Belgian Max Challenge (BMC)

Karting: Belgisch: Spectaculaire derde Belgian Max Challenge in Kerpen

BMC3 Senioren

Ieder jaar trekt de Belgian Max Challenge richting Duitsland om er een wedstrijd van het nog steeds populaire kampioenschap. Afgelopen weekend was het weer zo ver en het BMC kampioenschap verliet de thuisbasis in Genk voor een wedstrijd op de Erftlandring in Kerpen.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

BMC3 Micro

Michael Schumacher maakte er tientallen jaren geleden zijn eerste meters in een kart en ook voor enkele MicroMax'en was het de eerste keer op de Erftlandring. Ze waren slechts met vijf en de pole was zoals gewoonlijk voor Noah Veugen die het haalde van Louis Cipriani en Xavier Handsaeme.
Kopstart in race één was voor Noah Veugen die het pak leidde voor Nick Cuppens. Veugen trok zoals we hem kennen meteen gat op de achtervolgers. De buit leek weeral binnen tot Veugen in de fout ging. Cuppens kon nu naderen en stuurde zijn Maranello in het spoor van Veugen om hem enkele ronden voor het eind voorbij te gaan. Veugen kon geen vuist maken en moest genoegen nemen met plek twee. Xavier Handsaeme kon niet mee profiteren maar behaalde wel een sterke derde plek.

BMC3 Cuppens
Drama voor onze racewinnaar Nick Cuppens, het jonge rijdertje kreeg de motor niet draaiende gehouden en de wedstrijdleiding hield Cuppens, die na verschillende pogingen de motor nog steeds niet kreeg gestart, aan de kant. Het veld bestond nu nog uit vier deelnemers en aangezien Cuppens de enige was die Veugen wat kon bedreigen ging de volle pot richting het GKS team van Veugen. Xavier Handsaeme werd tweede, Louis Cipriani derde. Het dagklassement was voor Veugen voor Cuppens en Cipriani.

BMC3 Mini

De MiniMax kende dit weekend een goed gevuld veld met ook enkele Nederlandse deelnemers waaronder Danny Kroes en Kay van Berlo. Rens van Pelt kwam niet in actie op de Duitse baan. Na een crash op training, enkele weken geleden kreeg van Pelt startverbod voorgeschoteld van de dokter. Charles op de Beeck is nog steeds de rapste van het pak en pakte de pole voor Sanne van Wagensveld en Danny Kroes.
Bij de start van race één kende op de Beeck een mindere start. Tuur Stalmans daarentegen kwam wel goed weg. Michelangelo Amendola deed nog beter en maakte, zoals we van hem gewend zijn, een kanon start en ging van acht naar twee. Packman kon zich vooraan wel niet blijven handhaven en viel terug. Tuur Stalmans kreeg ondertussen Sanne van Wagensveld over de vloer en Danny Kroes kwam voorbij aan de EGP rijder. Het TonyKart duo was niet te kloppen. Van Wagensveld won sterk voor Kroes en op de Beeck die in het slot Stalmans nog kon passeren voor het laatste podium plekje.
Bij de start van race twee knalde Amendola hard de banden in. Amendola kloeg over pijn aan de schouder maar was na een check-up in de ziekenboeg al terug op weg naar huis.
Sanne van Wagensveld schreef ook de tweede race op haar naam ten koste van Charles op de Beeck die een plekje won en tweede werd. Ook Tuur Stalmans maakte wat plekken goed en werd derde. Sanne van Wagensveld won het dagtotaal voor Charles op de Beeck en Tuur Stalmans

In de Rotax Junioren stonden Max Timmermans en Dries Vanthoor op de eerste rij. Beiden maakten ze enkele weken geleden de overstap richting de FA chassis' en vierden dat met een plek vooraan de startgrid. Lars Lamborelle stond op P3 naast Lars Olofsen die een ijzersterk debuut kende op de TonyKart. In een zinderende eerste finale werd er constant van posities gewisseld. Enkele ronden voor het einde bestond de kopgroep uit een treintje van 12 rijders. Richting het slot van de wedstrijd scheidden Lamborelle, Timmermans, de Paauw, Chehin en Gallier zich af. Zij gingen uitmaken wie won en dat werd Max Timmermans die het haalde voor Eline Chehin en Lars Lamborelle.
Ook race twee werd gewonnen door Max Timmermans. Met nog één ronde te gaan lag Timmermans nog in derde positie. Drie bochten voor het einde plaatste Shanaka Clay die tweede lag, achter Lamborelle een alles of niets poging. Naast elkaar kwamen ze de bocht uit waarna ze elkaar raakten. Lamborelle ging er af en ook Clay verloor tijd waardoor Timmermans als eerste over de streep kwam. Dennis Tijs werd tweede, Clay derde. Clay kreeg echter nog een straftijd voor zijn crash met Lamborelle waardoor Lamborelle derde werd. Timmermans won het dagtotaal voor Lamborelle en Robbie Gallier.

BMC3 Franssen

Bij de Rotax Senioren werd het veld in Kerpen extra aangedikt. Kevin Langers was er opnieuw bij op zijn lievelingsbaan en deed het na een week ziek te zijn geweest uitstekend. Ook Damien de Clercq tekende weer present, dit maal op een FA kart van zijn eigen VICI Motorsports team dat hij runt met teammaat Martijn Buijs.
Na FK en CRG stond Fazio Franssen nu aan de start met een TonyKart en dat loonde vrijwel meteen. Franssen pakte de pole voor Sam Schippers op een FA en Glenn van Parijs op, jawel, een TonyKart.
Franssen behield ook na de series de eerste plek. Dylan Lahaye werd sterk tweede en start vanaf de eerste rij. Sam Schippers en Glenn van Parijs deelden de tweede start rij. De binnenste rij werd bij de start helemaal opgeduwd. Michael Cool die achter van Parijs startte kwam helemaal los, kon niet remmen en kegelde van Parijs en Lahaye uit de baan. De drie titelkandidaten konden aan achtervolgen beginnen. Franssen was wel uitstekend weg, dat gelde ook voor Jimmy Deveen, Glen van Droogenbroeck, Sam Schippers en het TopKart duo Kevin Cremers en Kevin Langers. De strijd vooraan werd beslecht in het voordeel van Fazio Franssen die won. Daarachter moesten Deveen, Cremers en Langers de rol lossen. Schippers haalde het zeer nipt voor Glen van Droogenbroeck voor P2. Kevin Langers werd uiteindelijk nog vijfde na Federic op de Beeck.

BMC3 van Rompaey

Ook in de GentleMax was de strijd erg spannend. Rob van Rompaey pakte de pole voor Kristof Allaerts en Yves Soers die terug zijn opwachting maakte bij de Gentle's.
Race één werd karting van de bovenste plank. De regen kwam en ging en dat maakte het er niet makkelijker op. De kop vooraan wisselde voortdurend, vrijwel iedereen maakte een foutje en zo bleef het pak compact. Rob van Rompaey bleek de snelste voor Roy van der Weijden en Dimitri Ostrovski. Ook in de tweede race pakte van Rompaey de winst. Thomas Mourant kwam goed naar voren en werd tweede, Kristof Allaerts derde. Het dag klassement was voor van Rompaey voor Thomas Mourant en Roy van der Weijden.

Alle uitslagen zijn te vinden via deze link!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet