RGMMC

Karting: RGMMC: Landgenoten eindigen in top tien van voorlaatste Rotax Eurochallenge in Engeland

De voorlaatste ronde van het Europees kampioenschap Rotax Max, de Rotax Eurochallenge was vandaag aan zijn laatste dag toe. Op de prachtige baan in Engeland streden rijders met heel wat nationaliteiten voor de eerste plek in de finale van vandaag.

Tekst: Philippe De Roeck

Lars Lamborelle en Eric Stahl waren de enige Nederlanders die zich via de second chance heats moesten plaatsen voor de prefinale. Dat deden ze beiden door respectievelijk als eerste en als derde over de streep te komen. De prefinale begon met Connor Hall op pole. Hij zou echter ver terug vallen tot een vijftiende plek. Vooraan nam Philip Rawson het commando over. Rawson vertrok als tweede maar won de prefinale. Josh Price werd tweede en Guan Yu Zhou derde. Max Timmermans verloor twee plekken. Hij startte als zevende maar werd negende. Dennis Tijs, Deniz Beckers, Lorenzo van Riet, Leonard Hoogenboom, Lars Lamborelle en Richard Verschoor volgden elkaar op de voet, nipt buiten de top 10. Zij werden 13e, 14, 16e, 17e, 18e en 19e. Eric Stahl werd 24e en Denise de Rooij 28e.
Rawson behield de leiding bij de start van de finale. Josh Price verloor een plekje aan Guan Yu Zhou. Dennis Tijs schoof op richting een dertiende plek terwijl Max Timmermans plekken verloor en als 14e de vijfde wedstrijd ronde in ging. Lorenzo van Riet en Leonard Hoogenboom lieten ondertussen een sterke indruk na door zich te moeien in de strijd om een top tien klassering. De top zeven kwam ondertussen samen en het werd wederom een Brits onderonsje. Guan Yu Zhou ging voorbij aan Rawson die ook David Wooder voor zich moest dulden. De laatste vier ronden waren nog bijzonder spannend. Iederen ging op één lijn aan de binnenkant verdedigen maar Philip Rawson vond het gaatje en won voor Zhou en Connor Hall. Dennis Tijs is eerste Nederlander op P9, Max Timmermans volgde op P10. Lorenzo van Riet werd 11e, Richard Verschoor 14e. Lars Lamborelle eindige op een achttiende plek, Denise de Rooij werd 22e, Eric Stahl 23e. Leonard Hoogenboom viel nog ver terug tot P27, Deniz Beckers kreeg een DQ.

Harry Webb trok het veld op sleeptouw voor de start van de prefinale in de Rotax Senioren. Na een afgebroken start werd het veld losgelaten. In een tumultueuze start behield Webb de leiding. De druk was echter enorm. Onder meer Philip Morin en Charlie Eastwood kwamen voorbij aan Webb. Eastwood. Ook Mark Litchfield, de snelste man van vrijdag kwam naar voren en pakte de leiding over. Webb was ondertussen al terug gevallen tot P7. Een kopgroep van vier raakte weg van de achtervolgers. Eastwood, Brand, Litchfield en Morin waren nog steeds voorin te vinden. Litchfield en Brand trokken een gaatje, daarachter kwam alles weer samen. Litchfield kwam nipt voor Ed Brand over de streep. Slechts 0.048 seconden zaten er tussen de Kosmic en de Intrepid. Daarachter werd Harry Webb nog derde. Webb vocht zich in de tweede helft van wedstrijd naar voren en haalde nipt het podium. Glenn van Parijs werd ijzersterk elfde en ook Glen van Droogenbroeck deed het uitstekend op een dertiende plek. Bas de Laat en Joey van Splunteren werden 25e en 26e.

Ook de finale werd er eentje om te onthouden. De top tien reed steeds bumper op bumper over het snelle circuit. Vooraan hadden we steeds een nieuwe leider en dat maakte het naar het einde toe erg spannend. Uiteindelijk was het Ed Brand die er met de winst van door ging. Mark Litchfield sloot een sterk weekend af als tweede, Kylie Fowlie werd derde. Stevig in de top tien, op een achtste plek vonden we Glenn van Parijs terug. Joey van Splunteren kwam akelig kort tot de top tien maar eindigde op P11. Glen van Droogenbroeck werd 15e en Bas de Laat 21e.
In de DD2 finale was de winst voor Sean Babbington. De Europese kampioen Senior Max in 2012 was sneller dan Barrie Pullinger en Andreas Backman. Xen de Ruwe moest genoegen nemen met een tiende plek, 4 plekken achter Mathias DetigeDennis Kroes werd 19e, Karel Franssen 29e en Chris Groen 30e
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet