GrandFinals

Rinus van Kalmthout achtste tussen internationale toppers in Spaans Zuera

480 rinus actie 3684

Rinus van Kalmthout heeft op het Spaanse kartcircuit van Zuera na twee sterke finale races een keurige achtste plaats behaald. Temidden van de internationale toppers, waaronder ook Europees kampioen Rotax Max Junior Guan Yu Zhou, reed de 13-jarige karter een zeer sterke finale, waarin hij achter de ervaren Lars Lamborelle als tweede Nederlander over de finish kwam. Belangrijkste conclusie na dit evenement is dat Van Kalmthout gegroeid is als coureur voor wat betreft verdedigend rijden. "Ik ben nu klaar voor het wereldkampioenschap in New Orleans", stelde de strijdbare jonge karter.


Tekst: PR
Foto's: The Racebox

Rinus van Kalmthout zag het evenement in Zuera voornamelijk als goede voorbereiding op het wereldkampioenschap in New Orleans, waar hij in november sterk voor de dag hoopt te komen tussen de wereldtoppers. Hoewel hij in Zuera met een Alonso-kart reed en niet in de op het WK vereiste Energy-kart, wilde Van Kalmthout graag strijd leveren met een aantal coureurs die hij ook in Amerika zal tegenkomen. Een elektronisch probleem tijdens de kwalificaties op vrijdag gooide echter behoorlijk roet in het eten.


"Tijdens de vrije trainingen op donderdag ging het fantastisch, ik zat de hele dag bij de snelste rijders en zag de kwalificatie daarom met vertrouwen tegemoet", vertelde Van Kalmthout. "Tijdens de vrije training voor de kwalificatiesessie bleek mijn uitlaat gescheurd en liep de kart echt voor geen meter meer. Ook na het monteren van een nieuwe uitlaat bleef mijn kart tijdens de kwalificatie veel te langzaam en kon ik de tijden die ik tijdens de trainingen had gereden bij lange na niet meer halen." Naar later bleek was een elektronisch probleem hiervan de oorzaak, met helaas het vervelende gevolg dat de jonge Van Kalmthout de drie races van zes ronden elk vanaf een kansloos lijkende 23e startplek moest beginnen.

In de eerste race begon Van Kalmthout zoals hij dat al vaker liet zien aan een mooie inhaalrace. Toen er vlak voor hem een scrimmage ontstond kon hij in eerste instantie buiten de mêlee blijven.

480 kapotte radiator 1984

Rinus in zijn Alonso met beschadigde radiator

Een achteropkomende rijder raakte echter een andere rijder, kwam van de grond en landde bovenop de kart van de ongelukkige Van Kalmthout. Deze verloor hierdoor niet alleen kostbare tijd maar ook zijn radiator werd door de crash aanzienlijk beschadigd waardoor hij vroegtijdig de wedstrijd moest staken en eindigde op de laatste en 32e plek.


De tweede race ging gelukkig veel beter, Van Kalmthout reed vanaf de 23e startpositie erg sterk naar een keurige 12e plaats. Ook in de derde race was Van Kalmthout goed op weg naar voren, maar opnieuw een scrimmage wierp hem enkele posities terug. Uiteindelijk wist hij zich nog terug te vechten naar een 15e plaats. De snelheid van Van Kalmthout bleek derhalve niet zozeer uit zijn klassering, maar wel uit het feit dat hij van alle heats de snelste rondetijd wist te realiseren.

De resultaten uit deze drie races bezorgden Van Kalmthout een 21e startpositie voor de Pré-finale. Ook deze race toonde de jonge karter aan dat het passeren van tegenstanders zijn sterkste punt is. In een zeer sterk gereden race klom hij op naar een tiende plaats, de positie waarmee hij ook de Finale mocht gaan aanvangen.

De strijd in de top tien was erg fraai. Van Kalmthout wist twee posities goed te maken en was snel op weg naar de nummer zeven, zijn landgenoot Lars Lamborelle. De Brit Omar Ismail viel hem echter aan en in plaats van gezamenlijk het gat naar Lamborelle dicht te rijden moest Van Kalmthout zijn achtste positie verdedigen. Die strijd was uitermate spannend en even leek de Hoofddorper zijn positie te verliezen. Zeer strijdbaar pakte hij zijn plek echter terug en met een verschil van slechts vijfhonderdste van een seconde kwam Van Kalmthout als achtste over de finish. "Na de moeilijke kwalificatie was dit voor mij het maximaal haalbare, dus moet ik hier tevreden mee zijn", verklaarde Van Kalmthout na de finale.

De 13-jarige karter gaat zich nu focussen op het WK in New Orleans, waaraan hij als kampioen in het Dutch Rotax Max Junior Championship mag meedoen. Aan het Rotax Grand Finals doen alle Rotax Max-kampioenen uit de hele wereld mee. In totaal zullen per klasse ruim 70 karters deelnemen, die er alles aan zullen doen om zich te kwalificeren voor de grote Finale op 13 november. De race is uniek, omdat alles dat met de race te maken heeft, zoals chassis, brandstof, banden, gereedschap en zelfs de kart-stands, aan de rijder verstrekt worden. Doel is om op basis van volledig gelijk materiaal de beste coureur ter wereld te vinden.

480 begeleider 0812

Rinus met zijn monteur/ begeleider Mats van den Brand klaar voor de Grand Finals


Zenuwachtig is Rinus van Kalmthout nog niet, hij ziet zijn deelname aan de mooiste kartrace van het jaar als een enorme uitdaging. "Ik heb niets te verliezen en wil vooral genieten van racen op wereldniveau."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet