GrandFinals

Persbericht: Rinus van Kalmthout beste Nederlander bij wereldkampioenschap karting in New Orleans

rvk gf usa C138

Rinus van Kalmthout heeft na een moeilijk begin van zijn eerste wereldkampioenschap karting in Amerika een ijzersterke eindsprint ingezet. Nadat hij zich bij de Grand Finals in Nola had gekwalificeerd voor de finale viel hij kort na de start door een crash terug naar de 34e en laatste plaats. Een prachtige inhaalrace bracht hem toch naar de 18e positie, die na de diskwalificatie van een andere deelnemer nog werd omgezet in een 17e eindklassering. Daarmee werd Van Kalmthout de beste Nederlander van Team Nederland.

In de vrije trainingen had Van Kalmthout aanvankelijk moeite om een goede set-up te vinden voor de Energy-kart. Zijn kart reageerde geheel anders dan de Energy-kart waarop hij vorige keer had gereden. In de kwalificatie ging het gelukkig beter en kwam de 13-jarige karter nog 0,3 seconde te kort voor een positie op de eerste startrij. In dit competitieve veld is een paar tienden echter een groot verschil, wat wel bleek uit het feit dat zijn tijd 'slechts' goed was voor een 41e startplaats.

 

rvk gf usa 3236

Voorrondes
In de eerste heat toonde Van Kalmthout waarin hij het beste is, het passeren van concurrenten. In een flitsende heat reed de jonge Hoofddorper van de 21e naar een prachtige 13e positie. Groot was de verbazing bij Van Kalmthout en zijn team toen hij een absurd zware straf kreeg voor een onbetekenend vergrijp. Een verdedigende actie op een andere karter leverde hem tien strafseconden op, waardoor Van Kalmthout als 27e geklasseerd werd.
Een perfecte start in de tweede heat was de voorbode van opnieuw een sterke inhaalrace, waarin Van Kalmthout van de 21e naar de uiteindelijk zesde stek reed. Zijn rondetijden waren gedurende deze race nog maar ééntiende van een seconde langzamer dan die van de winnaar van de race.
In de derde heat reed Van Kalmthout opnieuw sterk naar voren, maar aangekomen op de 13e positie werd hij vol van achteren geraakt door een coureur die vijf rijders tegelijk wilde uitremmen. Van Kalmthout vloog hierdoor het gras in en viel terug naar de 24e positie. Opnieuw zette hij een inhaalrace in en reed daarbij dezelfde rondetijden als de koplopers. Die goed rondetijden brachten hem terug naar de 14e plek. In de allerlaatste ronde schoot hij echter bij een inhaalpoging even van de baan. Die manoeuvre kostte hem enkele plekken, hij finishte deze heat uiteindelijk als 19e.

rvk gf usa 865E

Last Chance-race
Met deze resultaten moest Van Kalmthout meedoen aan de Last Chance-race, waarin hij vanaf poleposition mocht vertrekken en in de top zes moest finishen om zich te kwalificeren voor de pré-finale. Die missie slaagde glansrijk, Rinus van Kalmthout mocht in de pré-finale als 30e starten.

Pré-finale
Al in de eerste ronde ging het jammerlijk mis voor de jonge rijder. Na een flinke crash was zijn voorbumper verbogen. Van Kalmthout moest uitstappen om de bumper weer recht te zetten en had daarbij het geluk dat de gele vlag uit was. Hierdoor kon hij toch nog achteraan als 34e aansluiten. Na de herstart passeerde hij wederom in vlot tempo de ene na de andere concurrent en lag vijf ronden later al 16e. Met voldoende tijd leek een verdere opmars mogelijk, totdat een Spaanse coureur bewust vol op de kart van Van Kalmthout instuurde toen hij door hem aan de binnenkant werd ingehaald. Een afgebroken achterbumper betekende voor de zoon van Marijn van Kaltmhout helaas het einde van de pré-finale.

 

rvk gf usa 70008

Finale
In de finale had Van Kalmthout een goede start en reed na een aantal zeer sterke raceronden snel naar voren naar een 15e positie. Tot zijn verbijstering werd hij opnieuw hard van achteren geraakt, waardoor hij terugviel naar de 28e positie. Getergd door zoveel ongeluk reed hij toch weer naar voren om als 18e over de finish te rijden. De wedstrijdleiding had door de vele incidenten in deze race maar liefst drie uur nodig om tot een einduitslag te komen. Rinus van Kalmthout werd uiteindelijk als 17e geklasseerd en was daarmee de best gekwalificeerde Nederlandse deelnemer.

 

rvk mvdb gf

Dankwoord
Deze keurige uitslag betekende voor Rinus van Kalmthout het einde van een veelbewogen week, waarin hij ondanks de vele tegenslagen toch de finale wist te bereiken. "Ik ben erg blij dat ik van de 72 kampioenen vanuit heel de wereld die hier gestreden hebben toch als 17e ben geëindigd. Daarvoor wil ik Mats van den Brand, Gerard Traarbach, Ton Vink en Jacco van Dijk hartelijk danken, want zonder hen was dat niet mogelijk geweest. Ook mijn zus Michelle en mijn ouders wil ik enorm bedanken voor hun support gedurende deze hectische week", besluit een tevreden Rinus van Kalmthout zijn eerste wereldkampioenschap karting.

 

team netherlands gf

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet