DKM

Karting: DKM: Jorrit Pex en Martijn van Leeuwen pakken Duitse titel na spannende finales in Genk

Genk zondag 4

Het Duits kampioenschap karting werd dit weekend afgesloten in Genk. Vandaag stonden er voor iedere klasse twee finales op het programma waarin voor de KF2 en KF3 nog steeds titels te verdelen waren. In de voormiddag lag de baan er nat bij, namiddag konden de slicks er weer onder. Het bleef echter wel ijzig koud in het Belgische Genk.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

In de nacht van zaterdag op zondag viel er heel wat regen uit de lucht. Ook in Genk lag alles er erg nat bij in de ochtend. Na de second chance heats was de baan nog steeds niet droog en dus werden de eerste finales afgewerkt op regenbandjes.

Genk zondag 5

In de kletsnatte eerste finale van de KZ2 was er succes voor de Nederlanders. Jorrit Pex mocht vanaf pole starten maar viel uiteindelijk terug naar een elfde plek. Paolo de Conto kende wel een goede race en reed een mooie voorsprong bij elkaar tegenover Ricardo Romkema die zijn regensnelheid nog maar eens bewees. Verdi Geurts was de tweede Nederlander die mee op het podium mocht als derde. Symen Wiggers werd zesde voor Nick de Bruin als zevende. Yard Pex werd achtste, Kevin Verhoeven negende, Menno Paauwe tiende en Jorrit Pex elfde. Marijn Kremers kwam als negentiende over de streep, Jeroen Bos plaatste zich via de herkansingen en werd 23e. Roy van Dijk werd 25e, Finn Kooijman 27e en Pepijn Steeman 28e. Sinan van der Raad werd 29e. Guust Specken reed in de top drie rond toen zijn motor er de brui aan gaf. Einde verhaal en 33e startplek voor de tweede race, later op dag.

Genk zondag 3

Race twee was een heel ander verhaal. De baan was nu droog op de ideale lijn, daarbuiten was het verraderlijk nat. De Conto kwam erg goed weg, Romkema stond op het nattere gedeelte en verloor een plekje. Verdi Geurts en Davide Foré gingen in de eerste bocht in het rond en moesten achteraan aansluiten. Jorrit Pex kwam wel goed van de lijn en haastte zich snel de top tien binnen. Paolo de Conto bouwde zijn voorsprong ronde per ronde uit. Jorrit Pex hing achter Alexander Schmitz maar kon er niet meteen voorbij. Inhalen moest via het nattere deel van het circuit en dat brengt altijd een risico met zich mee. Uiteindelijk kon Pex wel nog naar P2 doorstomen maar de Conto was dan al gaan vliegen. Opnieuw winst voor de Conto voor Pex en Schmitz. Symen Wiggers hield in de begin fase goed stand rond plek drie maar moest dan uiteindelijk genoegen nemen met P4, Ricardo Romkema werd zesde voor Yard Pex en Menno Paauwe op P7 en P8. Finn Kooijman werd tiende, Guust Specken prachtig elfde en Kevin Verhoeven 12e. Marijn Kremers had een plek in de top vijf beet toen hij in een gevecht met een andere deelnemer even van de baan ging en heel wat plekken kwijtspeelde. Hij werd uiteindelijk dertiende voor Nick de Bruin op P14 en Verdi Geurts op P16. Jeroen Bos werd negentiende, Roy van Dijk 21e. Sinan van der Raad en Pepijn Steeman haalde het einde niet.

Genk zondag 2
In de KF3 zagen de titelkansen voor Martijn van Leeuwen er erg goed uit. Na een de pole en twee serie winsten op zaterdag kon er nog maar weinig foutlopen. Van Leeuwen moest voor Beckman eindigen en de titel ging naar de Zanardi rijder. Van Leeuwen kende echter geen perfecte serie. De Nederlander kwam goed weg maar viel dan wat terug tot ongeveer een zevende plek. Ook dat was geen probleem, Beckman stond er nog veel minder goed voor. De titel leek dus veilig. Voorzichtig ging van Leeuwen de laatste ronde. Een ogenblik later zat het Nederlandse talent met da handen in het haar langs zijn kart op de rechte lijn van de Europalaan. Een halve ronde van het einde brak de ketting. Lirim Zendeli won de race voor Mick Betsch en Bryan Elpitiya. Bent Viscaal werd zesde en Jarno Opmeer tiende. Stan Pex kende een goede race maar verloor in de strijd om plek vijf wat plekken. Hij viel terug tot P12, net voor Kenny Roosens op P13. Michael Kuiper werd 21e.

Genk zondag

In race twee mocht Mick Betsch aan het feest. Hij naderde naar het einde toe snel op Bryan Elpitya en ging er ook voorbij. Elpitya werd tweede, Beckman derde.Voor Martijn van Leeuwen zag het er nu dus minder goed uit. Hij had aardig wat werk voor de boeg om alsnog de titel te pakken. Hij reed alle frustratie van zich af en ging van 33 naar zes! Kuiper werd negende, Pex tiende, Verkroost 18e en Opmeer 31e. Bent Viscaal startte niet. Van Leeuwen is dan toch nog kampioen geworden aangezien hij zijn uitvalbeurt van vandaag kon schrappen!

Genk zondag 1
In de KF2 hadden we geen landgenoten die mee konden strijden om het podium, dat dachten we toch. Vooraan waren het Dorian Boccolacci, Andre Mastisic, John Norris en Dennis Marschall die nog voor de titel konden gaan. Boccolacci vertrok goed. Hij pakte meteen een gaatje op Andre Mastisic die pas na enkele ronden achter Boccolacci aan kon gaan. Wie nog harder aan een inhaal race moest werken was Glen Vandroogenbroeck. Hij ging rond, kort na de start en moest als voorlaatste aansluiten. Vrijdag was Vandroogenbroeck al bij de allersnelsten van het pak en ook vandaag ging hij als een kanon. Naar het einde toe haalde de TonyKart rijder iedereen in en kwam als elfde over de meet! Vooraan had Matisic het gat met Bocolacci kunnen dichten, hij ging er voorbij en liet Bocolacci achter. Andre Matisic won de race voor Boccolacci en Dylan Pereira. Thibaud Haublin werd tiende, Mark Potman 28e en Shane Vandenbroek 33e.

Genk zondag 7

In race twee ging Pereira er als snelste vandoor. Hij nam Dorian Boccolacci mee in zijn spoor, daarachter viel een klein gaatje. Ook Vandroogenbroeck kwam goed weg. Hij maakte meteen wat plekken goed en kwam als zesde door. Vooraan kwam Norris aansluiten bij de kop. Dylan Peraira viel dan wat terug en ook zijn teammaat, Glen Vandroogenbroeck kreeg weer af te rekenen met pech. Hij reed zijn motor opnieuw vast. John Norris plaatste met nog twee ronden te gaan een aanval op Boccolacci die lukte, in de laatste ronde gaf Boccolacci hem echter een koekje van eigen deeg. Hij remde Norris gewaagd uit aan de chicane en bleef op kop tot de finish. Andre Matisic werd nog derde. Ook Mark Potman en Shane Vandenbroek haalde de finish niet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet