Chrono NK 2-takt

Persbericht: Kampioen Rinus van Kalmthout naar wereldkampioenschap in Amerika

480 rvk hahn 717H6

Karter Rinus van Kalmthout heeft in Duitsland op Circuit Hunsruckring Hahn op overtuigende wijze de titel in de Dutch Rotax Max Junior Challenge behaald. Hoewel er nog een evenement in Kerpen op de agenda staat is de voorsprong in punten van de Hoofddorper nu al zo groot, dat hij door de concurrentie niet meer in te halen is en het kampioenschap al vroegtijdig is beslist. Naast de titel in zowel het Rookie- als in het Algemeen klassement wint Van Kalmthout tevens deelname aan het wereldkampioenschap karting in Amerika. "Begin van het seizoen hoopte ik op enkele podiumplaatsen en was mijn doel om veel ervaring op te doen in deze klasse, waarin ik met mijn 12 jaar immers één van de jongere deelnemers ben. Dat ik nu zelfs kampioen ben geworden en naar Amerika mag is iets dat ik bij de start van het seizoen niet had durven dromen."

 

Fotografie: Michael Melis, Bas Kaliges e.a.

Vijf weken terug leek de titel voor Rinus van Kalmthout nog 'n eindje weg. Door een ongelukkige val tijdens zijn schoolmusical brak de basisscholier een vinger en met zijn hand in het gips was trainen uiteraard niet mogelijk. Ook de race in Engeland voor het Europees kampioenschap moest de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout laten schieten.

 

480 rvk jetski

 

Zodra het gips verwijderd werd begon de jonge karter tijdens zijn vakantie echter direct met intensief jetskiën om zo weer kracht in zijn armen terug te krijgen. Zodoende was hij gelukkig weer op tijd fit voor de titelstrijd.

 

480 rvk hahn 5508

Geen grip
De vijfde wedstrijd van het Nederlands Kampioenschap Rotax Max Junior werd verreden in het Duitse Hahn. Op deze lange, snelle en uitdagende baan boekte Rinus van Kalmthout vorig jaar in de Minimax al succes, dus ging hij met een goed gevoel de trainingen in. De vrije trainingen op zaterdag verliepen echter niet helemaal zoals gehoopt, de grip van de kart was niet goed genoeg om met de snelste rijders mee te komen en ook het wisselen van banden verbeterde de grip nauwelijks. Tot ieders verbazing wist Rinus zelf precies aan te geven hoe de set-up verbeterd moest worden. Nadat het team de aanpassingen had uitgevoerd ging de jonge Van Kalmthout op zondagochtend de kwalificatie in en bleek zijn gevoel juist te zijn. Hij kwalificeerde zich als tweede, op tweehonderdste van een seconde achter polesitter en teamgenote Eline Chehin en reed zeer constante rondetijden.

 

480 rvk hahn 1417

Kunst- en vliegwerk
Bij de start van de eerste race wist Van Kalmthout direct de leiding te pakken, gevolgd door zijn TKP-teamgenoot Leonard Hoogenboom die ook Chehin had weten te passeren. In de eerste bocht verremde Hoogenboom zich echter, raakte daarbij Van Kalmthout hard en schakelde zichzelf uit voor een topklassering. Van Kalmthout kon met kunst- en vliegwerk zijn kart op de baan houden en behield de leiding, maar kon die helaas niet vasthouden. Er was gekozen voor een hoge bandenspanning, waardoor zijn snelheid na tweederde van de race terugliep en de zeer goed rijdende Chehin de leiding terecht kon overnemen. Van Kalmthout werd evengoed tweede.


480 rvk hahn 0036

 

Dennis Tijs, de nummer twee in het kampioenschap, begon het seizoen als teamgenoot van Van Kalmthout, maar is inmiddels overgestapt naar een ander team. Tijs werd vierde en behield daarmee een kleine kans op de titel.

 

Rekenen
Na het nodige rekenwerk bleek Van Kalmthout aan een plek bij de eerste tien in race 2 voldoende te hebben om de titel al voortijdig veilig te stellen. Met deze opdracht vertrok Rinus van Kalmthout vanaf de tweede startplek. Nadat hij heelhuids door de eerste ronde was gekomen reed hij op een derde plek, achter zijn rivaal Dennis Tijs. Daarmee nam de Hoofddorpse racer echter geen genoegen en hij passeerde Tijs, om vervolgens een fikse tik te ontvangen waardoor hij een aantal plaatsen terugviel. Al snel zat hij weer achter zijn voormalig teamgenoot en opnieuw passeerde hij hem. Dit keer deelde Tijs een nog hardere tik uit op de kart van Van Kalmthout, die daardoor terugviel naar de negende plaats waarna hij zich in de laatste paar ronden nog terugvocht naar de zesde plek. De wedstrijdleiding bestrafte de onsportieve actie van Tijs, waardoor deze terugviel naar een kansloze elfde positie. Van Kalmthout kwam zo als vijfde over de finish en dat was genoeg voor een tweede plaats in het dagklassement en, veel belangrijker, de titel in de Dutch Rotax Max Junior Challenge én een ticket naar het WK in New Orleans (USA).

 

480 rvk hahn 0113

Geweldig
Uiteraard kon de 12-jarige Hoofddorper zijn geluk niet op. "Ongelofelijk, ik ga naar Amerika! Het was wel spannend deze laatste race, omdat ik er een paar keer flink werd geraakt. Het was misschien veiliger om achter Dennis (Tijs) te blijven, maar ik wist dat als hij slecht zou scoren mijn teamgenote Eline Chehin nog tweede in het klassement kan worden. Door zijn straf is dat nu het geval, dus dat is ook gunstig voor ons team ", aldus de kampioen na afloop. "Ik wil mijn teamleider Ton Vink, mijn begeleider Mats van den Brand, mijn dataman Jeffrey van Bergeijk en mijn motortuner Jacco van Dijk bedanken voor hun aandeel in het succes. De titel is een mooie bekroning voor het harde werken van iedereen in ons team."

 

480 rvk hahn 0097

Wereldtoppers
In november mag Rinus van Kalmthout nu naar het wereldkampioenschap karting in New Orleans, waar hij in een voor hem bekende Energy-kart (met dit chassis werd hij immers in 2011 kampioen in de World Formula Klasse) de strijd aangaat met alle wereldtoppers. Daar zal hij zeker één van de jongste deelnemers zijn, want de Junior-klasse is voor rijders van 12 tot 16 jaar en de meeste kampioenen zijn al wat ouder dan de 12-jarige Van Kalmthout die op 11 September zijn 13e verjaardag zal vieren.

 

480 rvk hahn 0126

Volgende races
De volgende races in de Dutch Rotax Max Junior Challenge zijn op 15 september op Circuit Erftlandring in Kerpen. Hoewel de titel dus al is veiliggesteld zal Rinus van Kalmthout opnieuw alles in het werk stellen om daar hoge ogen te gooien en het kampioenschap zo op de best mogelijke wijze af te sluiten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet