GrandFinals

Karting: GrandFinals: Pechvolle finales voor onze landgenoten.

Zaterdag

De Nederlanders en Belgen die deelnamen aan de Grand Finals verlaten het NOLA Motorsports Park zonder beker maar wel met opgeheven hoofd. Gisteren avond laat werden de finales van het Wereldkampioenschap karting in de Rotax klassen afgewerkt. Dat onze helden het lastig zouden krijgen werd al snel duidelijk. Geen van hen kon een hoofdrol spelen in de finales maar allen horen ze bij de top van de wereld!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Rotax

De Amerikaan Juan Correa is de nieuwe wereldkampioen bij de Rotax Junioren. Correa was in de eerste dagen van het event niet nadrukkelijk aanwezig maar boekte stelselmatig progressie om de titel binnen te halen in zijn thuisland. Het was de Britt Ward Brett die de prefinale won voor Tom Harvey en Luke Selliken. Lars Lamborelle werd nog zestiende en kon dus nog wel wat te betekenen hebben in de finale. Max Timmermans werd met een kart die volledig krom was 20e en Rinus van Kalmthout 31e. In de finale kwam Juan Correa van vijf naar één om zo wereldkampioen te worden. Ward Brett en Yuan Yhu Zhou werden tweede en derde. In een incidentrijke finale werd Rinus van Kalmthout ijzersterk zeventiende! Een super prestatie van dit 13 jarige talent! Max Timmermans volgde kort daarachter op P19. Na verschillende keren getorpedeerd te zijn moest Timmermans met een kromme kart racen voor wat hij waard werd. Een negentiende plek was het resultaat. Lars Lamborelle die de hele week eigenlijk de snelste Junior van de Nederbelgen was haalde de finish jammer genoeg niet.

Zaterdag 2

In de prefinale van de Senioren zat het allemaal erg kort op elkaar. Oliver Hodgson won voor regerend kampioen Charlie Eastwood en Carlos Gil. Sam Schippers en Bryan Eerden zochten elkaar op en werden 25e en 26e. Oliver Hodgson was de enige van de toppers van de prefinale die vooraan stand hield in de finale. Hij won dan ook terecht voor Aavo Talvar en Oliver Askew. Sam Schippers maakte nog enkele plekken goed en werd 21e, Bryan Eerden 25e.

In de DD2 had België de beste kaarten voor een mogelijk podium of een titel. Mathias Detige mocht als vijfde starten, Xen de Ruwe als zesde. Kazimieras Vasiliauskas won de prefinale voor zijn landgenoot Simas Juodvirsis en Daniel Formal. Mathias Detige moest wat plekken toegeven en werd tiende. Xen de Ruwe kende weer zijn nodige dosis pech en werd pas 29e. Het WK en Xen de Ruwe, het zijn en blijven geen goede vrienden. Milan Dontje parkeerde zijn CRG tussen de Belgen op P25!
In de finale schoof Juodvirsis nog een plekje op. Dat was genoeg om de wereldtitel te pakken. Juodvirsis werd vorig jaar nog Europees kampioen in de KZ2 en voegt daar nu een wereldtitel aan toe. Vasiliauskas, die vanaf pole vertrok werd pas 33e, Daniel Formal die als derde vertrok werd 34e. het podium werd vervolledigd door Joey Wimsett en Oriol Dalmau. Mathias Detige plaatste nog een sterke remonte en werd zesde. Milan Dontje werd 27e en Xen de Ruwe 31e.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet