Chrono NK 2-takt

Karting: Spannende vierde ronde Dutch Rotax Max Challenge op zonovergoten circuit Berghem

De vierde ronde van de Dutch Rotax Max Challenge en de laatste race voor de zomerstop. Hoewel de weersvoorspellingen aan het begin van de week nog repten over regen, regen en nog eens regen, werd het weer gaandeweg de week steeds beter en kwamen de temperaturen zelfs in de zomerse waarden. Veel rijders waren al vroeg op het circuit om daar hun trainingsrondjes te draaien en de ultieme afstelling voor de week te vinden.

Tekst: Heidi Montfoort
Fotografie: Roel Louwers

130630 Chrono Berghem MicroMax RL2 8712


Micromax: Willemse keihard op weg naar de overwinning
Daan Willemse, het talent uit de stal van Pierre Redeker, laat het hele jaar al zien dat hij de te kloppen man is. En zo ook nu weer. In de kwalificatie zet de rappe rijder uit Amerongen wederom de snelste tijd op de klokken. Voor zijn tegenstanders is het zo langzamerhand niet de vraag of ze hem kunnen verslaan, maar meer hoe dicht ze in de buurt kunnen komen. Degene die daar het beste in slaagt is Nick van der Vorst. Hij komt in de kwalificatie als tweede op de tijdenlijst te staan, met een respectabele afstand op Willemse. Kas Haverkort weet de top drie in dit mooie veld van 21 rijders compleet te maken.

De eerste manche van de race gaat van start. Willemse heeft de kop en zal die ook niet meer uit handen geven. Ronde na ronde werkt hij aan een steeds groter wordende voorsprong. Een groepje van 7 rijders maakt er een spannende strijd van voor de tweede plaats. Kas Haverkort blijkt zijn hoofd het meeste koel en zijn voet het meeste op zijn gaspedaal te houden en komt als tweede over de streep. Erachter is het Nick van der Vorst die zijn goede kwalificatie beloond ziet met een mooie derde plaats.

In de tweede manche is Willemse weer weg en blijft weer weg. Rijdt hij rustiger? Nee. Het veld erachter begint aan snelheid te winnen. Janno Versluis komt vanaf plaats zes naar plaats twee en heeft een gaatje naar de achtervolgers. In die groep van achtervolgers is het Kas Haverkort die de derde plaats haalt en de concurrentie achter zich houdt.

Daguitslag Micromax
1. Daan Willemse
2. Kas Haverkort
3. Janno Versluis

130630 Chrono Berghem MiniMax RL2 8732

Minimax: Mooie overwinning voor Danny Kroes
Met 18 Minimaxen aan de start hebben we ook hier een heel mooi, en ook een heel competitief veld. Snelste rijder is het de kleine Danny Kroes die de hete adem van de snelle dame, Sanne van Wagensveld, in zijn nek voelt. Danny pakt de pole op slechts een tiende van een seconde gevolgd door Sanne van Wagensveld. Erachter wordt de strijd om de derde plek in de kwalificatie uitgevochten op honderdsten van een seconde. Winnaar in deze strijd is Dylan Buys die de derde plek voor zichzelf opeist, ten koste van Dikkie van der Wal.

De eerste manche van de Minimaxen gaat van start. De strijd aan de kop is erg spannend. Geen van de jongens of meisjes in deze klasse wil voor de ander onderdoen. Danny Kroes weet zijn leidende positie in de kwalificatie uiteindelijk om te zetten in een nipte overwinning. Dikkie van der Wal vecht voor wat hij waard is en weet heel mooi de tweede plaats te pakken, vlak achter de winnaar. De strijd om de derde plek is ook mooi om te volgen. Dylan Buys weet deze plek voor zichzelf op te eisen, voor de snelle Sanne van Wagensveld.

In de tweede manche gaat de strijd om de overwinning onverminderd voort tussen de kemphanen. Dit keer is het Dylan Buys die de overwinning pakt. De kopgroep erachter geeft elkaar geen centimeter ruimte en de strijd is voor het publiek mooi om te zien met veel positiewisselingen. Danny Kroes pakt de tweede plaats in de tweede manche voor Dikkie van der Wal.

Daguitslag Minimax
1. Danny Kroes
2. Dylan Buys
3. Dikkie van der Wal

130630 Chrono Berghem Junioren RL2 8785

Junioren: Nipte overwinning voor Van Kalmthout
Ongemeen spannend is het deze race. Van de kampioensaspiraties van Rinus van Kalmthout hoeft niemand overtuigd te worden. De uitdagers doen hun uiterste best, maar zo constant als Van Kalmthout rijdt verder niemand. Toch komt hij in het veld van 18 rijders net iets te kort om de poleposition op te eisen in de kwalificatie. Deze eer moet hij overlaten aan Leonard Hoogenboom, ook uitkomend voor het TKP team. Het gat is niet groot, maar wel beslissend. De derde plek is voor Gijs Busser, die zich net voor Nick Dunker weet te plaatsen.

De eerste manche gaat van start. Van Kalmthout pakt de leiding, weet een klein gaatje te slaan en kan zo profiteren van het gevecht om de tweede plaats. Verrassende speler in deze strijd is Eline Chehin die zich van de zesde plaats naar de tweede plaats opwerkt. Hoogenboom wordt op kleine afstand derde voor Nick Dunker en de van een ribblessure herstellende Luc Willemse.

Bij de start van de tweede manche laat Eline Chehin door de kop te pakken zien dat karten niet alleen een sport is voor mannen en jongens. Van Kalmthout wordt in de achtervolging gedrongen met ook nog eens een aantal achtervolgers achter zich aan. Na een spannende strijd stuurt Eline Chehin haar Alonso als eerste over de finishlijn, op korte afstand gevolgd door Van Kalmthout, Tijs, Dunker en Busser. De dagoverwinning is voor van Kalmthout, maar die heeft hij dit keer te danken aan zijn betere kwalificatie. Hij eindigt op hetzelfde aantal punten als Chehin.

Daguitslag Junioren
1. Rinus van Kalmthout
2. Eline Chehin
3. Nick Dunker

130630 Chrono Berghem Senioren RL2 8824

Senioren: De dag van Curfs
Het zat er al een paar wedstrijden aan te komen. Roy Curfs, de snelle Tonykartrijder. Iedere wedstrijd komt hij beter in zijn ritme. Een mooi veld met 27 rijders. Vandaag wordt hij beloond met een poleposition. Op de tweede plaats vinden we kampioenskandidaat Sam Schippers en de derde plek is voor de steeds sterker rijdende Gavin Jonk. Bas de Laat had zijn Gillard uit de schuur gehaald als voorbereiding op de Eurochallenge. Dat hij het sturen nog niet verleerd is bleek wel uit de vierde positie in de kwalificatie.

Manche één vertrekt. Curfs slaat gelijk een gaatje. Daar profiteert hij van de strijd die achter hem losbarst. Hij heeft een comfortabele voorsprong. Erachter wordt hard gereden en is het Bas de Laat die de tweede plek opeist. Hard rijdt hij op Curfs af, maar er is niet genoeg tijd in de manche om hem nog bij te halen. Tweede dus. Erachter is het Sam Schippers die een beslissend gat heeft weten te slaan naar Gavin Jonk, Bryan Eerden en Senna Koolen.

De twee manche gaat van start. Weer is Curfs weg, maar de strijd erachter duurt niet zo lang als in de eerste manche. Al gauw is het De Laat die de achtervolging inzet op Curfs en hem ook inhaalt. Curfs laat niet los en het onderlinge verschil is maar honderdsten van een seconde. Erachter is het Sam Schippers die ook aansluiting vindt. Het leidende drietal wordt achtervolgd door een groepje, geleid door Bryan Eerden. Aan het einde van de manche is het Bas de Laat die de overwinning pakt, vlak voor Roy Curfs en Sam Schippers.

Daguitslag Senioren
1. Roy Curfs
2. Bas de Laat
3. Sam Schippers

Olympische klasse: En daar is Montfoort
Vorige wedstrijd overgekomen vanuit de junioren. Tja, kleine mannetjes worden groot. De eerste wedstrijd had Luuk Montfoort duidelijk aanpassingsproblemen, maar een goede trainingssessie met zijn mentor, Jacky Eerde zette hem op het juiste spoor. Hij zet een poletijd neer. Pas in de laatste ronde weet Fabricio Rietdijk een tijd neer te zetten die bijna even snel is en pakt hiermee de tweede plaats. De derde plek is voor Rick van Dranen.

De eerste manche vertrekt en Montfoort heeft een prima start. Hij is weg en rijdt zijn eigen race. Vandaag komt niemand bij hem in de buurt. Erachter is de strijd om niet alleen de tweede plaats, maar ook om de kampioenschapspunten. Imke Arts, de snelle CRG-rijdster weet de tweede plek te bemachtigen, om deze niet meer los te laten. De derde plek komt in handen van Germ Sandstra.

Manche twee en Montfoort is weer weg. Sandstra kan drie ronden volgen en moet daarna Montfoort laten gaan. Een groepje van vijf vecht om de twee resterende ereplaatsen; Bultman, Nipperus, Rietdijk, van Dranen en Sandstra. Sandstra trekt aan het langste eind en pakt de tweede plek, net voor Van Dranen.

Daguitslag Olympische klasse
1. Luuk Montfoort
2. Germ Sandstra
3. Rick van Dranen

DD2: Overwinning voor Montfoort
Ja, dat heb je als twee broers aan het racen zijn. Dan kan het wel eens verwarrend overkomen met het schrijven van een verslag. In dit geval gaat het om de oudste van de twee broers, Erwin Montfoort. Die vecht al het hele jaar met zijn opponent, Chris Sterken, om de leidende positie in het kampioenschap. Het is een beetje stuivertje wisselen. De ene keer is het Sterken, de andere keer is het Montfoort en wie uiteindelijk gaat winnen? Dat is nog steeds niet te zeggen. Ze weten er in een klein veld wel een spannende wedstrijd van te maken. De pole is voor Montfoort, op ruim een tiende van Sterken. Erachter is het Ron Verstegen die de derde plek pakt. De snelste van de Masters is Wim de Rue.

De eerste manche gaat van start en Montfoort is slecht weg. Maar hij weet Sterken, die mooi de kop heeft genomen, in te halen en begint aan het uitbouwen van zijn voorsprong. Sterken kan volgen maar niet helemaal aanklampen. Wim de Rue pakt de derde plek, voor Ron Verstegen. De met pijn in zijn ribbende rijdende Pim van Riet probeert de schade in de Masters-klasse zo beperkt mogelijk te houden.

Manche twee en weer is Montfoort niet goed weg. Hij herstelt zich snel en pakt een kleine voorsprong. Sterken kan deze dag niet aanvallen en hij moet de manche en de dag aan Erwin Montfoort overlaten. De stand in manche-overwinningen na vier wedstrijden is vier vier. Wim de Rue pakt weer de derde plek. Dit keer voor Frank Haarman.

Daguitslag DD2
1. Erwin Montfoort
2. Chris Sterken
3. Ron Verstegen

Masters
1. Wim de Rue
2. Frank Haarman
3. Pim van Riet

Dit was de vierde ronde van de Dutch Rotax Max Challenge. De volgende wedstrijd vindt plaats op Hahn, op 10 augustus a.s.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet