RGMMC

Persbericht: Rinus van Kalmthout beste Nederlander tijdens internationale krachtmeting in Frankrijk

rvk salbris 2472

Rinus van Kalmthout heeft in Frankrijk op het circuit van Salbris deelgenomen aan de vierde en laatste ronde van het Europees Kampioenschap, de Rotax Max Junior Euro Challenge. Op de prachtige Franse kartbaan leek de jonge Van Kalmthout in de finale voor een sensatie te gaan zorgen, toen hij op een tweede positie achter de latere winnaar Lando Norris reed. Jammer genoeg werd hij even later in een zgn. scrimmage aangetikt en viel daardoor terug naar de 9e plaats. In de resterende minuten wist hij nog een positie goed te maken, maar met de 8e plaats kreeg Van Kalmthout minder dan waar hij gezien zijn snelheid recht op had.

Fotografie: Bas Kaligis

Tijdens de eerdere ronden van het Europees Kampioenschap voor junioren dit jaar heeft Rinus van Kalmthout al laten zien dat het met zijn snelheid wel goed zit. Tijdens de internationale krachtmetingen van de beste Europese jonge karters op het circuit van Salbris wist Van Kalmthout dat gebrek aan ervaring het enige verschil is met de veelal iets oudere deelnemers. Met zijn deelname aan deze sterk bezette internationale wedstrijden wil de jonge Hoofddorper de nodige ervaring opdoen.

rvk salbris 2287

Baan sneller
Voor de kwalificatietrainingen in de Rotax Max Junior Euro Challenge worden de deelnemers ingedeeld in twee groepen van 24 karters, waarbij groep 2 nagenoeg altijd het voordeel heeft dat de baan door het achtergelaten rubber een stuk sneller is geworden. Aangezien de individuele beste rondetijd bepalend is voor de startopstelling van de eerste race, hoopte Van Kalmthout in groep 2 te loten. Zoals dat dit seizoen iedere keer gebeurde kwam hij echter in groep 1.

Drie races
Vol goede moed begon de 12-jarige karter aan zijn kwalificatie, met een nette 3e positie als resultaat. Opnieuw bleek groep 2 een stuk sneller te zijn, want zijn 3e tijd betekende dat hij zich uiteindelijk als 13e kwalificeerde waardoor hij in alle drie de kwalificatie heats als 7e moest starten. In de wetenschap dat deze heats bepalend zijn voor de startpositie in de pre-finale finale ging de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout zijn drie races van start. Zoals hij al vaker heeft laten zien wist Van Kalmthout diverse rijders te passeren, waardoor hij in de eerste race als 4e de finish passeerde. In de tweede race klom hij op naar de 5e plaats, maar werd in de allerlaatste ronde in de rondte getikt. Het duurde helaas erg lang voor hij zijn race kon vervolgen, met een teleurstellende 22e klassering als gevolg. De derde race ging het gelukkig weer beter, Van Kalmthout werd vijfde, en nadat alle resultaten waren berekend mocht hij in de pre-finale als 16e starten.

rvk salbris 2502

Sterke pre-finale
Ook in de pre-finale hield Van Kalmthout het hoofd koel, geconcentreerd reed hij zijn race en passeerde vele rijders om als zevende te finishen. Dat betekende tevens zijn startpositie voor de finale en te midden van de volledige Europese top was de TKP-coureur daar tevreden mee.

Bijna sensatie
Waar Van Kalmthout tijdens eerdere Europese races blij was wanneer hij de snelheid van het groepje waarin hij reed kon volgen, maakte hij nu een flinke opmars in het veld. Hij reed van zijn 7e startplek naar de 2e positie achter Lando Norris en leek voor een sensatie te gaan zorgen.

rvk salbris 2734

Achter hem zaten de Chinees en nieuw Europees kampioen Guan Yu Zhou en de zeer snelle Engelsman Connor Hall, die alles deden om Van Kalmthout terug te pakken. Toen de 12-jarige Hoofddorper na het rechte eind op volle snelheid de lange doordraaibocht instuurde werd hij van achter aangetikt door Hall en kwam in een scrimmage terecht met Hall, Zhou en nog een paar andere rijders. Dat kostte hem veel plaatsen, waardoor hij terugviel naar een negende positie. Het lukte hem nog om de snelle Rus Ralf Aron te passeren, maar een 8e eindklassering was voor Van Kalmthout het maximaal haalbare resultaat. Daarmee was Van Kalmthout de beste geklasseerde Nederlander.

Niet teleurgesteld
Wanneer je in de finale op de tweede positie rijdt en toch achtste wordt is dat teleurstellend, maar gelukkig wist Van Kalmthout zijn prestatie op waarde te schatten. "Het groepje waarin ik zat zijn echt de Europese toppers, die hebben zoveel ervaring met dit soort races. Ik ben blij dat ik in elk geval heb kunnen laten zien dat ik de snelheid in me heb, de ervaring komt vanzelf. Ik rijd dit jaar nog veel races en heb ook het Wereldkampioenschap in New Orleans nog op het programma staan. Daar kijk ik erg naar uit."

Volgende races
De eerstvolgende race voor Rinus van Kalmthout is al komend weekend op het circuit van het Duitse Kerpen. Dan rijdt hij in de Dutch Rotax Max Junior Challenge, de klasse waarin hij al vroegtijdig Nederlands kampioen is geworden. Voor hij naar Amerika vertrekt rijdt hij ook nog een Europees evenement in Spanje, op de baan van Zuera. Daar zal hij opnieuw belangrijke ervaring opdoen met de hele Europese top.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet