen. Guan Yu Zhou kwam heel goed weg, net als Backman en Reilly. Van Parijs en Deckers behielden hun positie terwijl Lamborelle meteen wat plekken goed maakte. De top drie trok meteen een gaatje, een achtervolgend treintje onder leiding van Van Parijs ging erachter aan. Het verschil bedroeg ongeveer 1,5 seconde en dus was alles nog mogelijk. Met één derde van de wedstrijd verreden kwam Lamborelle de top vijf al binnen gedoken net voor Yaro Deckers op P6. Zhou en Reilly hadden al een gaatje op Backmann die eenzaam als derde rond reed. Met nog drie ronden te gaan ging Reilly eindelijk voorbij Zhou. Het zat er al even aan te komen maar in de haripin zette Reilly de Tony Kart langs die van Zhou. Guan Yu Zhou probeerde nog wel, maar de leiding overnemen zat er niet meer in. Reilly won voor Zhou en Backman. Daarachter werd Van Parijs vijfde, Yaro Deckers werd achtste, Dries Vanthoor 12e en Michael Cool 17e. Lars Lamborelle werd zestiende, hij viel in de tweede helft van de wedstrijd nog ver terug nadat hij het groepje dat achter de leiders aanging nog even had aangevoerd. Tom Meijer werd nog 21e na een geslaagd eerste Europese weekend in de Senioren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet