Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Nederlandse kampioenen bekend na laatste wedstrijd in Kerpen

KP4 0001

Voor de laatste keer gingen de rijders en hun begeleiders op stap dit jaar in de Dutch Rotax Max Challenge. Dit keer naar het mooie en sfeervolle circuit van Kerpen; thuisbasis van de vermaarde gebroeders Schumacher. September in die omgeving kán nog wel eens een uitdaging zijn qua weer. De monteurs werden niet teleurgesteld....


Tekst: Heid Montfoort Foto's: Michael Melis

Micromax klasse; Heijmans takes it all
Deze geweldige klasse met een mooi vol startveld. Ook in de laatste wedstrijd. Het seizoen werd gedomineerd door de kleine coureur uit Amerongen, Daan Willemse. De achtervolgers waren echter niet van plan om het seizoen al op te geven. Een mooie strijd dus in deze klasse. In de kwalificatie is het deze keer niet Willemse die de lijst aanvoert. Nee. Het is Kas Haverkort die dit keer de pole opeist. Cadeau krijgt hij het niet, hij moet er echt voor vechten, want met het kleinste verschil in rondetijd in de kwalificatie van dit seizoen. Zes duizendsten van een seconde. De tweede dus ook zeer snelle tijd wordt neergezet door Beau Heijmans, terwijl Rookie Justin Polman de derde plek pakt.
De eerste manche gaat vertrekken. De eerste manche van de dag. Het veld komt goed de eerste bocht door en alle rijders gaan verder. Alle, op een na. De onfortuinlijke Willemse staat stil. Zijn kart geeft geen kik meer. Heijmans en Haverkort zijn samen weg en slaan een mega gat. Ruim 15 seconden pakt het leidende duo op de achtervolgers Heijmans wint de manche, vlak voor Haverkort. Janno Versluis blijkt de snelste van alle achtervolgers te zijn en wordt derde.

KP4 0255
De tweede manche. Heijmans slaat nu in zijn eentje het gat. Niet zo groot als de eerste manche, maar het gat van 8 seconden is meer dan respectabel. Waar Haverkort in de eerste manche met de koploper mee was, vindt hij zich nu in zwaar gevecht met Polman om de tweede plaats. Hij houdt het hoofd koel en stuurt zijn kart vlak voor Polman over de finishlijn heen. Dit geeft de volgende daguitslag
1/. Beau Heijmans
2/. Kas Haverkort
3/. Justin Polman

Minimax klasse. Van der Wal overwint!
Het beloofde een mooie strijd te worden aan de kop van het klassement. Buys was uit op een goed resultaat. Van der Wal gemotiveerd tot op het bod en Danny Kroes als gevaarlijke outsider.Laten we ook Sanne van Wagensveld niet vergeten die op Kerpen altijd ijzersterk is. En het werd een mooie strijd.
In de kwalificatie Dylan Buys rijdt zich het licht uit de ogen, en met succes. Hij weet uiteindelijk de pole te veroveren. Zoals verwacht vlak, maar dan ook écht vlak erachter is het Dikkie van der Wal. Derde wordt verrassend Jesper Hofland, en als een duveltje uit een doosje is er opeens Ruurd Bijdendijk op P4.
Manche 1 en de strijd aan de kop is om te smullen. Wagensveld, van der Wal en Buys zijn weg. De strijd aan de kop is geweldig om te volgen voor het publiek. Maar de strijd is zo hevig dat vlak voor het einde van de manche nog twee rijders aansluiting vinden; Rowan Grinwis en Danny Kroes. Dikkie van der Wal houdt het hoofd het meeste koel en pakt de overwinning vóór Buys en van Wagensveld.
De tweede manche. Er is weer een kopgroep weg, maar vlak erachter zit een plukje achtervolgers. De kop bestaat uit Buys, Kroes en van der Wal. In een van de laatste ronde slaat Kroes toe. Hij pakt de leiding in de manche om deze niet meer uit handen te geven. Als eerste duikt hij onder het zwart-wit geblokt door. Erachter razen ook van der Wal en Buys op p2 en p3 over de finishlijn. De achtervolgers zijn dichtbij gekomen maar missen net de aansluiting. Het dagresultaat:
1/. Dikkie van der Wal
2/. Danny Kroes
3/. Dylan Buys

Rotax Junioren; loon naar werken voor Dennis Tijs
De kampioen mocht dan al wel bekend zijn, de strijd was er niet minder om. Rinus van Kalmthout was al kampioen, maar kwam ook naar Kerpen om te winnen. Hij liet weer mooie dingen zien, waaronder een pole position. Erachter was het zijn voormalige teamgenoot Dennis Tijs die beslag wist te leggen op de tweede plek. Leonard Hoogenboom liet de derde tijd optekenen. De volledige top tien in de junioren zat binnen een paar tienden van een seconde
In de eerste manche is het een mooie strijd aan de kop met veel positiewisselingen. Hoewel sommige rijders teamgenoten zijn, worden er op de baan geen cadeautjes uitgedeeld. Mooi om te zien. In de tent een team, op de baan concurrenten. Hoogenboom weet in de laatste ronde een klein maar beslissend gat te slaan naar Van Kalmthout en wint de manche. Van Kalmthout tweede, op zijn hielen gezeten door Dennis Tijs.

KP4 0480

Manche twee. De kopgroep is weer weg, maar de achtervolgers vinden aansluiting. Dries van Thoor knokt zich door het veld heen naar voren en even lijkt het er op dat hij de manche gaat winnen. Dennis Tijs weet hem echter nipt voor te blijven en wint de manche. Van Thoor mooi tweede. Erachter is de strijd om de derde plaats sportief en hevig. Leonard Hoogenboom pikt deze plaats net voor de neus van Van Kalmthout weg.
Dagresultaat:
1/. Dennis Tijs
2/. Leonard Hoogenboom
3/. Rinus van Kalmthout

Max Senioren. De ultieme dag van Bryan Eerden
Ongemeend spannend was het tussen de beide koplopers in het kampioenschap. Slechts een punt scheelde het tussen de beide rijders. Het mooie in deze klasse is dat het niet leidt tot onderling verstoorde verhoudingen. Integendeel. De rijders gaan hier uiterst sportief met elkaar om en tonen zich ware ambassadeurs voor de kartsport.

KPX 0775

In de kwalificatie laat Eerden zien dat het hem menens is. In ronde 9 zet hij de snelste tijd neer. Een comfortabele voorsprong? Nee. Niet in deze klasse want de achtervolgers zitten op hondersten en een tiende van een seconde afstand. Tweede in de kwalificatie is het Christian Kuier. Derde Willem Jan de Loos. Sam Schippers doet geen goede zaken door zich op P7 te kwalificeren.
De eerste manche begint. Eerden is weg, maar De Loos en Kuier zetten de achtervolging in. Schippers probeert in de eerste ronden wanhopig snel naar voren te komen, maar in Melvin Benders, Denzel Mafait en Gavin Jonk heeft hij een paar formidabele tegenstanders. Even lijkt het de goede kant op te gaan voor Schippers. Hij schuift naar voren en komt op P4. Eerden wordt gepasseerd door De Loos en Kuier. Een apotheose hangt in de lucht. Eerden herpakt zich in het laatste gedeelte van de race. Eerst passeert hij De Loos, daarna Kuier en hij wint de manche.
De tweede manche. Eerde is weg en slaat een klein gaatje naar De Loos en Kuijer. Die hebben hun handen vol aan een aandringende Schippers die koste wat het kost op sportieve wijze er voorbij wil. Op pure wilskracht komt hij op plaats twee terecht. Het is niet genoeg voor de overwinning. Als hij nu wint moet Eerden derde worden. Eerden is het de eer te na en een mooie strijd komt op de baan.

KPX 1293

Eerden wint ook de tweede manche, gevolgd door Schippers. Derde plaats is het Christian Kuijer. De eerste die Eerden op de baan feliciteert is Sam Schippers. Zo hoort het
Daguitslag;
1/. Bryan Eerden
2/. Christian Kuijer
3/. Sam Schippers

Olympische klasse; Daar is Montfoort
De vorige wedstrijd was niet helemaal gelukkig verlopen voor Luuk Montfoort. In leidende positie uitvallen is nooit leuk. Gelukkig had zijn tuner Jacco van Dijk de motor weer in recordtijd up and running. In de kwalificatie is hij de snelste. Met een tijd die in de senioren niet zou misstaan. Vlak erachter is het Germ Sandstra die de tweede plek pakt. Imke Arts, de sympathieke snelle CRG rijdster wordt derde.
Manche 1. Montfoort trekt een gat. Sandstra rijdt zich het licht uit de ogen, maar ziet de Gillard van Montfoort kleiner en kleiner worden. Montfoort wint de manche met een comfortabele voorsprong. Tweede is het Germ Sandstra. Imke Arts weet uiteindelijk de heren achter zich te houden en komt als derde binnen.
Manche twee. Montfoort heeft weer een kopstart en Sandstra wordt verrast bij de start en als tweede is het Tim Bultman die de achtervolging op Montfoort inzet. Sandstra zet snel orde op zeken, maar het gat naar Montfoort, die ook vandaag weer oppermachtig is, is te groot. Imke Arts wint the battle of the ladies door voor Claudia Smits als derde te eindigen
Daguitslag:
1/. Luuk Montfoort
2/. Germ Sandstra
3/. Imke Arts

DD2, de volgende Montfoort
Chris Sterken was al kampioen. Dat was in Hahn al beslist, maar Erwin Montfoort en Chris Sterken knokken al met elkaar vanaf de minimaxen. Steeds een mooie strijd die niet op wil houden. Ook al is het kampioenschap al beslist. Montfoort pakt de pole. Sterken wordt tweede. De derde plek is het voor Master Ronald Happel.
De eerste manche van de DD2. Montfoort is weg en heeft een kleine voorsprong op Sterken. Met slechts hondersten van seconden per ronde kan Montfoort weglopen van Sterken. Erachter heeft Ronald Happel de derde plek stevig in handen. Zo finishen ze ook.

KPX 1122

De tweede manche, tevens de laatste manche van de dag. Veel mensen zijn hun tent al aan het afbreken en er zijn nog maar weinig kijkers. Jammer, want ze missen een spannende race. Montfoort heeft de kop en loopt in de eerste ronden weg van Sterken. Een herhaling van de eerste manche dreigt. Sterken wint aan snelheid en vindt weer de aansluiting. Hij passeert Montfoort en een geweldige strijd om de kop begint. Breed lachemnd kijken de beide monteurs van de rijders naar de show die opgevoerd wordt op het circuit. Sterken wint, de dag is voor Montfoort, maar hulde voor de kampioen die zich er niet makkelijk van afmaakt. Derde is het wederom Ronald Happel.
Daguitslag:
1/. Erwin Montfoort
2/. Chris Sterken
3/. Ronald Happel

Dit was de laatste wedstrijd van een mooi seizoen 2013 Rotax Max Challenge. De kampioenen zullen ons vertegenwoordigen in Amerika. Nu is het uitkijken naar de kalender 2014.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet