Belgian Max Challenge (BMC)

Karting: BMC: Wie juist gokt wint laatste BMC in Genk

BMC6 6

De zesde en laatste Belgian Max Challenge werd gedirigeerd door het weer. Een aardige regenbui in de nacht van zaterdag op zondag verplichtte de rijders tot de overstap naar regenbanden. Daarna droogde het op maar enkele druppels waren genoeg om het Genkse asfalt opnieuw glad te maken. Wie op het juiste moment, de juiste keuzes maakte kwam een stap dichter bij de overwinning.


Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Niet enkel die overwinning was belangrijk, er waren immers nog heel wat titels te verdelen. Dat in combinatie met de wisselende en verraderlijke omstandigheden maakte de titelstrijd ongemeen spannend.

BMC6 3

In de Micro Max was de beslissing al gevallen. Noah Veugen was oppermachtig dit seizoen maar naar het einde toe kwamen toch enkele rijdertjes in de buurt van Veugen. Toch wist laatstgenoemde opnieuw pole te pakken voor Xavier Handsaeme en Alois Deleersnyder. Bij de start van race één lag de baan er op sommige plekken nog lastig bij. Veugen en Handsaeme trokken er samen vandoor. Handsaeme kon Veugen erg goed volgen in de regen maar finishte op 0.4 seconden als tweede achter Veugen. Bjarne vander Linden deed de nodige ervaring op en werd derde.

BMC6 7

In de laatste race van het kampioenschap was het opnieuw droog. Noah Veugen kon opnieuw zijn gang gaan en als eerste over de streep komen. Xavier Handsaeme was net niet snel genoeg om mee in het spoor van Veugen te komen en werd tweede. Luca Leistra sloot zijn seizoen af met een mooi podium als derde. De titel is voor Veugen die waarschijnlijk volgend jaar in de MiniMax te zien zal zijn.

BMC6 8

In de MiniMax hebben heel wat rijders al getoond dat ze kanshebber zijn op de titel. Maar richting het einde van het seizoen werd dat aantal kanshebbers steeds kleiner. Toch wou dit groot veld er nog een spetterende laatste finale weekend van maken. Rens van Pelt had er weer zin in en pakte een mooie pole voor de eerste race. Sanne van Wagensveld was niet ver af met een keurige tweede tijd en mocht zo naast van Pelt op de eerste rij. Tuur Stalmans, die onder tussen een bekende persoon is voor TV kijkend België parkeerde zijn Maranello opnieuw netjes op P3.

BMC6 4

Sanne van Wagensveld kende een pracht start en ging buitenom voorbij van Pelt. Die kreeg op zijn beurt opnieuw een fikse duw en verloor heel wat plekken. Michelangelo Amendola trok zich daar allemaal niet veel van en deed wat hij kon, kanon starts maken dus. Hij kwam van twaalf naar twee en passeerde van Wagensveld in de tweede linkse knik voor de leiding. Lang kon het talent echter niet van zijn leiding genieten. Van Wagensveld ging er voorbij aan de chicane en liet de leiding niet meer uit haar handen glippen. Ook Charles op de Beeck en Ries Viverette reden een sterke race en kwamen zich vooraan mengen in de strijd. Zij werden tweede en derde. Amendola werd vijfde, net achter Stalmans. Rens van Pelt kwam als tiende over de meet.

BMC6 9
Ook in race twee was er maar weinig te doen aan een dominerende van Wagensveld. De snelle dame op de TonyKart hield een sterke Rens van Pelt twee seconden achter zich. Van Pelt ging van tien naar twee en gooide daarmee grote ogen bij het publiek! De jonge Belg sloot zo zijn seizoen op een mooie manier af als tweede. Charles op de Beeck pakte nog een mooie derde plaats maar de titel in de MiniMax is voor de Nederlandse Sanne van Wagensveld.

BMC6 1

In een relatief weinig gevuld deelnemersveld in de Rotax Junioren was er nog maar één ding belangrijk. Gaat de titel en het bijhorend ticket voor de World Finals naar Max Timmermans of Shanaka Clay? Timmermans hing op kop van klassement, Clay volgde op zeven punten. Spannender kon het niet denk je dan. En toch, er is nog altijd die bepalende factor die we 'het weer' noemen. Op een erg vochtige baan leken slicks een goede keuze, er stonden immers nergens plassen op de baan en toch waren het diegene die op regenbanden de chrono ingingen die voordeel boekte. Timmermans haalde meteen zijn eerste slag thuis en pakte pole voor Lars Lamborelle op de Energy ter voorbereiding van de Grand Finals en Aaron Valster. Shanaka Clay gokte verkeerd en kreeg zeven seconden aangesmeerd, hij zou als dertiende moeten starten.
Een regenbui voor de start van race één verplichtte iedereen nu tot het monteren van regenrubber. En als Timmermans dan op pole staat is er nog maar weinig aan te doen. Ronde per ronde bouwde de Antwerpenaar zijn voorsprong uit om zijn titel veilig te stellen. Timmermans won voor Lamborelle en Clay die net te kort kwam voor de titel.

BMC6 2

Race twee was een ander verhaal. De afstelling moest weer helemaal worden omgegooid voor droog weer en dat bracht het veld opnieuw korter bij elkaar. Timmermans, Lamborelle en Beckers finishten als eerste, tweede en derde en dat binnen de halve seconde van elkaar! De titel was voor Timmermans en dat is meer dan verdiend!

KPX 7763

De Rotax Senioren kenden hetzelfde verhaal. Glenn van Parijs of Sam Schippers zouden BMC kampioen worden. Ook hier speelde regen een beslissende rol. De Senioren werden, ondanks een relatief beperkt veld opnieuw opgedeeld in twee groepen. Groep twee had dan in principe een drogere piste en dat was ook zo. Van Parijs pakte pole. Fazio Franssen was tweede, Glen van Droogenbroeck derde. Sam Schippers reed een achtste chrono, alles was dus nog mogelijk.
Na de series prijkte Franssen bovenaan de tabellen. Michael Cool was zoals gewoonlijk sterk in de regen en mocht de finale als tweede aanvangen. Vincent Jewell, niet langer op een Gillard maar op TonyKart, startte als derde. Glenn van Parijs nam geen enkel risico en startte als vierde, Sam Schippers als zesde.
Het was Michael Cool die als beste weg was in de finale. Ook Van Parijs en Schippers maakten een goede start. De top vijf bleef relatief lang samen. Van Parijs nam het vooraan over van Cool en sloeg een gaatje, Sam Schippers bleef hangen in het treintje met Cool, Jewell en ook Melvin Benders. Net toen het gat voor Van Parijs groot genoeg bleek gaf Benders zijn VICI FA kart de sporen en reed het gat met van Parijs helemaal dicht. Van Parijs bleef echter controleren en kon een aanval van Benders in de laatste ronde afslaan, Cool gooide zijn TonyKart er nog tussen waardoor Benders derde hing en ook Vincent Jewell er over leek te komen. Dat gebeurde uiteindelijk net niet waardoor Benders een mooi podium kon veilig stellen. Michael Cool finishte als tweede maar de nieuwe kampioen is Glenn Van Parijs die een ijzersterk seizoen bekroond met de titel en een ticket voor de World Finals in Amerika!

BMC6 10  
Geen GrandFinals tickets voor de GentleMax, wel mooie races met heel wat inzet! Thomas Mourant is maar moeilijk te kloppen maar op zo een bizarre regendag kan alles. Dorian Kruger verschoot er zelf een beetje van toen hij zijn naam op P1 zag staan na een sterke kwalificatie van de Bouvin rijder. Hughes de Schepper en Robert van Rompaey werden tweede en derde. Race één was vooral spannend vooraan toen een jagende van Rompaey de leiding van Kruger wou overnemen. Dat lukte uiteindelijk dan toch waardoor Kruger naar P2 werd doorgeschoven. Robert van Rompaey reed nog wat verder weg en won uiteindelijk voor Kruger en de Schepper.

BMC6 11


Ook race twee werd gewonnen door de Maranello rijder voor de Schepper en Dimitri Ostrovski. De titel is voor Thomas Mourant die niet bepaald een super afsluitend weekend kende. Na een tegenvallende kwalifcatie mocht hij niet deelnemen aan de eerste finale wegens een niet conforme kart. In race twee werd hij mooi vierde waardoor de titel toch nog richting het FormulaK team gaat!

BMC6 5


Ook Xen de Ruwe mocht na afloop mee op het podium van de rijders die een ticket naar de Grand Finals hebben gewonnen. Ook hij zal naar de Grand Finals in Amerika gaan in de DD2! En terwijl Rudy Timmermans zijn zoon onder een laagje champagne spoot sloot onze Joey van Splunteren het seizoen letterlijk af met een knal. Kinderen en bommetjes, het blijft toch een speciale combinatie!

BMC6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet