CIKFIA

Karting: Aanrijding weerhoudt Max Verstappen van wereldtitel CIK-FIA KF klasse

480 max verstappen 6466

Wat voor Max Verstappen een grootse afsluiting van zijn enorm succesvolle carrière in de kartsport had moeten worden, is in Bahrein uitgedraaid op een enorme teleurstelling voor het jeugdige supertalent. Hoewel de dag op een hele goede manier begon en ook de prefinale van de tweede ronde van het CIK-FIA World Championship KF met overmacht door Max kon worden gewonnen, werd een aanvaring met Nicklas Nielsen tijdens de finale de favoriet voor de wereldtitel fataal en zorgde ervoor dat Max ondanks een beregoede start de finish niet zou halen. Max, die terug kan kijken op een exceptioneel succesvol seizoen waarbij meerdere grote titels in de wacht werden gesleept, moest het deze keer zelfs bekopen met een diskwalificatie. Door deze tegenslag heeft de Limburger zich tevreden moeten stellen met een derde plaats in het wereldkampioenschap voor automatisch geschakelde karts. Ondanks deze bittere pil mag Max terugzien op een uitermate goed verlopen seizoen, waarvan met gerust hart kan worden gesteld dat een dermate langlopende zegetocht in de historie van de kartsport niet eerder op deze schaal is vertoond.

Tekst en foto's: PR

De warming-up op zaterdag brengt voor Max nog veel goeds en na een tussenstop om nog wat aan de kart te verstellen, blijkt Max de snelste rijder en kan hij de prefinale met goede moed tegemoet zien. Max mag de prefinale van de tweede positie van start gaan direct achter Dorian Boccolacci. Max komt goed weg en houdt Nielsen achter zich. Het duurt niet lang of Max ziet kans Boccolacci te verschalken op het moment dat Jordon Lennox-Lamb zich aan Nielsen voorbij drukt. Een korte worsteling ontstaat, waarbij Nielsen even een kleine aanvaring met Boccolacci heeft die daardoor meerdere plaatsen wegzakt. Voor Max maakt dit niets uit, want na zijn scherpe inhaalactie is de weg vrij en kan het uitlopen op de rest van het veld beginnen. Boccolacci komt twee ronden later weer terug naar voren, maar ziet geen kans de nu ontketende Verstappen bij te houden en ziet de kart van Max met lede ogen aan de horizon verdwijnen. Als twee derde van de vijftien ronden tellende prefinale is verreden, moet Boccolacci dan toch zijn tweede plaats afstaan aan Joyner. Max is intussen op ruim 2,52 seconden voorsprong uitgekomen en ziet kans dit vast te houden tot aan de laatste ronde. Met 2,786 seconden voorsprong finisht de dit jaar onverslaanbare superkarter voor Joyner en Felice Tiene en mag daardoor de finale vanaf pole positie aanvangen.

480 max verstappen 3200

Als de finale van start gaat, is Max opnieuw goed weg. De als tweede gestarte Joyner moet Nielsen voorlaten, zodat Max alles uit de CRG-kart met TM-motor moet halen om deze grote concurrent voor te blijven. Bij de strijd om de eerste plaats is het Nielsen die als eerste de fout in gaat door al na enkele bochten Max een stevige tik uit te delen. Max laat zich echter niet van de baan rijden en ziet kans de eerste positie te behouden. Nielsen krijgt een waarschuwingsvlag en raakt zelf enkele plaatsen kwijt aan Joyner en Lennox-Lamb, maar zet opnieuw de aanval in. Al in de derde ronde zit Nielsen achter Joyner en de laatste ziet in zevende omloop kans Max met een strakke inhaalmanoeuvre via een binnenbocht te passeren. Max heeft nu Nielsen achter zich, maar zet de jacht op Joyner direct in.

Niet veel later krijgt Max opnieuw een duw van Nielsen, maar Verstappen junior weet de kart op de baan te houden. Het voorval leidt er echter wel toe dat beide kemphanen het volgende rechte stuk naast elkaar komen te rijden en dat eindigt in een crash, waarbij beiden in het Bahrainse zand naast de baan moeten happen. Nielsen valt direct uit, terwijl Max nog door kan op een zesde positie. Helaas is er dermate veel schade aan de kart dat Max gedurende de rest van de 22 ronden tellende finale terugzakt naar de 28e positie en twee ronden voor het einde de strijd moet opgeven. Daarmee is de wereldtitel buiten bereik. Joyner wint de finale – en daarmee de wereldtitel KF – voor Basz en Convers. Zo keert Max aan het einde van een succesvol seizoen - dat zijn weerga niet kent - helaas met lege handen terug naar huis. Ondanks dit debacle mag de zestienjarige karter, die komend jaar zijn debuut in de autosport gaat maken, dus terugzien op een zeer goed seizoen dat van begin tot bijna het einde één lange zegetocht mag worden genoemd.

480 max verstappen 4576
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet