Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Bryan Eerden Nederlands kampioen Rotax Max

ChronoKerpen13915931

Bryan Eerden is afgelopen weekend op het befaamde circuit Kerpen waar de race historie van af druipt kampioen geworden in de koningsklasse van de Dutch Rotax Max Challenge georganiseerd door de Chrono.
 Voor dit weekend keek Bryan tegen een achterstand aan van één punt op de altijd snelle Sam Schippers en de boodschap was duidelijk, de Montfoort Motorsports rijder moest 2 punten meer scoren in dit weekend dan Sam Schippers.

Tekst: Raymond Lansink Foto's: Michael Melis

Tijdens de vrije trainingen op de vrijdag en zaterdag zaten de twee titelkandidaten steeds dicht bij elkaar in de rondetijden. De éne sessie was Sam de bovenliggende partij de andere Bryan, echter op de zaterdagmiddag vond Vincent de Fuijk die Bryan al het gehele seizoen bijstaat iets waardoor de kart beter uit de hoek kwam en volgens Jack en Bryan de afstelling voor zondag gevonden was.

Op zondagochtend in de vrije training werd de eerste klap aan de concurrentie uitgedeeld. Bryan rijdt met een speciaal door Jacco van Dijk voor dit weekend gebouwde motor de snelste tijd met meer dan 2 tienden voorsprong op de nummer twee, het vertrouwen op een goede afloop groeit meer en meer bij Jack en Bryan Eerden op een goede afloop. In de kwalificatie blijkt dat de gevonden afstelling de juiste is, Bryan pakt de pole position en Sam Schippers traint als 7e naar de vierde startrij dit is zelfs beter dan gehoopt voor Bryan die vooraf verwacht had dat de wedstrijd tussen hem en Sam Schippers zou gaan.

In de eerste race was er maar één doel, voor Sam eindigen welke plek was niet belangrijk. Gelukkig pakte Bryan kopstart en dook als eerste het Kerpener bos in op de voet gevolgd door Jan Willem de Loos en Christian Kuijer. In ronde 4 nam Jan Willem de Loos de kop van Bryan over en in ronde 7 kwam ook Cristian Kuijer voorbij. Sam Schippers was op dat moment al opgeklommen van een zevende naar een vierde plaats, en dit was wel een hele magere marge voor Bryan. In de 10e ronde ging de turbo er op bij Bryan, eerst pakte hij Christian terug en drie ronden later nam hij de kop weer over van Jan Willem die hij tot de finish ook niet meer af gaf. Een overwinning in de pre-finale en de vierde plek voor Sam bracht de titel binnen handbereik. De missie voor de finale was niet meer dan 4 punten verleizen op Sam, echter Bryan die een broertje dood heeft aan rekenen op school besloot gewoon voor de volle winst te gaan. Volgens eigen zeggen zou hij wel aan de finish zien wat de stand van zaken was.

Door met deze houding de finale in te gaan ging ook hier Bryan als eerste de bocht in op de hielen gezeten door Kuijer die echter in de tweede ronde Sam Schippers al voorbij zag komen. Sam ging vanaf dat moment op jacht naar Bryan om zijn laatste kans op de titel levend te houden, in ronde 12 ging ook Jan Willem de Loos er aan maar Sam kwam te kort om ook Bryan te achterhalen. Na 22 snaarstrakke ronden in de finale pakt Bryan op fraaie wijze een overwinning in een wedstrijd die hij van start tot finish leidde en Bryan pakt met deze overwinning ook de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Rotax Max 2013.

ChronoKerpen13915492

Speciale dank van de familie Eerden gaat uit naar Arthur Dontje en Gaby van de Burgt, zonder deze twee mensen had Bryan dit jaar waarschijnlijk niet eens in de DRMC gereden. Ook dank aan Montfoort Motorsport, Vincent de Fuijk, de verschillende sponsoren en natuurlijk Jacco van Dijk van JVD POWER die Bryan nu al 7 jaar sponsort in zijn jacht naar eremetaal. Jacco onze titel is jouw titel. Verder willen we alle mensen die met ons meegeleefd hebben dit seizoen en alle concurrenten bedanken voor het fantastische en vooral sportieve seizoen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet